Интервю

Увеличението на членския внос нарушава устава

13-01-2022 10:23
Без субсидия за постъпването на консумативите общинските болници няма да издържат, казва д-р Неделчо ТотевУвеличението на членския внос нарушава устава
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Българският лекарски съюз увеличи членският внос за членовете на организацията, оправдано ли е това, как се справят общинските болници с поскъпването на електричеството, водата, газта и кои проблеми приоритетно трябва да решат новите управляващи, попитахме д-р Неделчо Тотев. Той е председател на Сдружението на общинските болници и е директор на МБАЛ-Чирпан.
- Д-р Тотев, от януари членският внос за Българския лекарски съюз става 2% от минималната работна заплата, което прави 13 лева, а от пролетта с увеличението на възнаграждението, ще бъде 14.20 лева. Как ще коментирате тази промяна?

- Тази идея е неприемлива, абсурдна е. Не ми е ясно кой решава увеличението, нито на какво основание при условие, че такова предложение не е обсъждано с колегията. В случая се стига до промяна на уставни положения и то при организация, в която членството не е по желание, а е задължително, по принуда, за да могат лекарите да практикуват своята професия. Тук не изказвам само мое мнение, но това е и мнението на не малко колеги, с които съм говорил. Шокирани сме. Общинските болници нямат голямо представителство в събора на БЛС. Там са предимно общопрактикуващи лекари и от по-големите болници.

- Как ще реагирате на коментари, че става дума за малко увеличение?

- Вярно, това не са пари, които ще ни съборят, но е въпрос на принципи. Към месец март членският внос ще бъде увеличен почти два пъти. Нима трябва аз, като председател на Сдружението на общинските болници да поискам от управителите на другите болници вместо по 500, да броят по 1000 лева членски внос за лечебно заведение и набързо да прокарам такова решение на заседание?! Ясно е, че подходът кой видял, кой не видял, но го прокарваме, е абсолютно некоректен. На мен не ми е ясно как така БЛС прави това увеличение, кога то е предложено, как кога е прието и с какви мотиви, да не би някой, за да живее в охолство и богатство. За мен това не е обосновано. Ние, общинските болници, сме най-ощетени от отношението на съсловната организация към нашите проблеми. Трябва да се знае, че лекарите, които работят точно в общинските болници са сред тези с най-ниските доходи в цялата колегия. Причината е, че нямаме достатъчно приходи, за да вдигаме заплатите. Оттам се поражда и негодувание в колегията – събрали се на седянка няколко човека и провели нещо, защото много е лесно да провеждащ нещо в една инертна маса. Факт е, няма по-инертна колегия от нашата, лекарската. Всичко, което казвам не е само мое мнение, но и на колегите, работещи в болниците, членуващи в Сдружението на общинските болници. Увеличеният членски внос няма да доведе до обедняване на колегите, но те смятат, че някой ги води за носа и ги манипулира– нещо, което не е приятно никому. Питам аз, какво са ни дали, за да вземат?! Досега, каквото сме постигали, е било с усилията на нашия управителен съвет в резултат на много срещи, дори на унижения в личен план, за да бъдат извоювани някои неща. Нещо повече, БЛС дори вместо да ни помага, ни пречи.

- Как се справят общинските болници в тази КОВИД вълна и така заразния Омикрон?

- Много се говори, че високите нива на заболеваемост са заради ниското ваксинационно покритие в страната. Това обаче не е съвсем вярно. Факт е, че колкото боледуват неимунизираните, толкова боледуват и имунизираните. Примери за това са САЩ, Израел и редица други държави, където ваксинацията е на високо ниво дори и по отношение на бустерните дози.

- Нима се заявявате, като антиваксър?

- Не, не съм антиваксър. Самият аз съм ваксиниран, но има неща, върху които следва да се помисли.

- Кои са те?

- Не разбирам защо е този юруш за ваксиниране точно сега, в разгара на една широка пандемична вълна. Ваксини не се правят, когато има епидемична, още повече пандемична вълна, защото тогава става така, че редица ваксинирани стават супер заразители. Това признават всички специалисти. Ваксинирането дава на човек предимство да ходи навсякъде без ограничения, но той може да се зарази с Омикрон, както предупреждават и експертите. Вярно, целта им е да намалят риска от тежко протичане. Затова, не може да се каже, че щом сме с най-ниско ваксинационно покритие, ще боледуваме най-много. Дори сякаш държавите, които не са с толкова висока имунизационна активност в разгара на вълната, стоят по-добре. Не беше редно по време на епидемия да се насърчават хората все повече и повече да се ваксинират. Човек не може да изработи имунитет дори 20 дни след поставянето на инжекцията. Дотогава не би могъл да изработи антитела, а това време може да се зарази. Друг е въпросът, че той няма да изработи въобще клетъчен имунитет. Ето тук възниква въпросът, как тогава пазим хората по време на пандемичната вълна. Вижда се, че боледуват тежко  дори хора с по три дози. Други, които дори не са помисляли за ваксинация, не боледуват. Тези неща науката тепърва предстои да изяснява, ако желае да ги изясни.

- Има ли достатъчно лекари и легла в общинските болници, за да посрещнат нуждите по време на тази вълна?

- Най-страшно е в София, в останалите региони положението е поносимо, все още. Имаме резерв от легла. Налични са и хоспитализирани с Омикрон. Като цяло обаче, не смея да твърдя дали тези случаи протичат по-леко или по-тежко, защото нямаме натрупат достатъчно опит. Легла все още има, не са на изчерпване, защото високата заболеваемост ще дойде по-късно в провинцията, в малките градове, където предимно са общинските болници. Вече има доста лекари и медицински сестри, които напускат нашите лечебни заведения. Това вече дори става всекидневие. Хората са преуморени. Това поставя под сериозен въпрос съществуването на същите тези болници, защото няма кой да постъпи в тях. В МБАЛ – Кубрат, например напуснаха 10 човека от персонала и лечебното заведение вече не работи. Надявам се общината да намери нови хора, защото това бе една от много добре работещите общински болници. На ръба на кризата за хора са на много други места За медицинските сестри дума не ми се отваря. Дефицитът за тях е още по-голям. За МБАЛ-Чирпан, например, сега търся не само специалисти по здравни грижи, но и лаборанти и акушерки. В момента няма управител на болница, който да отхвърли молба за назначаване.

- Не навсякъде в страната са отменени плановите операции и консултации. Хората възползват ли се или ги отлагат?

- В повечето случаи отлагат заради страх от заразяване, което е напълно логично. Лошото е, че ни карат по спешност не един и двама, които вече са станали спешни. Това е тревожното, но аз нямам решение на този проблем. Някои пациенти търсят алтернативи – пробват лечение вкъщи, търсят познати лекари да ги консултират у дома. Българинът не може да преодолее стреса от КОВИД-19. Каквото и да правим, колкото и чисти коридори да отделяме, не може да дадем пълна гаранция, защото не знаем кой заразен и непроявен не е влязъл. Винаги човек е изложен на инфекциозна опасност. Много се надявам заради този страх, хората вместо на лекар, да не тръгнах по баячки, чакръкчии и други, защото нашенецът много обича подобни „алтернативи". Ако предпишеш нещо, мнозина ще отидат и на баячка, за всеки случай. Въпрос на народопсихология.

- Кои пробойни за запушване приоритетно бихте посочили на новите управленци в здравеопазването?

- От десетина години предупреждаваме, че нещата вървят в бързи темпове и ще стигнат до там, че вече нищо няма да може да се направи, като цената ще са много жертви. Искрено се надявам новите управляващи в здравеопазването наистина да са наясно със системата и да имат воля за реформа. Досега под думата „реформа" се разбираше „ще закривам", като любимото време беше бъдещото. Щяхме да преструктурираме, да отваряме нови спешни центрове. Видя се какво бе направено. То е все едно да ни сърби носът, но да чешем други части. Има нужда и от по-добра спешна помощ, но там е спешността. Народът ни е болен с много патологии. Предвид пандемията, голяма част от хората ще си отидат съвсем без време, защото няма да може да се реагира адекватно на проблемите им. Нацията ни намалява главоломно. Последното преброяване го потвърди. Недоумявам защо веем все байракът на смъртните случаи от КОВИД-19, а не се върнем назад в последните три-пет години, в които България пак е на първо място по смъртност в света. Някои депутати от бившите здравни комисии казваха, че сме в света, защото не признаваха данните на ЦРУ и видни наши професори. Умирахме си и без епидемия. Сега няма как в условията на епидемия да имаме малка смъртност. Затова новите управленци в здравеопазването да имат предвид тези факти, да потърсят причините и да се опитат тях да разрешат. Едната от пробойните е недостатъчната профилактика. Огромен проблем за болниците е повишаването на цените на електричеството, водата, газта. Спешно и неотложно сдружението ни ще ги информира и ще поиска някаква възможност за компенсация. Иначе, ние, общинските болници не бихме могли да издържим. Не получим ли субидия, скоро няма да можем и да купим лекарства за лечение на КОВИД-19.


МЗ иска ръст на парите за психиатриите

МЗ иска ръст на парите за психиатриите

В момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв., казва зам. здравният министър д-р Петър Грибнев
Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Етичната комисия още без решение за Мангъров

Етичната комисия още без решение за Мангъров

С изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи той погазва етичните принципи на лекарската професия, казват от БЛС
Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Има нужда само от още болници за долекуване

Има нужда само от още болници за долекуване

Инвеститорските заявки за разкриване на нови болници в последните две години не спират, коректна ли е оценката на агенция „Медицински надзор", трябва ли да се направи преоценка на Националната здравна карта, след като стана ясно, че населението е намаляло с 800 хил., попитахме проф. Асен Балтов.
Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
1 2 3 4 5 ... 691 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ