Казус

Етичната комисия подхваща Мангъров

18-01-2022 14:31
Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението муЕтичната комисия подхваща Мангъров
Clinica.bg

press@clinica.bg
Етичната комисия на Столичната лекарска колегия ще излезе със становище по отношение на изказвания на доц. Атанас Мангъров в публичното пространство. Това съобщи за clinica нейният председател доц. Йорданка Узунова.
„Внесено е становище. По него още нямаме решение, тъй като е в процес на обсъждане, уточни председателят Узунова. Тази година все още не сме имали редовно заседание.

Заради него няма да направим

извънредно, ще се съберем и ще гласуване становището на редовно заседание в началото на месец февруари". Това поясни тя, но не пожела да каже в какъв дух е становището по адрес на доц. Мангъров преди то да бъде гласувано от 13-те членове на комисията.

 

Негово изказване разбуни духовете

 

в лекарските кръгове и в Министерството на здравеопазването. „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани", заяви доц. Атанас Мангъров в ефира на една от националните телевизии на 16 януари. От МЗ реагираха остро на неговото изказване. „В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу КОВИД-19 и смъртен изход.

 

Изпълнителната агенция по лекарствата

 

(ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина", заявиха в информация до медиите от здравното ведомство. От там казаха още, че броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания у нас за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу КОВИД-19 са общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано.

Също така са съобщени и 6 случая

на летален край при заболяване от КОВИД-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината. В един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината, съобщиха още от МЗ. Към 17 януари общият брой на получените в агенцията съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу КОВИД-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност.

 

Сдържано, но категорично пред clinica се изказа

 

и водещият вирусолог проф. Радка Аргирова. По думите й има манипулация на числата. „После той се поправя, че толкова са починали с ваксини. Аз съм в специална работна група, назначена от премиера по този въпрос. Той държи да разгледаме цифрите и така да го опровергаем, а не само да говорим", каза проф. Радка Аргирова. С мотива, че участва в комисията, която работи по случая, тя отказа повече коментар на този етап.

 

Предвид растящата заболеваемост от КОВИД-19

 

тя заяви категоричното си одобрение за 5-дневната извънредна ваканция на учениците, като бариера за ограничаване на заразата. „Регионалните здравни инспекции за тези, които могат да кажат дали да затегнат или не мерките в зависимост от заболеваемостта в дадения регион, според разписаните показатели в Националния пандемичен план", лаконична бе още проф. Аргирова. Самият доц. Атанас Мангъров се опита да избегне конкретния отговор на въпроса на clinica, на какво основание и на какви данни почива твърдението му, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани".

 

„Това, което е написано, това е.

 

Нито знам дали са от, дали са със. Моето изказване се позовава на нещо, което е дадено от МЗ, а то да си обясни дали „с" или „от" ваксини са починали. Според данни на министерството няма сигурност, че всички, които са починали с КОВИД са от КОВИД". Така доц. Мангъров се опита да избегне отговор на въпроса ни за цифрите, които тиражира. 

"Лекар, който разпространява фалшиви новини,

 

не може да бъде наречен лекар", коментира междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БТВ по повод изказването на доц. Атанас Мангъров. По думите му той продължава да разпространява невярна информация и да вярва в конспиративни теории. „Той казва, че 500 човека са загинали поради ваксиниране – такива данни от МЗ няма. За него не е необходимо да цитира и да вади доказателства, той вярва в конспирации", каза още д-р Маджаров.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 436 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ