Детско здраве

Давайте вода и на кърмачетата

10-03-2016 17:23
За здрави бъбреци памперсите трябва да се махнат до първата година на дететоДавайте вода и на кърмачетата
10 март е световният ден на урологичните заболявания. Тази година неговото мото е „Бъбречни заболявания при деца. Да действаме рано, за да ги предотвратим". Пазим ли добре бъбреците на нашите малчугани, какво да направим, за да не стигат до лекар, попитахме д-р Полина Митева. Тя е ръководител на диализния център в Специализираната болница за активно лечение на детски болести в столицата.
Бъбречните аномалии са сред най-честите в организма ни, затова всеки човек трябва редовно да ходи на преглед, казва д-р Полина Митева. Въпреки дългия си професионален опит все още има нещо, което да я изненада. Виждала е дори тумори или камъни в бъбреците на бебетата. Заради това от три години здравната каса плаща ехографски прегледи за децата още на 6 месеца. Целта е ранното откриване на вродените аномалии или други заболявания, тъй като те могат да доведат до хронична бъбречна недостатъчност, обяснява д-р Митева. Предимството в тези случаи е, че заболяванията са хванати рано и могат а се излекуват. За да сме здрави, най-важното е профилактиката, категорична е тя. Разбира се и правилната грижа за бъбреците, а при децата тя е още по-трудна.
Визитка

Д-р Полина Митева е завършила медицина в МУ-София, а от 1984 г. работи в Специализираната болница за активно лечение на детски болести в столицата. Тази година се навършват 30 години от създаването на диализния център в нея. Той е уникален за страната с възможностите си за лечение на деца с остра бъбречна недостатъчност, подготовката за трансплантации и грижата след това. Също така с диспансера си за деца с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), казва д-р Митева. Досега през него са преминали около 800 деца с ХБН, но само 100 са трансплантирани, кава тя. Според нея честотата на децата с ХБН не се увеличава – около 5-8 са новите случаи на година.

Важен момент за здравите бъбреци е приема на течности и редовните микции, казва д-р Митева. Според нея тенденцията кърмачетата да не пият вода е погрешна. Вярно е, че в кърмата се съдържа голям процент течност, но детето трябва да приема вода допълнително, особено през лятото, казва тя. Точното количество при децата зависи от теглото и възрастта им, от физическата им активност и общото състояние.

Проблем в приема на вода има и при малчуганите в яслите и градината. Обикновено се казва - ето ги тубите, никого не сме ограничили да пие, но децата трябва да се подсещат, казва д-р Митева. Често, когато едно дете иска вода, всички тръгват след него и възпитателите ги спират. Тогава децата се прибират у дома, пият много вода и се появяват нощните напикавания, обяснява д-р Митева. Нощното напишкване обаче може да е и следствие на гените, които се предават по наследство, най-вече по бащина линия. Появата му при деца, които са го израснали е тревожен симптом, който на първо място говори за уроинфекция, допълва тя.

Правилното пишкане е другата важна дейност, за да имат здрави бъбреци децата. Не може да ходят до тоалетна само сутрин и вечер, трябва и през деня казва д-р Митева. В това отношение памперсите също могат да се превърнат в проблем за децата. Има си възраст, когато трябва да се махнат. Преди време нямаше дете над година с пелена, казва д-р Митева и предлага на майките: Научете малчуганите да се контролират и спестете парите за памперси. По-дългата употреба на памперси е вредна, защото децата не се учат да контролират тазовите органи, обяснява тя. Най-добре е малчуганът да се отучи от тях, когато започне стабилно да сяда, защото тогава може да се слага на гърне. Обикновено тази възраст е 7-8 месеца. Другият проблем е, че в детските градини на деца, които да научени да ползват тоалетна, казват – искаме ги всичките с памперси, възмущава се д-р Митева.

Инфекциите също могат да навредят на бъбреците. Най-често те идват отдолу нагоре, много по-рядко по кръвен път – при сепсис например. Най-чести урологичните инфекции са при деца с редки микции или запек, казва д-р Митева. Също така при деца с лоша хигиена или обратното – при малчугани, които са свикнали с много добра хигиена, но като тръгнат на детска градина не могат да се обслужват сами. Затова е много важно вечер децата да се мият, допълва тя. Уроинфекциите се разпознават и по-трудно при малчуганите. Причината е, че симптомите са различни. Ако при възрастните това са болки в кръстта или при уриниране, при по-малките деца те са абсолютно атипични - включително една уроинфекция може да протече и като протрахирана физиологична жълтеница, споделя д-р Митева. При кърмачетата обикновено те са съпътствани с висока температура, лошо общо състояние, субфебрилитет или „невиреене" на детето – яде, а не наддава, обяснява тя. Нощното напикаване или по-често ходене до тоалетна при по-големите деца също може да е симптом на уроинфекция. Разбира се, за да са здрави бъбреците не само на децата, но и на възрастните, трябва да се ограничи солта, шоколада и кафето. Прекалената употреба на какао увеличава риска от камъни в бъбреците, а едно-две кафета на ден стигат, нека всяко нещо е с мярка, казва д-р Митева. Безкомпромисна в това отношение е само за едно - цигарите.


С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

С фина операция връщат половата мощ в ИСУЛ

Тя се прилага при автоимунната болест на Пейрони, която поразява половият член и води до еректилна дисфункция
20% са с алергичен ринит

20% са с алергичен ринит

Издават го сополите и кихавиците, ако не се лекува правилно, той може да прерасне в астма, предупреждава доц. Светлан Дерменджиев

Реконструират матки по метода рибена кост

Реконструират матки по метода рибена кост

Новият начин за възстановяване на стените им след Цезарево сечение се практикува от скоро само в АГ-болница „Шейново"
Уникална операция на недоносено бебе

Уникална операция на недоносено бебе

Лекари от НКБ са сложили стент на преждевременно родено дете 32 гестационна седмица, засега то се възстановява, но му предстоят още операции
Сваляш очилата с мултифокални лещи

Сваляш очилата с мултифокални лещи

Почивайте по 10-15 минути, след престой от час и половина пред компютъра, казва д-р Алек Топов
Интересът към пулмоналната хипертония стихва

Интересът към пулмоналната хипертония стихва

В една от най-големите ни болници по време на най-тежките пандемични вълни нямаше скенер и не знаем какво е отражението на КОВИД върху пациентите с тази диагноза, казва д-р Любомир Димитров
Да измерим кръвното си днес

Да измерим кръвното си днес

Хипертонията все по-често засяга младите хора, а 10 килограма могат да понижат с 5 мм кръвното, казват кардиолозите

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Оперират иновативно три редки заболявания

Оперират иновативно три редки заболявания

С малко познат подход в ИСУЛ лекуват фамилна аденоматозна полипоза, болетта на Крон и улцирозен колит
Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Мутации в GLA гена причиняват болест на Фабри

Бащите могат да го предадат със сигурност на своите дъщери, докато при майките вероятността това да се случи е 50%, независимо от пола на детето, казва проф. Емил Паскалев

1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ