интервю

Ще актуализираме здравната карта

24-01-2022 06:15
Съотношението медицински сестри:лекар трябва да е 2:1 и ще работим, за да го постигнем, казва д-р Петър ГрибневЩе актуализираме здравната карта
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. По време на преговорите за съставянето му коалиционните партньори дадоха заявки за промени в здравната система, като голяма част от тях засягаха болничната помощ. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в тази сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. Преди да заеме този пост той беше част от ръководството на Александровска болница.

- Д-р Грибнев, имате ли вече цялостен поглед върху болничната система в България? Кои са нейните плюсове и минуси?

- Болничната система у нас вече е структурирана. През 2018 г. е създадена Национална здравна карта (НЗК), в приоритетите на това правителство е заложено актуализирането й във възможно най-кратки срокове. В момента болничната система е стабилна по отношение на извършване на медицински дейности.

- Кои са причините за актуализирането на НЗК и в каква посока ще е то?

- Новата здравна карта трябва да покаже какви са потребностите по региони, дали са достатъчни болничните легла, персоналът, за да може да изградим една нова система, която е свързана и с другите приоритети, а именно Спешна помощ и създаването на електронно здравно досие. Когато имаме нова здравна карта, ще можем да отговорим на въпросите трябва ли да се откриват нови болници и нови дейности. Разбира се, агенция „Медицински надзор" (ИАМН) е структурата, която прави тези анализи и ние вече сме изискали такива.

- В новата здравна карта ще залегне ли актуализираната бройка на населението от последното преброяване, както и наличния персонал?

- В Закона за лечебните заведения са посочени критериите, по които ИАМН извършва комплексната оценка, това са потребности на населението от медицинска помощ, данни за лечебните заведения, за действащите договори към НЗОК за болнична помощ, както и тригодишен бизнес план, становище на съсловните организации.

- Кога предвиждате да започнете работа по изготвянето на новата НЗК?

- В момента структурите на МЗ са заети най-вече със справянето на КОВИД-вълната, в момента, в който освободим ресурс, ще започнем работа и по НЗК.

- Докато актуализирате НЗК, ще има ли временно прекратяване на оценките за нови дейности и болници?

- В дирекцията, касаеща тази дейност, постоянно постъпват от болничните заведения доклади за разкриване на нови дейности и отделения. Разбира се, нашите екипи се съобразяват с наличните потребности и след спазване на процедурите и някои от тях се разрешават. За откриването на нови болници правим анализ, изчакваме все още резултатите на тези анализи, няма да се вземат прибързани решения.

- Знаете, че има заявки, които са за нови дейности на нов адрес, но те са с размера на нови болници, как ще постъпвате в този случай?

- Новите дейности са различни от нови болници, а ние спазваме наредбите и законовите разпоредби. Откриването на нови дейности е в рамките на възможностите на МЗ, докато разкриването на нови болници е вече на друго ниво. Правим всичко необходимо да изясним дали новата дейност е необходима.

- Според сегашната НЗК има определени потребности от легла и наличности, но винаги има легла, които не се използват активно, те се вадят от съществуващите при определяне на потребностите. Това трябва ли да се случва?

- Не мога да дам еднолично становище, това се извършва след проведените проверки на ИАМН.

- Споменахте, че ще се обвърже развитието на болничната помощ със спешната. В каква посока ще укрепите спешната помощ?

- Първоначално трябва да се довърши подобряването на инфраструктурата по един европейски проект. За момента има сключени няколко договора за строителни ремонтни дейности, предстои сключването на нови, защото има промяна в цените. Допълнително с това заляга приоритета за осигуряване на въздушната помощ, по този начин ще подобрим времето, за което пациентът, който се нуждае от спешна помощ, може да стигне до съответните структури. Това ще подобри и болничната помощ, и ще спомогне за подобряване условията за трансплантации.

- Каква е времевата рамка за преструктуриране на спешната помощ?

- Не мога да кажа точно, но това е приоритет, което означава в рамките на 6 месеца до година да имаме някакви резултати от това, което сме заложили.

- Как предвиждате да подобрите донорството и трансплантациите?

- Знаете, че там има два основни проблема, единият е увеличаването на донорските ситуации, тъй като те са много малко, но анализираме проблемите с колегите от ИАМН. Те вече имат направени няколко стъпки, изградили са система от областни координатори за донорство, достигайки до интензивните отделения и случаите, които са подходящи за трансплантанция, а това ще увеличи донорските ситуации. От друга страна трябва да се промени системата за определяне на показанията за трансплантация. Списъците, които се изготвят с пациенти, които подлежат на трансплантация, трябва да се актуализират по-често, тъй като някои от пациентите в тях, за времето, в което чакат, се влошават и вече не са подходящи за трансплантации. Тоест, координацията трябва да е в две посоки – намиране на повече донори и на повече пациенти, подходящи за трансплантации.

- Пандемията се отразява и на достъпа до лечение на хората с други болести – инфаркти, инсулти, онкологични, мислите ли как това може да се промени?

- Изготвяйки стратегията за справяне с тази вълна, която определено е различна с останалите заради различното поведение на Омикрон, ние обърнахме внимание точно на този момент – едновременно със справянето с вълната да не пострада лечението на другите заболявания, които имат нужда от интензивни легла. Нещо, което при предишни вълни е имало проблем, мисля, че за момента болничната система успява да се справи.

- Един от големите проблеми в здравната система е кадровият, в тази посока какви са намеренията ви за действие?

- В страната няма недостиг на лекари, по-сериозен е проблемът с медицинските сестри. Този проблем не се е появил отсега, той е от години. За да се реши, трябва да се наблегне на подготовката и на заплащането им. То трябва да се подобри, за да може тези специалисти да намират мотивация да останат тук. Трябва да се опитаме да коригираме съотношението медицински сестри:лекар, то трябва да е 2:1, а ще е много трудно да го направим. Но пак казвам - медицинската сестра е важна в съществуването на цялата система на здравеопазването. Ще организираме и курсове за продължаване на квалификацията. По отношение на младите колеги също предстоят действия за улесняване на специализацията им и за стимулирането им да останат след това тук. Всички знаем процеса, по който по-големите държави привличат кадри, основният момент е свързан с осигуряването на по-добро заплащане. За момента много трудно можем да говорим за внос на кадри у нас, заради това сме се насочили към това да стимулираме нашите кадри да останат в страната.

- При коалиционните преговори в сектор здравеопазване се реши да се свие ножицата при заплащането на медицинските кадри в болниците, работите ли вече по тази идея?

- В момента болничните директори трябва да представят своите краткосрочни и дългосрочни планове, там те трябва да посочат своите виждания за развитие, включително и на материалното стимулиране. По отношение на заплащането - повечето болници осигуряват средствата за работни заплати от НЗОК, така че трябва да се работи в посока остойностяване на лекарския труд, надявам се това да стане, тъй като то не зависи изцяло от МЗ.

- Какво ще се случи с комплексността на лечение у нас, ще се подобри ли някога?

- Това е тема, която предстои да бъде обсъдена с коалиционните партньори, които определят политиките. За момента системата, която работи с КП, така или иначе функционира и преминаването на финансирането към други системи трябва да бъде преценено какъв риск носи.


Служителите на РЗИ на протест за заплати

Служителите на РЗИ на протест за заплати

Те настояват за увеличаване на възнагражденията им със задна дата и премахване на разликите в парите на хора на едни и същи длъжности
Омикрон с нов подвариант у нас

Омикрон с нов подвариант у нас

Средната заболеваемост от КОВИД леко се увеличи и е над 101 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
Ст. Загора няма нужда от нова болница

Ст. Загора няма нужда от нова болница

Ако тя стане факт, ще настъпи една още по-голяма конкуренция, ще започне едно търсене на доктори и сестри, разбиване на лечебни заведения, ще бъде хаос, казва д-р Генка Пейчева

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

Проследяваме ефекта от терапията на 32 молекули

За да има максимален ефект в изразходването на публичните средства и новите терапии да са достъпни за максимален брой пациенти, държавите въведоха методи като оценка на здравните технологии (ОЗТ) и проследяване на ефекта им. Какво се случва в тези две направления у нас и има ли нужда от промени, попитахме проф. Илко Гетов. 

ОС в Ст. Загора разглежда „Сърце и Мозък

ОС в Ст. Загора разглежда „Сърце и Мозък"

Три дни преди изборите съветниците ще решават дали искат в града им да има нова болница с над 700 легла за активно лечение

Медиците в публичните болници намаляват

Медиците в публичните болници намаляват

С 406 по-малко са лекарите и сестрите в държавните и общинските клиники през второто тримесечие на тази година в сравнение с миналата

Трябва да се инвестира в извънболничната помощ

Трябва да се инвестира в извънболничната помощ

Бих подкрепил проект за нова болница за активно лечение след извършване на външна оценка на потребностите в страната и създаване на нова здравна карта, казва доц. Антон Тонев

Строят нова мегаболница „Сърце и Мозък

Строят нова мегаболница „Сърце и Мозък"

След като МЗ спря проекта за Казичене, „Търговска лига" го разширява до лечебно заведение със 710 легла в Ст. Загора

Ножът е опрял до кокала, не можем да търпим

Ножът е опрял до кокала, не можем да търпим

До 10 октомври очакваме разграничаване на професиите чистачка, шофьор, медицинска сестра и лекарски асистент в КТД, както и решаване на проблема с ваучерите ни, казва Климент Милчев
Феталната морфология, заложена в анекса, е опасна

Феталната морфология, заложена в анекса, е опасна

В него няма дефиниция и критерии за кои бременности е предвидена високоспециализираната дейност и при какви специалисти трябва да се прави, казва д-р Мария Янкова

1 2 3 4 5 ... 779 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Септември 2022 Предишен Следващ