Казус

Етичната комисия подхваща Мангъров

18-01-2022 14:31
Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението муЕтичната комисия подхваща Мангъров
Clinica.bg

press@clinica.bg
Етичната комисия на Столичната лекарска колегия ще излезе със становище по отношение на изказвания на доц. Атанас Мангъров в публичното пространство. Това съобщи за clinica нейният председател доц. Йорданка Узунова.
„Внесено е становище. По него още нямаме решение, тъй като е в процес на обсъждане, уточни председателят Узунова. Тази година все още не сме имали редовно заседание.

Заради него няма да направим

извънредно, ще се съберем и ще гласуване становището на редовно заседание в началото на месец февруари". Това поясни тя, но не пожела да каже в какъв дух е становището по адрес на доц. Мангъров преди то да бъде гласувано от 13-те членове на комисията.

 

Негово изказване разбуни духовете

 

в лекарските кръгове и в Министерството на здравеопазването. „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани", заяви доц. Атанас Мангъров в ефира на една от националните телевизии на 16 януари. От МЗ реагираха остро на неговото изказване. „В България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу КОВИД-19 и смъртен изход.

 

Изпълнителната агенция по лекарствата

 

(ИАЛ) е институцията у нас, която следи за постваксинални нежелани лекарствени реакции, като на страницата на агенцията е публикуван и призив за съобщаването на такива след поставянето на ваксина", заявиха в информация до медиите от здравното ведомство. От там казаха още, че броят на направените съобщения от началото на ваксинационната кампания у нас за подозирана връзка между смъртен случай и прилагане на ваксина срещу КОВИД-19 са общо 9, като в нито един от случаите това не е било доказано.

Също така са съобщени и 6 случая

на летален край при заболяване от КОВИД-19, като заразяването е настъпило в периода между двете дози на ваксината. В един от случаите заболяването е открито в деня на поставяне на ваксината, съобщиха още от МЗ. Към 17 януари общият брой на получените в агенцията съобщения за нежелани лекарствени реакции след прилагане на ваксини срещу КОВИД-19 е 3861. Сред тях около 10% са реакциите, които отговарят на критериите за сериозност.

 

Сдържано, но категорично пред clinica се изказа

 

и водещият вирусолог проф. Радка Аргирова. По думите й има манипулация на числата. „После той се поправя, че толкова са починали с ваксини. Аз съм в специална работна група, назначена от премиера по този въпрос. Той държи да разгледаме цифрите и така да го опровергаем, а не само да говорим", каза проф. Радка Аргирова. С мотива, че участва в комисията, която работи по случая, тя отказа повече коментар на този етап.

 

Предвид растящата заболеваемост от КОВИД-19

 

тя заяви категоричното си одобрение за 5-дневната извънредна ваканция на учениците, като бариера за ограничаване на заразата. „Регионалните здравни инспекции за тези, които могат да кажат дали да затегнат или не мерките в зависимост от заболеваемостта в дадения регион, според разписаните показатели в Националния пандемичен план", лаконична бе още проф. Аргирова. Самият доц. Атанас Мангъров се опита да избегне конкретния отговор на въпроса на clinica, на какво основание и на какви данни почива твърдението му, че „564 души, които са починали, те са починали, защото са ваксинирани".

 

„Това, което е написано, това е.

 

Нито знам дали са от, дали са със. Моето изказване се позовава на нещо, което е дадено от МЗ, а то да си обясни дали „с" или „от" ваксини са починали. Според данни на министерството няма сигурност, че всички, които са починали с КОВИД са от КОВИД". Така доц. Мангъров се опита да избегне отговор на въпроса ни за цифрите, които тиражира. 

"Лекар, който разпространява фалшиви новини,

 

не може да бъде наречен лекар", коментира междувременно председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров пред БТВ по повод изказването на доц. Атанас Мангъров. По думите му той продължава да разпространява невярна информация и да вярва в конспиративни теории. „Той казва, че 500 човека са загинали поради ваксиниране – такива данни от МЗ няма. За него не е необходимо да цитира и да вади доказателства, той вярва в конспирации", каза още д-р Маджаров.


Отменят карантината при КОВИД

Отменят карантината при КОВИД

Такива законодателни промени ще инициира здравният министър д-р Асен Меджидиев, казаха от МЗ
Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
Болниците с 6% ръст на дейността

Болниците с 6% ръст на дейността

В същото време приходите им от здравната каса са се увеличили почти три пъти повече, показва годишният отчет на фонда за миналата година

ВАС реабилитира Пирогов

ВАС реабилитира Пирогов

Съдът окончателно реши, че в болницата не е имало 800 фалшиви хоспитализации и източване на НЗОК

Пандемия от птичи грип е невъзможна

Пандемия от птичи грип е невъзможна

С различните си серологични варинати той е заболяване при пернатите, много рядко то може да засегне и порази човек, казва проф. Тодор Кантарджиев
СЗО решава за пандемията през май

СЗО решава за пандемията през май

Очакванията са тази година тя да се отмени, все още обаче не е ясно кога точно ще стане това
Определят направленията за специалист

Определят направленията за специалист

НЗОК предлага броят им да е общо 1.85 млн. за следващите три месеца, а парите за изследвания да са 51.8 млн.

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Проучват Пост–КОВИД и хроничната умора

Изпитването ще се извършва от НЦЗПБ и МУ-Пловдив, цели да подобри и диагностиката и разбирането за тези състояния
 БЧК с чатбот във Viber

БЧК с чатбот във Viber

Приложението ще предоставя информация за КОВИД-19, ваксинацията и ще дава възможност за консултация с психолог
1 2 3 4 5 ... 450 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ