проблем

Болниците притеснени за парите си

13-01-2022 12:51
Бюджетите на някои лечебни заведения за декември са орязани наполовина, алармират от четири асоциацииБолниците притеснени за парите си
Clinica.bg

press@clinica.bg

Болниците са притеснени за средствата, които ще получат за дейността си през тази година, въпреки че финансовата макрорамка е по-щедра от досегашната. Причината е в последното решение на Надзорния съвет на здравната каса от края на миналата година. В него се утвърждава начина, по който ще се разпределят средствата за 2022 г. докато се гласува новия бюджет на фонда. Умишлено или случайно, но с него средствата на не малко лечебни заведения са драстично намалени, предупредиха от четирите асоциации на университетските, частните и областните болници (цялата им позиция вижте тук).

През тази година здравната каса ще разполага със 700 млн. лв. повече като бюджет. Въпреки това има опасност болници да получават по-малко средства. Причината е, че лимитите им за тази година са определени на базата на приходите от реалната им дейност през периода – януари-октомври миналата година, а тя беше намалена заради пандемията на практика наполовина. Преди пандемията броят на пациентите, които се лекуваха в болниците на година беше около 2 млн., а сега падна наполовина. 

Поради тази причина болниците получаваха

и допълнително финансиране по Методиката на НЗОК, ако не достигнат определените им лимити. Финансирането беше 85% от тях. С новите правила обаче въпросният таван или базова стойност за доста лечебни заведения е силно намалена заради отлива на пациенти от отделенията покрай КВОИД-а. Най-потърпевши са по-малките болници, както частни, така и общински, както и тези за рехабилитация.


През миналата година базовата стойност

на нашата болница беше 220 хил. лв., а сега за декември е 148 хил. лв., каза Красимир Грудев, управител на „Тримонциум" в Пловдив. Той даде и друг пример със „Сердика" в София. През миналата година болницата е имала базова стойност от 1.04 млн. лв., а сега тя е 750 хил. лв.

От фонда потвърдиха, че „определената месечна стойност за дейност през декември е направена на база реално извършената през 2021 г., повлияна от епидемичната обстановка и лечението на пациенти с КОВИД-19". Оттам допълниха, че всички дейности, ще бъдат заплатени в пълен размер. На практика обаче този обем ще е по-малък от парите, които те са получавали досега.


Освен при малките клиники, редукция

на лимитите обаче има и при големите болници, които масово поемат ударите на пандемията. За тях от касата заявиха, че се очакват компенсации. Оттам обещават Надзорният съвет да разгледа определените стойности за болниците, които активно лекуват пациенти с КОВИД и за тях да планират допълнително средства. Към момента не е ясно дали орязването на парите е случайно или умишлено решение на Надзорния съвет. Заради липсата на нови членове в него от държавата към момента пък управителният орган не може да се събере на заседание и да разгледа казуса.

По-късно от здравната каса изпратиха

и таблица с конкретните суми, които ще се платят на болниците през този месец за работата им през декември. Утвърдената пределна стойност от Надзорния съвет е 205 млн. лв., но отчетентата реална дейност от болниците е за 183 млн. лв. "Т. е., отчетените дейности за декември 2021 г., платими през януари 2022 г., са по - малко от определените с решение на Надзорния съвет", добавят от фонда, с което отново потвърждиха опасенията на четирите болнични асоциации. 


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 697 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ