Коментар

Новият пандемичен план вече се изпълнява

20-01-2022 06:00
Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор КантарджиевНовият пандемичен план вече се изпълнява
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
С растящата пандемична вълна у нас властите направиха нов пандемичен план. Успоредно с КОВИД обаче вече имаме и случаи на грип. Какво е "флурона", защо смъртността през миналата година се увеличи, добър ли е новият пандемичен план. Това попитахме проф. Тодор Кантарджиев, експерт към Столичната община.
Увеличената смъртност през миналата година е пряко свързана с КОВИД-19. Претоварването на болничната система води до по-лошо медицинско обслужване на населението, което също я завишава. България няма единен терапевтичен протокол за лечение на това заболяване – нещо, което е добре да бъде направено и то във връзка с променената биология на коронавируса.
 
Около 65% от заболелите от КОВИД-19

в столицата са с варианта Омикрон. До края на месеца Делта ще бъде изместен напълно в страната. Трябва да се използват и някои иновации в медицината както фармакологични, така и нефармакологични, каквито са противоепидемините мерки, обработката на въздуха и деконтаминацията на вдишвания въздух му в помещенията било то учебни или служебни. Необходимо е да се използват по-модерни методи за дезинфекция на базата на наносребро и други алтернативни методи.

С новия подход към ваксинирането

се надявам нещата да се подобрят. През последния месец ме радва желанието на хората да си поставят и бустерни дози, защото те спасяват от Омикрон. Хората се притесняват, че ще се разболеят от флурона. Такова заболяване обаче няма. Става дума за едновременно заразяване с грип и коронавирус. Тези, които се плашат е добре да се ваксинират и срещу грип, и срещу КОВИД-19. Едновременното инфектиране може да стане много рядко.

Доминирането на един вирус в организма

индуцира невъзможност за заразяване с друг. Съвсем друг е въпросът, че след преболедуването на системна вирусна инфекция – коронавирус или грип, два-три месеца човек трябва да е внимателен за здравето си, тъй като имунитетът му е отслабнал и може да се зарази с друга вирусна инфекция. Ако все пак имаме едновременно грип и КОВИД-19, не бива да се плашим. Такава инфекция може да се лекува и вкъщи в зависимост от състоянието, но това става под ръководството на лекар. Тъй като терапевтичните подходи по отношение на двете заболявания са различни, но и самото лечение, предписано от лекаря е комбинирано. Фармацевтичните средства за грип са много добри. Отдиференцирането на двете заболявания е много трудно, но има симптоми, според които специалистът може да различи грипа от КОВИД-19.

Първият и основен симптом на грипа е,

че развива клиничната си картина в рамките на два часа, докато коронавирусът засяга постепенно различни тъкани и системи в организма, което продължава няколко дни. Най-тежките усложнения, обикновено, са към 7-я ден.

Много хора се безпокоят, че Омирон заобикаля ваксините, но това не е съвсем така. Те са с намалена ефективност, но е доказано, че пациентите с бустерна доза, както и тези, от чиято ваксинация с втора доза са минали няколко месеца, са достатъчно защитени по отношение на клиничните прояви и влизането в болница. Ваксините срещу коронавируса защитават от смърт, интензивно отделение и хоспитализация дори при Омикрон.

 

Сякаш пандемията в страната е извън контрол

 

То е заради ниското ваксинационно покритие и липсата в продължение на 7 месеца на обмислени и обосновани действия от страната на Министерството на здравеопазването. От месец май до края на ноември то създаде недоверие в системата, неработещи общопрактикуващи лекари, провали имунизационната кампания през лятото с неразумни послания и абсолютно престъпно бездействие. Въвеждането на зеления сертификат в нашата страна от министър Стойчо Кацаров беше свързано с ненаучно обосновани действия и противоречиви послания, ненавременност и прибързаност.

 

Сертификатите бяха въведени бързо,


като не се даде срок на хората да осмислят ситуацията и да се ваксинират. Още през лятото трябваше да се обяви, че те ще се изискват от септември. Неразумно бе допускането на издаването им срещу антитела, което доведе и до фалшиви сертификати. Критерият за количеството антитела беше въведен произволно и ненаучно. Дори беше обявено, че сертификат ще бъде даван след първа доза, което е в пълно противоречие с европейската и световната практика. Всичко това създаде хаос и недоверие в обществото. Така се даде и възможност за оформяне на антиваксърски становища.

 

В резултат се стигна до тежки последици

 

разстроен беше имунизационния процес в страната. Колкото до пандемичния план, в него има доста добри неща, като например интензивните легла да бъдат обезпечени и с персонал. Той е много по-прецизен и по-точен от въведения от Кацаров, който беше направен непрофесионално, беше преписан от предишния и още по-лошо, не беше изпълняван. Така се стигна до крайно недоверие в обществото и обезверяване на медицинските специалисти, защото като имаш план, който не спазваш, то защо служебният кабинет го е приел въобще.

 

За разлика от него, по новия план в момента


се извършват доста мероприятия за промени в доболничната помощ, работата на КОВИД зоните в диагностично-консултативните центрове, а в София предприемаме стъпки за денонощна работа на някои от тях.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 436 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ