отговорност

Без нарушения за хвърлените бъбреци

14-01-2022 12:34
Трансплантационните центрове са задължени да актуализират данните на потенциалните реципиенти най-малко веднъж годишно, обясниха от ИАМНБез нарушения за хвърлените бъбреци
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма нарушения за двата бъбрека от последната донорска ситуация, които не успяха да бъдат използвани за трансплантация и бяха изхвърлени. Това става ясно от отговор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор" по случая.
Както разказа Тодор Мангъров, който в качеството си на представител на пациентска организация,  е присъствал на лекарския консилиум вечерта на 11 януари в Александровска болница, са били поканени шестима потенциални реципиенти. Те са били от списъка на чакащите за трансплантация.

Двама от тях не са били вече годни

за трансплантаця. От останалите четирима, трима са отпаднали по медицински показатели. Четвъртият се е отказал, след като му е бил разяснен рискът. „В дадения случай нямаше човек, на когото те да бъдат сложени", потвърди и координаторът по донорство и началник на Спешното отделение в болницата д-р Николай Хубанов и добави, че електронизация на системата ще минимизира риска от подобни случаи.

 

„По медицински причини реципиентите

 

не са били подходящи за трансплантация", увериха от ИАМН. След като се оказало, че няма подходящ човек за бъбреците, късно вечерта те са предложени на Румъния, с която страната ни има договор за сътрудничество в тази област, но оттам отказали да ги вземат. Така, двата органа не са употребени, а Тодор Мангъров попита защо организацията не е по-добра, за да не се стига до подобни случаи. Защото при трупните органи всеки час и минута са от значение. От агенцията обаче смятат, че няма проблеми. Оттам заявиха, че няма закъснение при уведомяване на чакащите в листата за органи.

 

„Пациентите се подбират по имунологична

 

съвместимост с донора и по медицинските данни, които са предоставени в ИАМН от лечебното заведение, трансплантационен център, които ги проследяват". Така оттам отговориха на въпроса ни, как са били подбирани реципиентите и защо са били извикани такива, които не подлежат на трансплантация или които не желаят да се подложат на риска. Логично възниква въпросът обновява ли се списъкът на чакащите за транспланатации и на какъв период. От отговора на ИАМН става ясно, че той се обновява, като актуализацията на чакащите за трансплантация се извършва от трансплантационния център, който ги проследява.

 

„Едва от месец август 2020 г., с промяна

 

на нормативната уредба, трансплантационните центрове се задължават да актуализират данните на техните потенциални реципиенти най-малко веднъж годишно. При липса на актуализация и при медицински противопоказания лечебните заведения предоставят информация за изключването им от листата на чакащите", казаха оттам, но така и не стана ясно, защо на консилиума с извикани хора, които вече не подлежат на трансплантация.

 

От ИАМН не уточниха защо румънската страна

 

е отказала двата бъбрека късно вечерта в понеделник, като поясниха, че „компетентната институция на Румъния няма задължение да мотивира отказа си". Най-верочтно обаче това се дължи на факта, че е минало прекалено време от експлантацията и няма как органите навреме да се присадят на нуждаещ се човек. От агенцията отново изказаха благодарност към близките на починалия за проявеното милосърдие.

Екипът на clinica се присъединява

към благодарсностите за огромните сърца на близките и жеста, който са направили. Но това още веднъж задължава всички по веригата - от пациенти, през лекари, до институции, да бъдат наистина отговорни и да не позволяваме подобни случаи да намаляват броя на хората, които сa успели да получат трансплантация и шанс за живот у нас, защото и сега той е прекалено малък - 19 са присажданията на бъбреци миналата година от трупни донори. В същото време за този вид орган у нас чакат над 900 души.


Електронизация ще намали риска от загуба на органи

Електронизация ще намали риска от загуба на органи

Подобни ситуации са рядкост, но пациентите не винаги подават инфомация за истинското си състояние, казва д-р Николай Хубанов
Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

На консилиума за трансплантации поканиха хора, които са негодни за реципиенти, казва Тодор Мангъров
Първа трансплантация за годината

Първа трансплантация за годината

Тя бе извършена във ВМА, където специалистите присадиха черен дроб на 52-годишен мъж
КОВИД-19 намали трансплантациите

КОВИД-19 намали трансплантациите

Предоставихме органи на Румъния, тъй като нямаше подходящи реципиенти у нас, казва д-р Сибила Маринова
Още един българин не дочака сърце

Още един българин не дочака сърце

Починала е Цветелина Стоянова, съобщиха близките й чрез социалните мрежи

 България дари органи на Румъния

България дари органи на Румъния

За черния дроб и бъбреците на донора не бе намерен подходящ по медицински показатели реципиент у нас
Нова трансплантация на черен дроб

Нова трансплантация на черен дроб

Тя е направена във ВМА, донор е жена на 56 години, съобщиха от болницата

НЗОК помага за откриването на донори

НЗОК помага за откриването на донори

Здравният фонд подава всяка седмица данни за потенциалните ситуации на агенция „Медицински одит"

Пловдив почита донорите

Пловдив почита донорите

В града под тепетата утре откриват пространство в памет на хората, подарили шанс за живот

Болниците да подават донорите

Болниците да подават донорите

Само през септевмри и октомври бяха реализрани поне три донорски ситуации, но Йордан, който чакаше сърце, почина без да го дочака. Защо се получи така, как се развиват донроството и траснплантологията у нас, попитахме проф. Димитър Петков.
1 2 3 4 5 ... 21 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ