заплаха

2021 г. - рекордно гореща за 25% от света

14-01-2022 14:55
Науката не оставя място за съмнение, изменението на климата е екзистенциалната заплаха на нашето време, казва Бил Нелсън, администратор на НАСА2021 г. - рекордно гореща за 25% от света
Clinica.bg

press@clinica.bg
За близо една четвърт от световното население 2021 година е била рекордно гореща. Причината е климатичната криза, която продължава да води до ескалиращите температури по целия свят. Това показват нови данни от водещи американски учени по климата, цитирани от Гардиън. Като цяло обаче миналата година не е надминала рекордните горещини от 2020 г.
Миналата година е била шестата най-гореща, откакто има такива измервания, с глобална температура 1.1 C над доинструалните нива, установи нов годишен анализ от НАСА и Националната администрация за океани и атмосфера (Noaa). „Науката не оставя място за съмнение: изменението на климата е екзистенциалната заплаха на нашето време", каза Бил Нелсън, администратор на НАСА.

По думите му осем от 10-те
aaa
най-горещи години са се случили през последното десетилетие, което „подчертава необходимостта от смели действия за опазване на бъдещето на нашата страна – и на цялото човечество". Миналата година имаше рекордно високи температури в части от Северна Африка, Южна Азия и части от Южна Америка. Същевременно арктическият морски лед продължи да намалява, а океаните трупат все повече топлина. каза Ръсел Воуз, старши климатолог в Noaa. "Ако не беше големият капацитет за съхранение на топлина на океаните, атмосферата щеше да се затопли много по-бързо", каза Ръсел Воуз, старши климатолог в Noaa. Koнкретно промените в Арктика, която се затопля три пъти по-бързо от средните глобални нива, ще се отразят в голяма степен на покачването на морското равнище.

 

Въпреки че 2021 г. не надмина рекордната

 

топлина, поставена през 2020 г., която беше само частично по-гореща от 2016 г., учените смятат, че миналата година е поредната демонстрация на дългосрочното глобално затопляне, причинено от човешката дейност, като изгаряне на изкопаеми горива и обезлесяване. Концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата сега е на нива, невиждани на Земята през последните 4 милиона години. По-рано тази седмица Европейската климатична агенция Коперник заяви, че

 

2021 г. е петата най-гореща година

 

в историята, като последните седем години са най-горещите, регистрирани някога. Това от части се дължи на климатичното явление Ла Ниня, което охлажда водите на Тихия океан. Въпреки че не е най-горещата индивидуална година в историята, 2021 г. съдържаше редица изключителни признаци на срив на климата. Юли миналата година беше най-горещият месец в света, регистриран някога, като в Калифорния бе записана най-горещата температура, която някога е измервана през този месец - 54.4 C. Общо 1.8 милиарда души, което се доближава до една четвърт от световното население, живеят в страни, които са преживели най-горещата година в историята, според отделен анализ, публикуван в четвъртък от Berkeley Earth.

 

Общо 25 държави, включително Китай,

 

Нигерия и Иран, регистрираха рекордно топла средна годишна стойност през 2021 г.
Миналата година също видя каскада от бедствия, за които учените са установили, че са влошени от излишната топлина в света. Наводненията опустошиха части от Германия и Китай, докато тихоокеанският северозападен район на Северна Америка видя безпрецедентна и смъртоносна гореща вълна, която според учените би била „практически невъзможна" без изменението на климата. „Това, което ме ужасява е, че тези факти и цифри вече не са изненадващи или шокиращи", каза Кристина Дал, старши климатолог в Съюза на загрижените учени.


ЕС купува ваксина срещу маймунска шарка

ЕС купува ваксина срещу маймунска шарка

Ще бъде осигурен и антивирусен препарат, казва координаторът от Швеция пред местен всекидневник
Маймунска шарка вече в 19 държави

Маймунска шарка вече в 19 държави

Докладваните случаи по света вече са 219, показват последните данни на ECDC
Тедрос Гебрейесус отново начело на СЗО

Тедрос Гебрейесус отново начело на СЗО

Световната здравна асамблея му гласува доверие за втори мандат на поста, той беше и единственият кандидат
 ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка

ECDC с варианти за отговор на маймунската шарка

Осем са държавите от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, в които вече са докладвани случаи на инфекцията
Извънредно положение в Ню Йорк заради детска храна

Извънредно положение в Ню Йорк заради детска храна

В града не достига адаптираното мляко за бебета, недостигът е зарази спрени партиди със съмнения за качеството
Маймунска шарка в още 5 държави

Маймунска шарка в още 5 държави

Инфекцията засяга все повече хора в Европа и Севера Америка, вече е установена и в Австралия
Започва 75-та Световна здравна асамблея

Започва 75-та Световна здравна асамблея

Темата й е „Здраве за света, свят за здраве", ще се проведе от 22 до 28 май в Двореца на нациите в Женева
Mаймунска шарка плъзна в Европа

Mаймунска шарка плъзна в Европа

Регистрирани са случаи в Англия, Португалия, а Испания съобщава за осем предполагаеми, за първи болен докладва и САЩ
Северна Корея мобилизира армията срещу КОВИД

Северна Корея мобилизира армията срещу КОВИД

Нейната задача ще е свързана с доставките и разпределението на лекарствата
22 деца с остър хепатит в Испания

22 деца с остър хепатит в Испания

Страната стана трета по заболеваемост от мистериозната инфекция в Европа, най-много са на Острова и в Италия
1 2 3 4 5 ... 64 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ