Коментар

Смъртността е висока при застаряващо население

18-01-2022 06:13
Към причините тя да се покачва нагоре влияе пандемията и ниското ваксинационно покритие в България, казва доц. Любомира ГломбСмъртността е висока при застаряващо население
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
България постави нов рекорд по смъртност за 2021-ва. С над 21 000 се е увеличил броят им през миналата година. Каква е връзката им с пандемията, има ли заболяване флорона и какви са терапевтичните подходи при комбинирана инфекция от грип и КОВИД-19. Това попитахме доц. Любомира Гломб. Тя е заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Напълно логично е смъртността в България да се покачва. Като се разбие общият й брой по месеци, тя съвпада абсолютно с пиковете на пандемичните вълни. Хората трябва да са наясно, че не се ли вземат мерки, от КОВИД-19 се умира.

Това не е обикновена и безобидна инфекция,

както говореше до неотдавна доц. Атанас Мангъров. Факт е, че от това заболяване се умира, с него са свързани около 2 на сто от всички смъртни случаи по света. И докато в световен мащаб този процент успя да се намали до 1,7, то в България той си остава, както и в началото на пандемията, около 4 процента.

Не е в експертизата ми да кажа,

защо това е така, но във всички случаи влияние оказват, от една страна, застаряващото население, а от друга ниското, все още, ваксинационно покритие срещу коронавирусната инфекция. Каквото и да правят колегите, лекари, при тези две дадености терапиите често пъти са безсилни. Друг е въпросът, че дори в XXI век все още има хора, пробващи самолечението, които търсят лекарска помощ чак, когато видят, че бабините методи не помагат.

 

Колкото и на хората да не им се вярва

 

и да се присмиват на статистиката, цифрите са безкомпромисни. Те показват нашата действителност. Нашенецът предпочита да не се ваксинира, да хитрува и да не спазва мерките. По-нататък закономерността е напълно логична и очаквана. Тя не бива да изненадва никого. Независимо, че има известно раздвижване по отношение на интереса към ваксините, ние не можем да достигнем повече от 30% напълно ваксинирани. Причината е, че трябва да броим хората с две дози и тези с поставена бустерна. Първата игла въобще не бива да влиза в сметките. Истината е, че сега има опашки за ваксиниране, но все още преобладават тези хора, които отиват за трета доза.

 

Нямам очаквания нещата да се подобрят,

 

докато ваксинационната картина остава такава. Напоследък ме питат по-опасна ли е "флуроната". Такава болест няма, това е смесена инфекция на грип и КОВИД-19, когато един човек се зарази с двата причинителя едновременно. Затова и Световната здравна организация апелира такъв термин да не се използва, защото внася недоразумение, че става въпрос за микс, едва ли не, между частици от вируса на грипа и коронавируса.

При коментираната комбинация, както вече казах, човек е болен едновременно от грип и от КОВИД-19. Това не е ново явление.

 

В началото на пандемията в Китай описаха

 

няколко такива случаи. Много пъти при смесените инфекции протичането на болестта може да се окаже по-тежко. За КОВИД-19 специфична терапия няма, но за грип има. Когато лекарят има подозрение, че става дума за наличие на грипен вирус, терапията трябва да започне отрано, тъй като тя е ефективна в първите един-два дни от разболяването. Тя започва, след снемане на подробни анамнетични данни и лабораторно изследване на проби. При смесена инфекция се пристъпва и към лечение на КОВИД-19 с ремдесивир или имунна терапия с помощта на моноклонални антитела. Всичко това се извършва в болница. Никога и в никакъв случай не съм била привърженик на самолечението.

 

Призовавам хората да бъдат отговорни

 

към собственото си здраве и при симптоматика да потърсят лекарска помощ. Напълно възможно е, под лекарски контрол, лечението на комбинираната инфекция грип и КОВИД-19 да протече и вкъщи особено, ако пациентът е ваксиниран и срещу коронавируса, и срещу грипа. Това става по преценка на лекуващия лекар. Макар и да сме месец януари, напълно възможно е човек да се ваксинира срещу грип, защото той още не е настъпил активно. Не бива обаче да забравяме, че след ваксината са нужни две-три седмици до изграждането на ефективен имунитет. Ваксините не защитават напълно от инфектиране, но защитават от тежко протичане на заболяването. Колкото по-възрастен е човек, към 65 години и над тази възраст, по-трудно изгражда ефективен имунитет.

 

По данни на много имунологични проучвания

 

далеч преди КОВИД пандемията възрастните хора, над 65 години, изграждат траен и ефективен имунитет в около 60 – 70 процента. Самият акт на поставянето на ваксината все още не означава, че човек е защитен, като в скафандър от едно или друго заболяване. Това, което гарантират двете ваксини – и срещу коронавируса SARS-CoV-2, и срещу вируса на грипа е гаранцията, че няма да се стигне до тежко протичане на болестта. Затова, да не пренебрегване противоепидемичните мерки дори, когато сме ваксинирани. Вирусите винаги са придружавали човечеството в неговата история и развитие. Ще продължат да бъдат с нас. Най-важното нещо за предпазване от инфекциозни болести е главата ни да е върху раменете, да взимаме необходимите предпазни мерки.

 

Колкото до вариантът Омикрон и твърдението,

 

че той засяга повече младите хора, България може да се окаже идеална „лаборатория" за потвърждаване или отхвърляне на тази теза. В страните, в които той е много разпространен, имат различна възрастова структура на населението, както е в Южна Африка, където хората са по-млади от нас в медианна възраст 35-37 години. Естествено е, че там има много млади заразени. Другите държави, от които взимаме данни за Омикрон са с много високо имунизацонно покритие дори на възрастните хора и голяма част от 12-годишните. Вярно е, че сега около всеки пети пациент с коронавируса се оказва под 18-годишна възраст.

Със сигурност към момента у нас циркулират и двата варианта – Делта и Омикрон.

 

Кой от двата доминира, ще се разбере,

 

когато излязат резултатите от секвенираните проби, което няма да е по-рано от две седмици. Дотогава обаче, картината може да се промени, тъй като резултатите ще са с изоставане от 14-ина дни. Твърде вероятно е в областите с рязко повишаване на броя на заразените хора, да става въпрос за Омикрон, тъй като той е с много висока инфектираща способност. Факт е, че той избягва частично ваксините, но хората с бустерна доза могат да бъдат относително по-спокойни, че няма да се разболеят тежко.

 

Почти със сигурност те няма да стигнат

 

до болница освен, ако нямат тежки придружаващи заболявания. Доказа се, че третата доза предпазна на 80% именно от тежко разболяване от Омикрон, но не успява така добре да предпази от заразяване. Едно е да си с позитивна проба и да се чувстваш добре, и съвсем различно е да си болен.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 436 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ