Коментар

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

18-01-2022 15:47
Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова Валят оплаквания срещу доц. Мангъров
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
„564 души са починали, защото са ваксинирани". Това изказване на доц Атанас Мангъров в една от националните телевизии вдигна на крак Българския лекарски съюз и етичните комисии към него. Може ли той да бъде санкциониран и какво наказание може да му бъде наложено. Това попитахме председателката на Централната етична комисия проф. Мая Аргирова.
На редовно заседание на Етичната комисия на Българския лекарски съюз преди броени минути, наред с другите точки, обсъдихме и грешните данни, изнесени от доц. Атанас Мангъров в ефира на една от телевизиите. Аз мога да организирам и извънредно заседание по този проблем.

Ще разгледаме въпроса

и ще излезем с конкретно становище. По отношение на Мангъров има и много други жалби. Те са от колеги по отношение на неговите медийни прояви. В сряда лично аз и председателката на етичната комисия на Столичната лекарска колегия доц. Йорданка Узунова, и юристи, отново ще обсъдим този въпрос.

 

Централната етична комисия,

 

за съжаление, може да излиза с решения, но те имат само препоръчителен характер. Предвид Устава на Българския лекарски съюз, Етичния кодекс и Закона за съсловните организации, тя няма никаква възможност да налага наказание. Това е проблем. Още от момента, в който заех председателското място, започнах да проучвам всички възможности за промяна в Етичния кодекс.

 

Има възможности за санкции

 

и становище, което да осъди поведението на доц. Мангъров, но това трябва да стане на ниво Софийска лекарска комисия. Придвижили сме този въпрос, но все още нямаме окончателно становище оттам, тъй като в юридически план и там възможностите са доста ограничени. Ако той обжалва, то Централната етична комисия на БЛС може да препотвърди решението на регионалната, т.е. на Столичната.

 

Вече са взети обяснения от Мангъров

 

по жалби срещу него във връзка с изказвания. Регионалната етична комисия има право да порицае и наказание от типа на „Забележка, „Мъмрене", „Строго мъмрене".

Не можем да го лишим от лекарски права да упражнява професията си, нито да му наложим каквото и да е административно наказание. Повтарям, постъпилите жалби срещу него не са една и две нито в централната, нито в регионалната комисия.

 

Оплакванията са от неточна, неистинна,

 

без или неотговаряща на истината фактология, изнесени от него в социалните мрежи и в медиите. Утре, 19 януари, в Българския лекарски съюз отново имаме среща по тези въпроси. Възможно е веднага след нея да излезем със становище.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 436 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ