Детско здраве

Давайте вода и на кърмачетата

10-03-2016 17:23
Давайте вода и на кърмачетатаЗа здрави бъбреци памперсите трябва да се махнат до първата година на детето
10 март е световният ден на урологичните заболявания. Тази година неговото мото е „Бъбречни заболявания при деца. Да действаме рано, за да ги предотвратим". Пазим ли добре бъбреците на нашите малчугани, какво да направим, за да не стигат до лекар, попитахме д-р Полина Митева. Тя е ръководител на диализния център в Специализираната болница за активно лечение на детски болести в столицата.
Бъбречните аномалии са сред най-честите в организма ни, затова всеки човек трябва редовно да ходи на преглед, казва д-р Полина Митева. Въпреки дългия си професионален опит все още има нещо, което да я изненада. Виждала е дори тумори или камъни в бъбреците на бебетата. Заради това от три години здравната каса плаща ехографски прегледи за децата още на 6 месеца. Целта е ранното откриване на вродените аномалии или други заболявания, тъй като те могат да доведат до хронична бъбречна недостатъчност, обяснява д-р Митева. Предимството в тези случаи е, че заболяванията са хванати рано и могат а се излекуват. За да сме здрави, най-важното е профилактиката, категорична е тя. Разбира се и правилната грижа за бъбреците, а при децата тя е още по-трудна.
Визитка

Д-р Полина Митева е завършила медицина в МУ-София, а от 1984 г. работи в Специализираната болница за активно лечение на детски болести в столицата. Тази година се навършват 30 години от създаването на диализния център в нея. Той е уникален за страната с възможностите си за лечение на деца с остра бъбречна недостатъчност, подготовката за трансплантации и грижата след това. Също така с диспансера си за деца с хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), казва д-р Митева. Досега през него са преминали около 800 деца с ХБН, но само 100 са трансплантирани, кава тя. Според нея честотата на децата с ХБН не се увеличава – около 5-8 са новите случаи на година.

Важен момент за здравите бъбреци е приема на течности и редовните микции, казва д-р Митева. Според нея тенденцията кърмачетата да не пият вода е погрешна. Вярно е, че в кърмата се съдържа голям процент течност, но детето трябва да приема вода допълнително, особено през лятото, казва тя. Точното количество при децата зависи от теглото и възрастта им, от физическата им активност и общото състояние.

Проблем в приема на вода има и при малчуганите в яслите и градината. Обикновено се казва - ето ги тубите, никого не сме ограничили да пие, но децата трябва да се подсещат, казва д-р Митева. Често, когато едно дете иска вода, всички тръгват след него и възпитателите ги спират. Тогава децата се прибират у дома, пият много вода и се появяват нощните напикавания, обяснява д-р Митева. Нощното напишкване обаче може да е и следствие на гените, които се предават по наследство, най-вече по бащина линия. Появата му при деца, които са го израснали е тревожен симптом, който на първо място говори за уроинфекция, допълва тя.

Правилното пишкане е другата важна дейност, за да имат здрави бъбреци децата. Не може да ходят до тоалетна само сутрин и вечер, трябва и през деня казва д-р Митева. В това отношение памперсите също могат да се превърнат в проблем за децата. Има си възраст, когато трябва да се махнат. Преди време нямаше дете над година с пелена, казва д-р Митева и предлага на майките: Научете малчуганите да се контролират и спестете парите за памперси. По-дългата употреба на памперси е вредна, защото децата не се учат да контролират тазовите органи, обяснява тя. Най-добре е малчуганът да се отучи от тях, когато започне стабилно да сяда, защото тогава може да се слага на гърне. Обикновено тази възраст е 7-8 месеца. Другият проблем е, че в детските градини на деца, които да научени да ползват тоалетна, казват – искаме ги всичките с памперси, възмущава се д-р Митева.

Инфекциите също могат да навредят на бъбреците. Най-често те идват отдолу нагоре, много по-рядко по кръвен път – при сепсис например. Най-чести урологичните инфекции са при деца с редки микции или запек, казва д-р Митева. Също така при деца с лоша хигиена или обратното – при малчугани, които са свикнали с много добра хигиена, но като тръгнат на детска градина не могат да се обслужват сами. Затова е много важно вечер децата да се мият, допълва тя. Уроинфекциите се разпознават и по-трудно при малчуганите. Причината е, че симптомите са различни. Ако при възрастните това са болки в кръстта или при уриниране, при по-малките деца те са абсолютно атипични - включително една уроинфекция може да протече и като протрахирана физиологична жълтеница, споделя д-р Митева. При кърмачетата обикновено те са съпътствани с висока температура, лошо общо състояние, субфебрилитет или „невиреене" на детето – яде, а не наддава, обяснява тя. Нощното напикаване или по-често ходене до тоалетна при по-големите деца също може да е симптом на уроинфекция. Разбира се, за да са здрави бъбреците не само на децата, но и на възрастните, трябва да се ограничи солта, шоколада и кафето. Прекалената употреба на какао увеличава риска от камъни в бъбреците, а едно-две кафета на ден стигат, нека всяко нещо е с мярка, казва д-р Митева. Безкомпромисна в това отношение е само за едно - цигарите.Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Откриха нови пациенти с кардиоренален синдром

Близо 100 души се прегледаха по време на кампанията „Сърце&бъбрек, съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски"
500 000 са болните от ХОББ у нас

500 000 са болните от ХОББ у нас

Само една пета от пациентите се лекуват, каза проф. Костов
500 ендоваскуларни процедури за 6 години

500 ендоваскуларни процедури за 6 години

Близо 70% от нуждаещите се от транскатетърна клапна аблация, не я получават
Каска може да замени химиотерапията

Каска може да замени химиотерапията

Резултатите ни показват завидна успеваемост, призната и от западните клиники, каза доц. Васил Каракостов
Безплатни прегледи за акне в Александровска

Безплатни прегледи за акне в Александровска

Кампанията продължава до 18 октомври, казаха от болницата
Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

Злокачественото хематологично заболяване вече не е присъда

10.5% от българите възприемат злокачествените заболявания на кръвта като лечими, a симптомите на онкохематологичните заболявания не са ясни за населението. Това стана ясно при скорошно проучване по темата. Какво е характерно за тази диагноза, какъв е напредъка на лечението, попитахме д-р Бранимир Спасов, директор на НСБАЛХЗ в София.
Искат разделяне на КП за рак на гърдата

Искат разделяне на КП за рак на гърдата

НЗОК да поеме имплантите при пациенти с мастектомия, настояват хирурзи-мамолози
София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

София - европейска столица на неврохирургията 2022 г.

Преборихме се с конкуренцията на Барселона и Тел Авив
Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Инжекции помагат при диабетна макулопатия

Ако остане нелекувана, диабетната ретинопатия може да предизвика слепота, каза д-р Здравков
Контрацепцията не променя раждаемостта в  държавата

Контрацепцията не променя раждаемостта в държавата

Първите сексуални контакти са на около 13 годишна възраст и то не само при малцинствените групи, каза д-р Диков
1 2 3 4 5 ... 38 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019