Бюджет

Скъпите лекарства на отделен ред

25-01-2022 15:36
НЗОК предвижда да плаща за пост-КОВИД, за обучение на диабетици и грижи за новородени по домоветеСкъпите лекарства на отделен ред
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Най-скъпите лекарства за домашно лечение ще се изведат в самостоятелен бюджет в рамките на средствата за медикаменти. Това предвижда новият проект на бюджет за тази година на НЗОК, който одобри Надзорният съвет тази седмица. Предстои той да бъде разгледан от МС, където също може да претърпи корекции и след това да бъде входиран в парламента.
На 6.05 млрд. лв., възлиза приходната част на здравната каса за тази година. Тя бе намалена спрямо първоначалния вариант с над 160 млн. лв., тъй като увеличението на минималната заплата, максималния осигурителен доход, пенсиите и други плащания ще влязат в сила със закъснение от 1 април, а не от 1 януари. Разходната част на бюджета за здравни дейности и лекарства възлиза на 5.67 млрд. лв. срещу 5.39 млн. лв. при първоначалния вариант от края на миналата година. Редакция има и при разпределението на средствата.

 

Така например за общопрактикуващите

 

 лекари сега са определени 363 млн. лв. срещу 305 млн. преди това. В средствата е заложено да се финансират грижите за новородени до 14 дни по домовете след изписването им от болница. Тези наблюдения ще се осъществяват от медицински сестри, акушерки или лекарски асистенти. Заложеният ресурс за специализирана извънболнична сега възлиза на 380 млн. срещу 319 млн. в първоначалния проект. С тези пари касата предвижда да се плати за 21 млн. дейности в тази сфера. Сред тях са прегледи, ТЕЛК, физиотерапия и рехабилитация, високоспециализирани изследвания и т.н. За медико-диагностични дейности се предвиждат 207 млн. при първоначално разчетени 143 млн. Със средствата ще се осигурят 22 млн. изследвания, включително тези за КОВИД като PCR, както и новите, които се заложиха от служебния кабинет, а именно „Протеин на човешкия епидидим 4 (HE4), „Фибрин деградационни продукти: D-димер" и определяне на количество на антитела.

 

За дентална помощ залагат 239 млн.

 

срещу 234 млн. преди това. Със средствата се очаква да се осигурят 6.1 млн. дентални дейности, включително лечение на хора със психични заболявания под упойка. За болничната помощ са предвидени 2.75 млрд. лв. срещу 2.79 млрд. в първоначалния вариант. 118 млн. от тези средства са трансфер от МЗ за гарантиране на ежемесечните добавки за медицинския персонал за работа в условия на пандемия. В тях се включват по 600 лв. за лекарите и магистър-фармацевтите, 360 лв. за специалистите по здравни грижи и помощник-фармацевтите, 120 лв. за санитарите и т.н. В болничната помощ се предвижда да се плащат и нови дейности. Сред тях са процедура за диагностика на първични имунодефицити, която е заложена за 200 пациента на година и са заложени 180 хил. лв, както и обучение и консултации на пациенти с диабет.

 

Също така ще се въведе Методика за

 

лъчелечение на ранен простатен карцином Йод 125. Здравната каса залага този начин на лечение да се прилага при 50 пациенти на година. Също така се предвижда процедура за диагностика и лечение на ретинопатия на недоносени деца. Най-накрая ще се въведе и пътека за рехабилитация след КОВИД.

В бюджета на НЗОК за тази година без промяна остават заложените средства за медицински изделия в болничната помощ – 115 млн., резерва – 187 млн. и парите за лечение в чужбина – 110 млн. Без редакции са и финансите за лекарства – 1.51 млрд. лв. Там обаче остават идеите да се изведат в отделен ред средствата за най-скъпите медикаменти – тези, чиято стойност е над три пъти БВП на човек от населението.

 

Така през тази година от НЗОК

 

предлагат да се дадат 379 млн. лв. за лекарства с протокол, 302 млн. лв. за лекарства без протокол, 155 млн. лв. за онкомендикаменти в болниците и 617 млн. за лекарствата със стойност над три пъти БВП на човек. Също така се осигуряват 30 млн. за таксата за фармацевтите за обработка на рецепта със 100% реимбурсирани лекарства, както и 25 млн. за медицински изделия за домашна употреба. В проекта на бюджета на НЗОК се предвижда също така да се отложи срокът, в който всички помощни средства за хората с увреждания преминават към НЗОК. Той се удължава до края на 2022 година. Залагат и някои други промени.

 

Предвижда се здравната каса да

 

плаща не по-ниската, а най-ниската стойност, на която са договорени онколекарствата в централния търг на МЗ, като правилото важи не само за болниците, които участват в него, а за всички - и частните лечебни заведения. За да има яснота за най-ниските цени, пък НЗОК ще получава актуална информация от здравното министерство. Търгът за тази година беше стопиран в края на миналата, заради обжалване на единия участник, но вече е възстановен и скоро се очаква да бъде финализиран.

 

Проектът на бюджет залага и възможност

 

за еднократно увеличаване на заплатите на служителите в НЗОК от 1 април. Също така се предлага до 31 март лечебните заведения да подават информация за размера на възнагражденията, които плащат на персонала си. Вероятно целта е желанието на новите управляващи да коригират правилата, по които се определят възнагражденията в болниците и да съберат ножицата между най-ниските и най-високите. Също така в проекта се предвижда да отпадне употребата на термина рецептурна бланка, като се замени с електронно направление. Целта е да се ускори процесът по електронизация на здравеопазването. От НЗОК предлагат и да се създаде и методика за финансиране на фармацевтите в населени места, където няма аптека работеща с НЗОК, за да се стимулира откриването на такава. Дали бюджетът ще бъде приет в такъв вид или ще претърпи промени, зависи както от правителството, така и от депутатите.


Одобриха новите бюджети на болниците

Одобриха новите бюджети на болниците

Предложението месечно да получават 235 млн. лв. обаче ще претърпи корекции с оглед финансирането на новите дейности в различните региони
30 държавни болници декапитализирани

30 държавни болници декапитализирани

Сред тях са областните, Александровска, Пирогов и ВМА, заяви д-р Ивайло Христов от ИТН

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Продължителността на живота намаля до 73.6 години

Това показват данните на НСИ за 2019-2021 г., спрямо предходния период тя е станала с година по-малко
Уточниха Анекса в „Държавен вестник

Уточниха Анекса в „Държавен вестник"

В днешния му брой Националният съвет по цени и реимбурсиране обновява и две фармакотерапевтични ръководства - по онкология и по ревматологията

12 393 бебета за първите 3 месеца

12 393 бебета за първите 3 месеца

60 са починалите деца преди да навършат една година през същия период, показват данните на НЦОЗА

Вадим естетичната дерматология на светло

Вадим естетичната дерматология на светло

Вкарването й в медицински стандарт ще позволи изучаването й по време на специализация за дерматовенерология, казва д-р Снежана Атанасова
40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

40% от българските онкопациенти се лекуват в чужбина

За да се прекрати това, е нужно да се промени онкологичната грижа в страната, смятат специалисти и депутати

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Лек спад на затлъстяването при децата до 5 години

Водещ рисков фактор за свръхтеглото е прехранването, при което се приема повече енергия, отколкото се изразходва, особено при заседнал начин на живот, напомнят от НЦОЗА
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Нямаме нужда от 11 центъра за инсулти

Месец май минава под мотото на борбата с високото кръвно, което е и рисков фактор за инсулта. Докъде сме с профилактиката и лечението на това заболяване у нас, имаме ли нужда от 11 високотехнологични центъра за инсулти, ще успеят ли болниците да платят заплатите, предвидени в Анекса, попитахме проф. Силва Андонова.

1 2 3 4 5 ... 346 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ