Иновации

Учени от БАН със световен рекорд

17-01-2022 14:14
Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването Учени от БАН със световен рекорд
Clinica.bg

press@clinica.bg
Учени от БАН поставиха нов световен рекорд за разработен алгоритъм. Подобрението е с над 3 порядъка от резултата на най-добрия съществуващ досега и може да доведе до технологичен пробив в използването на квантови компютри. Резултатите се очаква да имат сериозна роля при тестването и подобряването на математически модели и по-надеждна интерпретация на числените данни при прогнозите на въздействието на вредните емисии върху човешкото здраве. В текущите условия, те могат да намерят приложение и в битката с КОВИД.
Подобрението намира приложение при моделирането на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. Новият световен рекорд е поставен от учени от Института по математика и информатика (ИМИ) към Българската академия на науките (БАН).

Главен изпълнител на проекта

е д-р Венелин Тодоров, учен от ИМИ и Интистута по компютърни технологии при БАН и носител на голямата награда „Джон Атанасов" 2021 г. Подобрението намира приложение при моделирането на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика.


Резултатите, получени като част

от проекта, се очаква да имат сериозна роля при тестването и подобряването на математически модели и по-надеждна интерпретация на числените данни и при загубите в селското стопанство в световен мащаб. Всичко това ще допринесе при справянето с някои от основните предизвикателства по програма „Хоризонт Европа", сред които здравеопазване, устойчиво земеделие, сигурна, чиста и ефективна енергия, както и действия, свързани с климата и околната среда.

 

Подобреният алгоритъм има потенциал

 

да намери решение с висока точност за по-малко от секунда на лаптоп, което е и напълно нова възможност пред развитието на изкуствения интелект и интелигентните системи. Методът ще допринесе и за справянето с някои от предизвикателствата, заложени в програмата „Цифрова Европа", свързани с високопроизводителните пресмятания, цифровата трансформация и изкуствения интелект. "Смело мога да заявя, че науката е най-голямата ми страст. А пък тази своя мечта реализирам в Българската академия на науките. Късметлия съм, че попаднах в такъв невероятен екип от истински професионалисти, с които смело постигаме невероятни резултати.

 

Относно мечтите и компютрите,

 

имам едно любимо изказване на Джон Атанасов, което също много ме мотивира - „Най-голямата смелост, която човек може да прояви, не е в открития космос, а в мисълта!" В ИМИ и ИИКТ попаднах на добри колеги и на чудесен екип, с който постигаме конкурентоспособни научни резултати", коментира д-р Венелин Тодоров.  По думите на учения, България предлага добри условия за развитие на науката и именно заради това се надява да продължи да се развива в родината си.

Алгоритъмът намира широко приложение в областта на изкуствения интелект, който днес е неразривна част от човешкото ежедневие. Развитието на изкуствения интелект обещава на хората по-добро здравеопазване, придвижване, по-благоприятни условия на труд и редица други обществени ползи.

 

Изкуствения интелект подпомага борбата

 

с КОВИД-19, като чрез него функционират термалните камери, срещани на летищата и други оживени локации, както и помага за проследяване на скоростта на разпространението на болестта. Той е полезен за бизнеса, като помага за оптимизиране на веригите за доставка, подобрява поддръжката на машини, увеличава производството и спомага спестяването на енергия.


През последните няколко години БАН насочва

вниманието си върху разработването на иновативни проекти, които се ръководят от докторантите на Академията. Сред останалите изследвания на млади учени е тестването на иновативна терапия за лечение на рак, която таргетира предимно злокачествените туморни образувания, което се ръководи от д-р Мария Шрьодер. Друг обещаващ проект на БАН е разработването на надеждна алтернатива за устойчиво използване на енергия, зад който стои д-р Елица Петкучева, както и проектът на гл. ас. д-р Радослава Бекова за мониторинг на отпадъците, отложени по морското дъно, под мотото „За море без пластмаса".


Световен учен с проект за ускорителен център у нас

Световен учен с проект за ускорителен център у нас

Квантовият физик от България проф. Леандър Литов ще го представи по време на лекцията си в МУ-Пловдив
Хирурзи от ВМА оперираха на живо

Хирурзи от ВМА оперираха на живо

Това се случи пред 150 медици от цяла България в рамките на първото издание на Sofia Hernia Days
Компютърен гид в болница „Тракия

Компютърен гид в болница „Тракия"

Той информира хората със слухови проблеми за възможностите за лечение, специалното устройство е първото в България
Създават устройство за

Създават устройство за "прохождане"

Учени от БАН започват работа в международен екип по проект за интерфейс, който да разчита сигналите от мозъка  и да е в помощ на хората с тежки увреждания на гръбначния мозък
ЕМА препоръча четири нови лекарства

ЕМА препоръча четири нови лекарства

Три заявления за разрешения бяха оттеглени, става ясно след заседанието на CHMP през април
Антимикробни материали за медицински импланти

Антимикробни материали за медицински импланти

Иновативната разработка е на екип от учени от цял свят, в който участват и двама докторанти от БАН
EMA одобрява още 5 лекарства

EMA одобрява още 5 лекарства

Сред тях са ново хапче за профилактика срещу КОВИД и терапия за мултиплена миелома

Одобриха лекарство за профилактика на КОВИД

Одобриха лекарство за профилактика на КОВИД

Комбинацията от антитела на Астра Зенека получи разрешение във Великобритания
ЕМА одобрява още 13 лекарства

ЕМА одобрява още 13 лекарства

Те са за различен вид рак, бъбречни проблеми, инсомния, мигрена и други заболявания

Излекуваха жена от ХИВ със стволови клетки

Излекуваха жена от ХИВ със стволови клетки

Терапията е била приложена заради наличието на левкемия и е част от проучване на два американски университета
1 2 3 4 5 ... 25 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ