Зараза

Омикрон догони Делта

19-01-2022 13:55
82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОНОмикрон догони Делта
Clinica.bg

press@clinica.bg
Омикрон почти догони Делта по разпространение в страната. 227 са установените случаи от най-новия вариант на КОВИД или 43.5%, като останалите 56.75% принадлежат към индийския щам. Това показват последните данни от секвернираните проби на Националния център за заразни и паразитни болести.
227-те клинични проби, при които е установен Омикрон, са взети до 10 януари 2022 г. в 40 лечебни заведения от 18 области в страната. Най-много случаи са установени в София – град – 130, следва Русе – 28, Бургас и Пловдив с по 13, Перник – 7, Велико Търново и Пазарджик по 5, Варна и София-област по 4, Габрово и Сливен по 3, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Плевен, Смолян по 2 и Стара Загора и Хасково по 1.

 

От общо изследваните

 

522 клинични проби със SARS-CoV-2, 43.5% представляват доказаните случаи на варианта Омикрон и 56.75% - на варианта Делта или неговите подварианти. Клиничните проби са взети от лица с КОВИД до 10 януари и са изпратени от 63 различни лечебни заведения от 21 области на страната.

Националният център по заразни и паразитни болести продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение.

 

Същевременно от образователното

 

министерство отчетоха, че засега се запазва високият дял на присъствено обучение в училищата въпреки покачването на общата заболяемост в страната. През тази седмица 82% от учениците учат в клас, показват данните от последното изследване за КОВИД-19 на 17 януари т.г. Това са над 569 100 ученици – около 1% по-малко отколкото миналата седмица.

 

По-малко ученици учат присъствено

 

в областите Бургас – с 4010, Варна – 3120, София област – с 2019, Пловдив – 1859, Сливен – 2598 и Благоевград – 2523. В други области като Хасково, Разград и Плевен се наблюдава повишение на учениците, които са в присъствен режим на обучение. 1348 са положителните тестове на ученици в началото на тази седмица, обясниха още от МОН. Това представлява двойно увеличение на позитивните случаи в сравнение с изследването на 10 януари т.г., когато положителните проби бяха 641.

 

Най-много заразени този път има

 

при учениците от V до VII клас – 486, докато при предишното тестване с най-висок брой позитивни резултати имаше при гимназистите, които сега са на последно място по заболяемост. При малките ученици от I до IV клас положителните проби са общо 470. Най-висок е броят на заразените ученици в град София – 470, следват областите Пловдив - 130 и Благоевград – 123.

Плавно се повишава броят на учениците

със „зелен сертификат", които са в училище без изследване. Над 59 600 ученици имат вече валиден документ за преболедуване, ваксинация или наличие на антитела. Според официалната статистика на МЗ към днешна дата ваксинирани са 9.11% от гимназистите, а други 11.82% от учениците от V до XII клас са преболедували КОВИД-19 през последната половин година.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 436 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ