Коментар

Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

13-01-2022 05:57
На консилиума за трансплантации поканиха хора, които са негодни за реципиенти, казва Тодор МангъровЗаради лоша координация два бъбрека са на боклука
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Консилиум за обсъждане на пациенти за трансплантации се проведе във вторник вечерта на 11 януари в Александровска болница, след като стана ясно, че е налице донорска ситуация. На него трябваше да бъде решено на кои чакащи в листата могат да бъдат присадени два бъбрека. Резултатът е нито един одобрен за реципиент. Какво се случи с органите, как стана ясно, че поканените пациенти не стават за трансплантиране и кой е виновен, разказва Тодор Мангъров. Той е член на Асоциацията „Пулмонална хипертония" и е участвал в консилиума, ни потърси, за да разкаже какво точно се е случило.
Във вторник, на 11 януари, вечерта присъствах на консилиума за обсъждане на пациенти, на които им е необходима бъбречна трансплантация. Той се проведе в Александровска болница от 20.30 до 22.30 часа. От около две години насам, когато има такъв консилиум, се канят представители на пациентски организации.

За обсъждане бяха поканени

шест пациенти, двама от които с противопоказания въобще за бъбречна трансплантация, т.е. те не трябва да съществуват в листата на чакащите. Тук се появява противоречието, защо те са в нея и защо са поканени за обсъждане за трансплантация, което автоматично намалява бройката на тези, които трябва да бъдат обсъждани. От останалите четирима, по медицински показания отпаднаха трима.

Четвъртият се отказа,

след като му бе обяснен риска. Той също имаше влошени показатели, но имаше възможност трансплантация да му бъде направена. Така, от шестимата поканени, всички отпаднаха. Това се случи около 22.30 часа. Тогава лекарите в комисията започнаха да звънят по телефона на други трима вероятно пациенти, които са в околността на София и които биха могли да бъдат реципиенти на двата бъбрека.

След като не намериха

такива, органите бяха предложени на Румъния. Тъй като бяха минали повече от 12 часа от експлантацията, предполагам, че румънската страна ги отказа, защото нямаше време да реагира. Не мога да кажа, защо напоследък органи се изнасят в чужбина, а не се трансплантират в България. Мога обаче да кажа, че във вторник вечер станах свидетел на това, че у нас има около 1000 души, чакащи в листата за бъбречни трансплантации, а два органа бяха изхвърлени. В момента не обвинявам никой – нито лекарите, нито Изпълителната агенция „Медицински надзор", нито коментирам законите в страната.

Свързах се с редакцията на clinica.bg,

защото знам, че има нещо сбъркано в самата система и то трябва да се знае. Не може при 1000 чакащи за бъбречна трансплантация два здрави и годни бъбрека да бъдат изхвърлени в кофата за боклук. Това е грешка в системата. Стигам до заключението, че проблемът е изцяло организационен в самата болница, но кой в клиниката е допуснал това да се случи, на мен не ми е ясно. Моите предположения са, че лекарите са знаели за тази донорска ситуация още рано сутринта. Пациентите са извикани в болницата много преди експлантацията. При положение, че един лекар се занимава с техните изследвания, по мое мнение, към 12.00 часа той вече е знаел, че поне трима от тях не са годни са реципиенти.

Възниква логично въпросът,

защо той не е уведомил координатора или началника си, или самият той да вземе решение, след като поне трима от извиканите не стават по медицински показатели, да бъдат поканени поне още трима други. Време имаше това да бъде направено. Тук се къса връзката между това да се появи необходимият брой пациенти, годни да станат реципиенти и те да бъдат поканени на консилиума. Стана така, че той, консилиумът отхвърли веднага тримата, които не ставаха за трансплантация, можеше документите на тези хора да бъдат прегледани от лекаря, който е координирал цялата процедура по вземането на изследвания и той още на обяд да вземе решение, че те не стават.

Ако това се беше случило,

можеха да бъдат извикани още хора. Тук виждам, че бе допуснат компромис, който доведе до унищожаването на два бъбрека. Беше пропуснат шанса да бъдат спасени два човешки живота. Смятам, че съществува проблем с координацията и комуникацията по отношение на самите пациенти, когато отидат болницата за изследвания. Чух лекар на много висока позиция да казва: „За пръв път присъствам на подобен случай".

Възможно е това да е прецедент,

както е вярно и това, че от 1000 чакащи не могат да бъдат извикани 100, за да им се пуснат предварителни изследвания. Възможно е обаче да се даде свобода на лекаря да преценява противопоказанията на пациентите и когато е очевидно, че такива противопоказания има, и един или друг от чакащите ще отпадне на консилиума, той веднага да бъде заменен с друг, който е възможно да бъде реципиент.

Обновяват процедурите за оценка на донори

Обновяват процедурите за оценка на донори

Лекари и координатори ще бъдат изпращани на обучение в чужбина, предвижда Националната програма за трансплантациите
Три нови трансплантации

Три нови трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, а двете бъбречни в „Александровска", съобщиха лечебните заведения
Спартан излетя за донорска ситуация

Спартан излетя за донорска ситуация

Екипаж на самолета транспортира от София до Варна и обратно медицински екипи от ВМА  и УМБАЛ „Александровска", съобщиха от Министерството на отбраната
Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
1 2 3 4 5 ... 31 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ