Коментар

Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

13-01-2022 05:57
На консилиума за трансплантации поканиха хора, които са негодни за реципиенти, казва Тодор МангъровЗаради лоша координация два бъбрека са на боклука
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Консилиум за обсъждане на пациенти за трансплантации се проведе във вторник вечерта на 11 януари в Александровска болница, след като стана ясно, че е налице донорска ситуация. На него трябваше да бъде решено на кои чакащи в листата могат да бъдат присадени два бъбрека. Резултатът е нито един одобрен за реципиент. Какво се случи с органите, как стана ясно, че поканените пациенти не стават за трансплантиране и кой е виновен, разказва Тодор Мангъров. Той е член на Асоциацията „Пулмонална хипертония" и е участвал в консилиума, ни потърси, за да разкаже какво точно се е случило.
Във вторник, на 11 януари, вечерта присъствах на консилиума за обсъждане на пациенти, на които им е необходима бъбречна трансплантация. Той се проведе в Александровска болница от 20.30 до 22.30 часа. От около две години насам, когато има такъв консилиум, се канят представители на пациентски организации.

За обсъждане бяха поканени

шест пациенти, двама от които с противопоказания въобще за бъбречна трансплантация, т.е. те не трябва да съществуват в листата на чакащите. Тук се появява противоречието, защо те са в нея и защо са поканени за обсъждане за трансплантация, което автоматично намалява бройката на тези, които трябва да бъдат обсъждани. От останалите четирима, по медицински показания отпаднаха трима.

Четвъртият се отказа,

след като му бе обяснен риска. Той също имаше влошени показатели, но имаше възможност трансплантация да му бъде направена. Така, от шестимата поканени, всички отпаднаха. Това се случи около 22.30 часа. Тогава лекарите в комисията започнаха да звънят по телефона на други трима вероятно пациенти, които са в околността на София и които биха могли да бъдат реципиенти на двата бъбрека.

След като не намериха

такива, органите бяха предложени на Румъния. Тъй като бяха минали повече от 12 часа от експлантацията, предполагам, че румънската страна ги отказа, защото нямаше време да реагира. Не мога да кажа, защо напоследък органи се изнасят в чужбина, а не се трансплантират в България. Мога обаче да кажа, че във вторник вечер станах свидетел на това, че у нас има около 1000 души, чакащи в листата за бъбречни трансплантации, а два органа бяха изхвърлени. В момента не обвинявам никой – нито лекарите, нито Изпълителната агенция „Медицински надзор", нито коментирам законите в страната.

Свързах се с редакцията на clinica.bg,

защото знам, че има нещо сбъркано в самата система и то трябва да се знае. Не може при 1000 чакащи за бъбречна трансплантация два здрави и годни бъбрека да бъдат изхвърлени в кофата за боклук. Това е грешка в системата. Стигам до заключението, че проблемът е изцяло организационен в самата болница, но кой в клиниката е допуснал това да се случи, на мен не ми е ясно. Моите предположения са, че лекарите са знаели за тази донорска ситуация още рано сутринта. Пациентите са извикани в болницата много преди експлантацията. При положение, че един лекар се занимава с техните изследвания, по мое мнение, към 12.00 часа той вече е знаел, че поне трима от тях не са годни са реципиенти.

Възниква логично въпросът,

защо той не е уведомил координатора или началника си, или самият той да вземе решение, след като поне трима от извиканите не стават по медицински показатели, да бъдат поканени поне още трима други. Време имаше това да бъде направено. Тук се къса връзката между това да се появи необходимият брой пациенти, годни да станат реципиенти и те да бъдат поканени на консилиума. Стана така, че той, консилиумът отхвърли веднага тримата, които не ставаха за трансплантация, можеше документите на тези хора да бъдат прегледани от лекаря, който е координирал цялата процедура по вземането на изследвания и той още на обяд да вземе решение, че те не стават.

Ако това се беше случило,

можеха да бъдат извикани още хора. Тук виждам, че бе допуснат компромис, който доведе до унищожаването на два бъбрека. Беше пропуснат шанса да бъдат спасени два човешки живота. Смятам, че съществува проблем с координацията и комуникацията по отношение на самите пациенти, когато отидат болницата за изследвания. Чух лекар на много висока позиция да казва: „За пръв път присъствам на подобен случай".

Възможно е това да е прецедент,

както е вярно и това, че от 1000 чакащи не могат да бъдат извикани 100, за да им се пуснат предварителни изследвания. Възможно е обаче да се даде свобода на лекаря да преценява противопоказанията на пациентите и когато е очевидно, че такива противопоказания има, и един или друг от чакащите ще отпадне на консилиума, той веднага да бъде заменен с друг, който е възможно да бъде реципиент.

Вадят трансплантациите от ИАМН

Вадят трансплантациите от ИАМН

Освен това здравните власти смятат, че е нужно да се направи кампания за ползата от донорството, включително и в училищата

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Донорството и трансплантациите са една от сферите в здравната ни система, която куца най-много. Защо е така, защо донорските ситуации се броят на пръсти, а смъртността след сложните операции е по-висока, отколкото в развитите държави, попитахме д-р Димитър Илиев.

Агенцията по трансплантации се разби

Агенцията по трансплантации се разби

Нужен е единен орган, който да се занимава с това, иначе хората ще умират, въпреки че българите са готови да даряват органи, казва Евгени Георгиев

Трансплантации без развитие

Трансплантации без развитие

Смъртността у нас при тези операции е по-висока от тази в развитите държави, причината е ясна - лошото състояние на здравната ни система

Още две трансплантации

Още две трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в Александровска, след донорска ситуация в МБАЛ-Лозенец
Почина човекът с присадено сърце от прасе

Почина човекът с присадено сърце от прасе

Трансплантацията, която бе първа по рода си бе извършена на 7 януари, но през последните дни състоянието на Дейвид се влошило
Още три трансплантации

Още три трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, двете - бъбречни в "Лозенец", а донорската ситуация е във Великотърновската болница
Три нови трансплантации у нас

Три нови трансплантации у нас

Двете бъбречни са в "Александровска", а чернодробната във ВМА, те са станали възможни след донорска ситуация в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов"
МЗ изяснява въпроса с финансирането на донорските ситуации

МЗ изяснява въпроса с финансирането на донорските ситуации

След промените сме сигнализирани само от едно лечебно заведение, изискано е становище на ИАМН, казват от ведомството

Промени блокират трансплантациите

Промени блокират трансплантациите

Те са направени с новата наредба за финансирането на дейностите по издирване на донори, която прие служебният кабинет

1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ