отговорност

Без нарушения за хвърлените бъбреци

14-01-2022 12:34
Трансплантационните центрове са задължени да актуализират данните на потенциалните реципиенти най-малко веднъж годишно, обясниха от ИАМНБез нарушения за хвърлените бъбреци
Clinica.bg

press@clinica.bg
Няма нарушения за двата бъбрека от последната донорска ситуация, които не успяха да бъдат използвани за трансплантация и бяха изхвърлени. Това става ясно от отговор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор" по случая.
Както разказа Тодор Мангъров, който в качеството си на представител на пациентска организация,  е присъствал на лекарския консилиум вечерта на 11 януари в Александровска болница, са били поканени шестима потенциални реципиенти. Те са били от списъка на чакащите за трансплантация.

Двама от тях не са били вече годни

за трансплантаця. От останалите четирима, трима са отпаднали по медицински показатели. Четвъртият се е отказал, след като му е бил разяснен рискът. „В дадения случай нямаше човек, на когото те да бъдат сложени", потвърди и координаторът по донорство и началник на Спешното отделение в болницата д-р Николай Хубанов и добави, че електронизация на системата ще минимизира риска от подобни случаи.

 

„По медицински причини реципиентите

 

не са били подходящи за трансплантация", увериха от ИАМН. След като се оказало, че няма подходящ човек за бъбреците, късно вечерта те са предложени на Румъния, с която страната ни има договор за сътрудничество в тази област, но оттам отказали да ги вземат. Така, двата органа не са употребени, а Тодор Мангъров попита защо организацията не е по-добра, за да не се стига до подобни случаи. Защото при трупните органи всеки час и минута са от значение. От агенцията обаче смятат, че няма проблеми. Оттам заявиха, че няма закъснение при уведомяване на чакащите в листата за органи.

 

„Пациентите се подбират по имунологична

 

съвместимост с донора и по медицинските данни, които са предоставени в ИАМН от лечебното заведение, трансплантационен център, които ги проследяват". Така оттам отговориха на въпроса ни, как са били подбирани реципиентите и защо са били извикани такива, които не подлежат на трансплантация или които не желаят да се подложат на риска. Логично възниква въпросът обновява ли се списъкът на чакащите за транспланатации и на какъв период. От отговора на ИАМН става ясно, че той се обновява, като актуализацията на чакащите за трансплантация се извършва от трансплантационния център, който ги проследява.

 

„Едва от месец август 2020 г., с промяна

 

на нормативната уредба, трансплантационните центрове се задължават да актуализират данните на техните потенциални реципиенти най-малко веднъж годишно. При липса на актуализация и при медицински противопоказания лечебните заведения предоставят информация за изключването им от листата на чакащите", казаха оттам, но така и не стана ясно, защо на консилиума с извикани хора, които вече не подлежат на трансплантация.

 

От ИАМН не уточниха защо румънската страна

 

е отказала двата бъбрека късно вечерта в понеделник, като поясниха, че „компетентната институция на Румъния няма задължение да мотивира отказа си". Най-верочтно обаче това се дължи на факта, че е минало прекалено време от експлантацията и няма как органите навреме да се присадят на нуждаещ се човек. От агенцията отново изказаха благодарност към близките на починалия за проявеното милосърдие.

Екипът на clinica се присъединява

към благодарсностите за огромните сърца на близките и жеста, който са направили. Но това още веднъж задължава всички по веригата - от пациенти, през лекари, до институции, да бъдат наистина отговорни и да не позволяваме подобни случаи да намаляват броя на хората, които сa успели да получат трансплантация и шанс за живот у нас, защото и сега той е прекалено малък - 19 са присажданията на бъбреци миналата година от трупни донори. В същото време за този вид орган у нас чакат над 900 души.


Вадят трансплантациите от ИАМН

Вадят трансплантациите от ИАМН

Освен това здравните власти смятат, че е нужно да се направи кампания за ползата от донорството, включително и в училищата

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Донорството и трансплантациите са една от сферите в здравната ни система, която куца най-много. Защо е така, защо донорските ситуации се броят на пръсти, а смъртността след сложните операции е по-висока, отколкото в развитите държави, попитахме д-р Димитър Илиев.

Агенцията по трансплантации се разби

Агенцията по трансплантации се разби

Нужен е единен орган, който да се занимава с това, иначе хората ще умират, въпреки че българите са готови да даряват органи, казва Евгени Георгиев

Трансплантации без развитие

Трансплантации без развитие

Смъртността у нас при тези операции е по-висока от тази в развитите държави, причината е ясна - лошото състояние на здравната ни система

Още две трансплантации

Още две трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в Александровска, след донорска ситуация в МБАЛ-Лозенец
Почина човекът с присадено сърце от прасе

Почина човекът с присадено сърце от прасе

Трансплантацията, която бе първа по рода си бе извършена на 7 януари, но през последните дни състоянието на Дейвид се влошило
Още три трансплантации

Още три трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, двете - бъбречни в "Лозенец", а донорската ситуация е във Великотърновската болница
Три нови трансплантации у нас

Три нови трансплантации у нас

Двете бъбречни са в "Александровска", а чернодробната във ВМА, те са станали възможни след донорска ситуация в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"
МЗ изяснява въпроса с финансирането на донорските ситуации

МЗ изяснява въпроса с финансирането на донорските ситуации

След промените сме сигнализирани само от едно лечебно заведение, изискано е становище на ИАМН, казват от ведомството

Промени блокират трансплантациите

Промени блокират трансплантациите

Те са направени с новата наредба за финансирането на дейностите по издирване на донори, която прие служебният кабинет

1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ