Бюджет

Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.

21-01-2022 12:57
Издръжката за обучение в университетите ще се увеличи с 43 млн. лв., повече пари има и за студентски стипендии, предвижда Бюджет 2022 Maксималният осигурителен доход става 3400 лв.
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 3000 на 3400 лв. се увеличава максималният осигурителен доход в страната. Това предвижда проектът на Бюджет 2022, който бе представен от финансовия министър Асен Василев. Той ще влезе в сила от 1 април, тъй като изготвянето му закъсня заради поредицата от парламентарни избори през миналата година. До края на март пък ще важат параметрите от бюджета за 2021 г. Днес депутатите трябва да одобрят удължаването им окончателно на второ четене в зала.
С новия бюджет от първи април се увеличава и минималната работна заплата до 710 лв. Съответно толкова трябва да стане месечната сума, която ще получават майките през втората година на отглеждане на децата си. Повече средства са предвидени и за образование, като учителските заплати скачат средно с около 12 %. Увеличават се и средствата за университетите, за студентски стипендии и за наука. Максимален осигурителен праг става 3400 лв. 

 

Повече пари ще има и за детските

 

надбавки, като се увеличава и прагът на дохода, при който могат да бъдат получавани до 510 лв. По този начин семейство с едно дете ще взима 50 лв., вместо 40 лв., с две деца - 110 лв. месечно вместо 90, за три – 165 лв., вместо 135 лв. Новите суми също ще влязат в сила от 1 април. С 36. 5 млн. лв. се увеличават и средствата за месечни целеви помощи при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка на семейства с деца до 14-годишна възраст.  Месечната подкрепа за дете с трайни увреждания до 90% остава 930 лв., при 70-90% - 450 лв., а при от 50 до 70% - 350 лв. С 56.7 млн. лв. обаче се увеличават средствата за социално приобщаване и подкрепа на уязвимите групи от хора с увреждания.

 

Остават в сила и всички плащания

 

за задържане на персонала на работа въпрелки пандемията, където са предвидени 410 млн. лв. Тези средства се осигуряват най-вече чрез програмата "Запази ме" и мярката 60/40. 852 млн. лв. повече са предвидени и за добавки към пенсиите за първите шест месеца на 2022 г. във връзка с преодоляване на последиците от КОВИД. От първи април се увеличава и дневния размер на обезщетението за безработица от 12 на 15 лв., за което са предвидени 10.8 млн. повече.

 

За помощи за отопление са заложени

 

50.1 млн. допълнително, с цел увеличаване на хората, които имат право на нея и с оглед поскъпването на енергоносителите. За финансиране на социалните услуги се заделят 111.7 млн. лв. допълнително или средно с 31 % повече. За допълнителни възнаграждения на служителите на Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и ГИТ във връзка с работа в рискови условия и положен извънреден труд по овладяването на пандемията са предвидени допълнителни 26 млн. лв. за шест месеца.


Бюджетът за образование пък

 

е над 6.4 млрд. лв. Кабинетът предвижда и въвеждане на безплатни детски градини за децата, което ще струва 85 млн. лв. Децата в предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас ще продължат да получават безплатни закуски. Ще бъдат осигурени още 16 млн. лв., с които храненето им ще бъде по-качествено и здравословно. С около 12% ще се увеличи средната учителска заплата от април 2022 г.

 

Така тя ще достигне 125%

 

от средното възнаграждение в страната, но точният й размер ще бъде разписан на последващ етап, обясниха от МОН. Ръстът на заплатите на педагозите ще се обезпечи с общо 239 млн. лв. И през тази година учениците ще могат да почиват безплатно на море или планина по Националната програма „Отново заедно", като бюджетът й е 22,6 млн. лв. Повече средства са предвидени и за висшите училища. За студентски стипендии ще се отделят 10% повече или 5.5 млн. лв. Издръжката за обучение в университетите ще се увеличи с 43 млн. лв., а за научна и художествено-творческа дейност те ще получат 5 млн. лв. повече. Таксите на студентите в защитени специалности, при които има дефицит на пазара на труда ще се покрият с 2.2 млн. лв. За наука са предвидени 15.5 млн. лв. допълнително.


Преизбраха проф. Стефан Пеев за декан в МУ-Варна

Преизбраха проф. Стефан Пеев за декан в МУ-Варна

Така той остава начело на за втори мандат на Факултета по Дентална медицина във висшето училище
КНСБ иска спешно свикване на Тристранката

КНСБ иска спешно свикване на Тристранката

Синдикатите настояват да бъдат обсъдени антикризисни мерки и размерът на минималната работна заплата
ИТН иска без атестация за преподавателските бонуси

ИТН иска без атестация за преподавателските бонуси

В момента тя е условие университетите да получат допълнителните 20 млн., според депутатите от партията обаче това противоречи на Закона за висшето образование
Безработните намалели с 22 %

Безработните намалели с 22 %

10.6% от хората без заетост у нас са с висше образование, показват данните на НСИ
Вдигат МРЗ автоматично чрез механизъм

Вдигат МРЗ автоматично чрез механизъм

Някои от антикризисните мерки, изискват законодателни промени и затова все още няма ясен срок от кога ще заработят, казва Пламен Шалъфов
Мерките трудно ще облекчат домакинствата

Мерките трудно ще облекчат домакинствата

По-голямата част от предвидените средства са за увеличение на пенсиите, едва 600 млн. лева са за останалите сектори, казва Ваня Григорова
40 млн. за заеми за студенти и докторанти

40 млн. за заеми за студенти и докторанти

Парите са за такси за обучение и издръжка, толкова ще е държавната гаранция за тази година, реши кабинетът
По-високи пенсии от 1 юли

По-високи пенсии от 1 юли

Те ще се вдигнат средно с 20%, като минималната ще стане 467 лв., увеличават се и данъчните облекчение за деца, а ДДС за хляба става 0%, предвиждат антикризисните мерки на Кабинета
Tристранката подкрепи европейската пенсия

Tристранката подкрепи европейската пенсия

Така ще се даде възможност на фондове от други държави ЕС да навлязат на пазара у нас, предвижда проект за промени в Кодекса за социално осигуряване
Тристранката гледа заплатите на ГЕРБ за медици

Тристранката гледа заплатите на ГЕРБ за медици

От политическата партия предложиха минимум 3 хил. лв. за лекар в болница и 2 хил. за сестра

1 2 3 4 5 ... 108 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ