Вълна

КОВИД леглата в страната се запълват

26-01-2022 15:11
В Гоце Делчев няма нито едно свободно, почти всички са заети и в Благоевград, в Кюстендил мога да свършат за часовеКОВИД леглата в страната се запълват
Clinica.bg

press@clinica.bg
Болничните легла за КОВИД пациенти се запълват на много места в страната. Директори на лечебни заведения се безпокоят да не свършат интензивните, тъй като обикновените не могат да бъдат преобразувани в реанимационни, показа проверка на clinica.bg.
Най-тежко е положението в Благоевградска област. Леглата за лечение на КОВИД-19 в общинската болници в Гоце Делчев. В областта над 70% от интензивните легла също са заети.

Само в МБАЛ „Д-р Иван Скендеров"
аааа
-Гоце Делчев приетите са 102-ма. Налага се новите случаи, карани с линейки да бъдат пренасочвани другаде след уговорка между болничните директори. "Сутринта имахме осем свободни легла, до обяд останаха само три. Общо взето се справяме, но сме "на ръба", коментира директорът д-р Петър Филибев. По-добра е ситуацията в детското отделение, където миналата седмица малчуганите с КОВИД-19 са били шест, а сега са трима. Проблем на болницата е персоналът. "Около десет медицински сестри бяха положителни за коронавирус, но скоро ще приключи карантината им и ще се върнат на работа, умората обаче вече е сред всички.", каза още д-р Филибев. Натоварено е и в Разлог като все повече стават и хоспитализираните деца.

 

В Благоевград най-натоварено

 

 е интензивното отделение отделение на МБАЛ. Свободните легла там в ранния следобед бяха само две. „Налага се там да дежурят три сестри, тъй като пациентите с в много тежко състояние", каза директорът д-р Огнян Митев. По думите му, при настанените в КОВИД отделението заболяването протича по-леко. Заболеваемостта в Благоевградска област е една от най-високите в страната - 2492 на сто хиляди души, а карантинираните са близо 8000.

По данни на Регионалната здравна инспекция свободните легла в цялата област бяха 90, от тях 9 за интензивни грижи. В същото време настанените на болнично лечение са 328. В Русе свободните легла са 169, от които 13 са за интензивно лечение.

 

Обезпокоителен обаче е броят

 

на децата, които са 27.  В Перник пък хората започнаха масово да се тестват по желание, тъй като тестовете са безплатни. Те са закупени от общината. 1945 на 100 000 души е заболеваемостта в областта. Тя е  третата на път, след Благоевград и София да премине прага от 2000 на 100 000 души население. За разлика от предишните вълни сега натискът над болницата не е толкова голям, но много натоварена е амбулаторната помощ. В болницата за обособени пет детски КОВИД легла и четири реанимационни. В Бургас расте броят на заразените с коронавирусната инфекция деца.  От днес в бургаската община Сунгурларе е в сила частичен локдаун.

 

Учениците са на дистанционно

 

 обучение, а за малолетните и непълнолетните е обявен вечерен час от 20.00 до 06.00 часа. В Сливен положението в МБАЛ „Д-р Иван Селимински" е значително по-оптимистично. „От 90 КОВИД легла към момента са заети 50, от 8-те интензивни имаме пациенти в тежко състояние на 2 от тях, каза директорът д-р Васислав Петров. По-думите му обаче обезпокоително е, че вече от КОВИД боледуват и много деца, тъй като вариантът Омикрон заразява и тях. Сега в болницата има 12 малки пациенти. „Всички те са с пневмонии, но за радост не са тежки", уточни д-р Петров.

 

В Кюстендил ситуацията е динамична,

 

като картината в областната болница е различна на всеки два часа. „Променя се много бързо. Сега може да имаме легла, но до вечерта всичко да е запълнено", заяви нейният директор д-р Александър Величков. Към 14.45 ч. там бяха заети 50 КОВИД легла, като персоналът е в готовност при необходимост веднага да преустрои още за новопостъпващи пациенти. По-сложен е случаят с интензивните. „Докато за останалите можем да пренасочим хора от други отделения, то проблем за именно интензивните, тъй като имат специално оборудване, а работещите трябва да са обучени. Надяваме се да не стигаме до запълването им на 100 процента", коментира д-р Величков. Четири от общо седем интензивни легла бяха запълнени в ранния следобед в сряда.


Нова апаратура за Шейново

Нова апаратура за Шейново

Закупуването й ще бъде обсъдено от Столичния общински съвет, както и снабдяването на Центъра за психично здраве с дизел-генератор, инвестициите ще са със собствени средства
Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

Безплатни прегледи на щитовидната жлеза

Те ще се правят в ендемичните райони и са част от национална информационна кампания за ранно откриване на тиреоидни заболявания
Детското здраве на Пирогов се завърна

Детското здраве на Пирогов се завърна

Специалистите отново ще провеждат безплатни консултации, казват от спешната болница
МОБАЛ – Велико Търново с нов директор

МОБАЛ – Велико Търново с нов директор

Общото събрание на акционерите избра д-р Красимир Попов за поста на д-р Стефан Филев, който подаде оставка, болницата е без дългове
Проверяват смяна на зам. директора на РЗИ-Пловдив

Проверяват смяна на зам. директора на РЗИ-Пловдив

Тя ще се направи от Инспектората на МЗ заради искане на депутат от ГЕРБ-СДС

Нови процедури в санаториума на ВМА в Банкя

Нови процедури в санаториума на ВМА в Банкя

Лечебна гимнастика и рехабилитация ще се правят в новоизградения минерален басейн на здравното заведение
Линейка на ВМА катастрофира

Линейка на ВМА катастрофира

Няма тежко пострадали, пациентът в нея е бил транспортиран до болницата успешно

Безплатни прегледи за катаракта в болница Тракия

Безплатни прегледи за катаракта в болница Тракия

Те ще се проведат на 23, 25, 27 май в Ст. Загора, съобщиха от лечебното заведение

Банката за кърма в София помогнала на 60 бебета

Банката за кърма в София помогнала на 60 бебета

Днес на 19 май отбелязваме Световния ден на дарителството на майчино мляко под наслов „Солидарността е сила"
Бургас си одобри детската болница

Бургас си одобри детската болница

Общинският съвет даде съгласие да се построи, след като през април беше получено принципно съгласие и от МЗ
1 2 3 4 5 ... 149 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ