Ограничения

Локдаун при 80% заети интензивни легла

13-01-2022 18:09
Затварят ни локално на четири етапа, към момента капацитетът на реанимациите е зает на 63.7%, стана ясно от новия план на власттаЛокдаун при 80% заети интензивни легла
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сериозни мерки като затваряне на бизнеси и училища в страната или т.н. локдаун ще се предприемат при 80% заетост на интензивните легла за КОВИД. Това предвижда новият пандемичен план на кабинета, който бе представен в МС тази вечер.
Както clinica. bg вече писа, именно заетостта на интензивните легла ще е основният показател при решение за нови ограничения. Също така те ще се предприемат на локално ниво като страната ще е разделена на шест клъстера, в които ще се следи запълването на местата в болниците, обясни премиерът Кирил Петков, който е под карантина, но представи новият план дистанционно.

Актуалното състояние на картата

на интензивните легла в шестте клъстера ще се публикува ежедневно с прогноза за пет дни. Към момента таванът за интензивни легла в страната е 1268, като 62 от тях са детски, но се търсят варианти за разкриване на още, разясни здравният министър проф. Асена Сербезова. В момента общо има 7835 легла за пациенти с КОВИД, от тях 916 са предвидени за реанимационни грижи, като са заети 584. Целта на новият план е да даде предвидимост за налагането на мерки срещу КОВИД.

Ограниченията ще се управляват

на четири етапа. При етап 1 те ще са заети на 50% и тогава няма да има мерки, но ще има условие да не се смесват ученици от различни паралелки, като остава и тестването в учебните заведения. Според проф. Денков то е ефекетивно, като се търсят възможности и за снабдяване с по-качествени тестове. При втория етап – на 60% - ще има мерки, но бизнесите и училищата ще работят. Ще спрат обаче заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за КОВИД-19 един път седмично или при наличие на зелен сертификат.

При 70% запълване на леглата

или трети етап учениците от 1 до 4 клас ще учат, а големите ще минат на едноседмична ротация, обясни образователният министър проф. Николай Денков. При достигане на крайните 80% децата от 5 до 12 клас ще учат онлайн, а при възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Фактори за това ще бъде нивото на заболеваемост и наличността на интензивни легла за деца в дадения регион. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица.

При този четвърти етап ще затворят

и заведенията и други обекти като отворени както и досега ще останат – хранителни магазини, аптеки, банки и др., стана ясно от думите на проф. Асена Сербезова. Тя обясни, че важен фактор е и наличието на медицински персонал, както и заболеваемостта от КОВИД сред тях. Премиерът Кирил Петков представи и 10 мерки за подкрепа на бизнеса. Сред тях са 60/40, Запази ме, Патронажна грижа", Оперативната програма за храни, Програма „Възстановяване" и др.

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ