Позиция

Ще ни трябват ли болници и след пандемията

13-01-2022 13:02
Лечебните заведения са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджетиЩе ни трябват ли болници и след пандемията
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица станаха болниците се запознаха с новите си бюджети за декември, които се оказа доста намалени. Защо това е така и до какви проблеми ще доведе, предупреждават в своя позиция от Националното Сдружение на Частните Болници, Българска Болнична Асоциация, Асоциацията на Университетските Болници и Националното Сдружение на Областните Многопрофилни Болници за Активно Лечение.

Изпълнителите на болнична медицинска помощ са изправени пред сериозни финансови затруднения заради намалените си бюджети. Проблемът се очаква да е особено сериозен през този месец, когато вече сме свидетели на рязко покачване на броя на новозаразените с COVID-19 и очакваните в тази връзка сериозно увеличение на броя на новоприетите пациенти и затруднения в осъществяването на нормалната лечебна дейност на болниците.

Причината за създалата се ситуация

е решение на Надзорния съвет на НЗОК от 16 декември за намаляване на бюджетите на болниците за същия месец с между 20 и 50%. Болниците бяха информирани за това едва в края на месеца, когато вече бяха приключили дейността си.

Поводът за определянето на отделен бюджет само за декември е липсата на бюджет на касата за 2022 г., от който ще се плаща дейността за този месец. Изискването на Закона за здравното осигуряване и Закона за публичните финанси е при липса на годишен бюджет и до приемането му, за всеки месец от новата бюджетна година да се определя 1/12 от миналогодишния бюджет. Това като макрорамка формално и донякъде е спазено, но не и по отношение на бюджетите на болниците поотделно.


Аргументите за това решение са

намалените обеми дейност на повечето болници през 2021г. Има реална опасност този сценарий да се повтаря всеки следващ месец до приемането на бюджета на НЗОК за 2022 г., опасяват се от болничните организации. А това означава, че до тогава и независимо от реалните нужди на болниците в пандемична или извън пандемичната обстановка, те ще останат приковани към резултатите от работата си през изминалата 2021 г. и най-вероятно много от тях няма да могат да посрещнат нито своите нужди, нито да удовлетворят нуждите на пациентите, които са ги избрали за своето лечение.

Междувременно, доколкото ни е известно, засега само директорът на СЗОК Иванка Динева се е ангажирала да проучи действителните нужди на лечебните заведения и ще изпрати анализ на НЗОК и предложения до 17 януари, отговарящи на обективните потребности, които ще обезпечат нуждите на пациентите, лекуващи се на територията на София-град.


Намалените обеми дейности през

изминалата година в повечето случаи се дължеше на преустановяването на плановия прием и плановата оперативна дейност на два пъти по за повече от месец, както и на отлагането на лечението от страна на самите пациенти заради страх от заразяване, а за по-голямата част от болниците – и поради ангажираността на персонала и структурите им с лечение на COVID пациенти.

„В месеците на пандемия болниците, за разлика от други сектори на стопанския и обществен живот, нито за миг не затвориха вратите си за нуждаещите се от тяхната помощ и през цялото време бяха на разположение на своите пациенти. Разходите им за заплати, средства за индивидуална и колективна защита, дезинфекция, климатизация и поддръжка на сградите, абонаментно обслужване и много други се трупаха всеки ден, независимо дали лечебните заведения са в принудителен престой или са ангажирани само с лечение на COVID пациенти и избягвани по този повод от пациентите с други заболявания", коментират от болничните организации.


Именно поради извънредната КОВИД

обстановка болниците бяха компенсирани през изминалата година с част от недостигащите им средства за покриването на тези разходи. За декември обаче, съгласно приетото решение на НС на НЗОК, а най-вероятно и за следващите месеци, такава възможност не е предвидена. Нито е предвидена частичната компенсация на увеличените цени на енергоизточниците от страна на правителството.

Болниците, разбира се, ще продължат да изпълняват ежедневно и стриктно своите задължения, независимо от цената, която ще платят за това и независимо от риска дори да се стигне до фалит за някои от тях.

Неволно и неусетно допуснахме здравеопазването да се превърне само в борба с пандемията. Въпросът е какво следва, когато тя приключи. Ще ни трябват ли болниците тогава?


Опасността от маймунска шарка е преувеличена

Опасността от маймунска шарка е преувеличена

Модифицирана ваксина пази и от нея, моноклонално антитяло лекува всички покс вируси, казва проф. Тодор Кантарджиев
Помощник-фармацевтите с етичен кодекс

Помощник-фармацевтите с етичен кодекс

Той определя нормите за нравствено поведение, правила и морал в обществото, към които те следва да се придържа в своята работа
Експерти: Болниците са ни много

Експерти: Болниците са ни много

Toва обаче не означава, че качеството на грижите и резултатите са добри, в тях липсват и кадри, показва доклад на Института по пазарна икономика
4 зам.-министри в МЗ

4 зам.-министри в МЗ

Броят им да се увеличи с още един, разкриват отделни дирекции за профилактика и обществени поръчки, закриват тази за правата на пациентите, гласят промени в Утройствения правилник на ведомството
Първи вероятен случай на неясния хепатит

Първи вероятен случай на неясния хепатит

Пациентът е момченце на 4 години и 8 месеца, не е развило жълтеница, излекувано е и изписано от болница, казва проф. Ива Христова
Заплатите са обидно ниски, но инфлацията изяжда ръста

Заплатите са обидно ниски, но инфлацията изяжда ръста

Анексът към НРД вече е факт. Възможни ли са по-високите заплати на лекарите, медицинските сестри и санитарите, заложени в него. Къде е контролната роля на Българския лекарски съюз в системата. Това попитахме д-р Красимир Пенчев.
РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Одобриха новите бюджети на болниците

Одобриха новите бюджети на болниците

Предложението месечно да получават 235 млн. лв. обаче ще претърпи корекции с оглед финансирането на новите дейности в различните региони
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
30 държавни болници декапитализирани

30 държавни болници декапитализирани

Сред тях са областните, Александровска, Пирогов и ВМА, заяви д-р Ивайло Христов от ИТН

1 2 3 4 5 ... 738 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ