пропуски

Болници намират вратички в ЗОП

27-01-2022 16:21
Залагане на дискриминационни условия в търговете в полза на конкретен кандидат са сред лошите практики, казват от БИПИБолници намират вратички в ЗОП
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болниците са сред най-големите възложители на обществени поръчки, но понякога заобикалят закона. Това показват изводите от изследването „Обществените поръчки в здравеопазването в България – начин на употреба". Проучването е, направено от Български институт за правни инициативи България (БИПИ) и обхваща периода октомври 2018 г. - юни 2019 г. и октомври 2020 г. - юни 2021 г.

Държавните и общински болници са едни от най-големите възложители на обществени поръчки в страната по стойност на сключените от тях договори. Всяка година по този начин те преразпределят към доставчици на апаратура, лекарства, храна и различни услуги ресурс в размер на стотици милиони левове.


По данни на Агенцията по обществени

поръчки (АОП) към края на ноември 2021 г. 17 държавни и общински лечебни заведения попадат в топ 100 на възложителите с най-голяма обща стойност на сключените договори. Общата стойност на търговете на тези лечебни заведения за този период е над 320 млн. лв. Стойността на отделни обществени поръчки варира от 56.4 млн. лв. („Свети Иван Рилски") до малко под 10 млн. лв. (Комплексен онкологичен център Бургас). Сред големите възложители са още "Пирогов", ВМА и други държавни болници, тъй като частните не провеждат изобщо търгове.


Целта на търговете е да доведе

до най-разумното изразходване на обществените средства. Според БИПИ обаче обществените поръчки на някои лечебни заведения са заредени със значителен корупционен потенциал. Проблемните практики са обособени в две основни направления - заобикаляне на ЗОП и непровеждането на обществени поръчки, както и залагане на дискриминационни (нагласени) условия в търговете в полза на конкретен кандидат или неравно третиране на участниците. От организацията смятат, че заради това са нужни мерки за подобряване на търговете.


Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

Транспортират две деца от сръбския автобус в Пирогов

След инцидента на АМ "Тракия" в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" -Стара Загора са били настанени 14 души, казва здравният министър д-р Асен Меджидиев
Още една чернодробна трансплантация

Още една чернодробна трансплантация

Тя е извършена от специалистите във ВМА на 12 август, след донорска ситуация в Плевен
370 болници за нашето население са много

370 болници за нашето население са много

Какви са очакванията от служебния министър, какви са проблемите пред общинските болници, каква е визията за развитието на Първа градска болница в София и какво трябва да се направи в сектор здравеопазване, попитахме проф. Цветомир Димитров.
Остойностяват труда на медиците

Остойностяват труда на медиците

Подобряване на профилактиката сред децата, продължаване на дейностите по антираковия план и купуването на хеликоптери

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Чакаме 3.7 млрд. по Плана за възстановяване

Парите ще дойдат идните месеци, но работата по второто плащане е доста по-сериозна, предупреди заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов
Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

Д-р Златанов пое Надзора на НЗОК

На него ще се падне да довърши преговорите по анекса на НРД, както и да запчоне подготовката за нов рамков договор
Директорските заплати – без промяна

Директорските заплати – без промяна

Въпреки заканите на бившият кабинет да се намали ножицата и догодина ще имаме заплати над 1 млн.

МЗ да направи анализ на болниците

МЗ да направи анализ на болниците

Какви са очакванията от служебния министър Асен Меджидиев, какви са проблемите пред общинските болници и каква е визията за развитието на МБАЛ – Свищов. Това попитахме нейния управител Илиян Венков.
Агресия и при спасителите

Агресия и при спасителите

До сблъсък с туристи се е стигнало на плажа на „Слънчев бряг" заради незачитането на червения флаг

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

Допълнителна линейка за всеки морски курорт

За това са се разбрали министрите на туризма и здравеопазването Илиан Димитров и д-р Асен Меджидиев
1 2 3 4 5 ... 346 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ