Реакция

Щурмуваха парламента за сертификата

12-01-2022 14:22
Лидерът на протеста Костадин Костадинов от Щурмуваха парламента за сертификата
Clinica.bg

press@clinica.bg
Протестиращи срещу зеления сертификат се опитват да влязат в Народното събрание. Още в неговото начало гражданите блокираха движението в района, а по-късно разбиха защитата на униформените и стигнаха до един от входовете на НС, но все още не са влезли в него.
Протестът започна около 12 часа на обяд, като на него присъстват противници на зеления сертификат. Демонстрацията, за която бе обявено, че ще се включат 10 000 души, бе организирана от партия „Възраждане", но нейният лидер Костадин Костадинов не присъства, защото е под карантина.

Протестиращите искат да се
aaaa
премахнат сегашните и противоепидемични мерки и най-вече зеления сертификат, защото той е дискриминационен. Според тях сегашните правила граничат с фашизъм. Те носят надписи "Аз не съм антиваксър", "Долу ръцете от децата ни", "Искам нормален живот" и скандират „Оставка". На протеста присъства и доц. Атанас Мангъров.
аааа
"Що за държава сме, в която целият
аааа
съвет по Национална сигурност се скри, след като на председателя на парламента му текна сопола, каза той относно вчерашното карантиниране на редица представители на властта. Около 13 часа протестиращите решиха да влязат „мирно и спокойно" в сградата на Народното събрание и да поискат обяснения от депутатите. Полицията обаче не им позволи и така се стигна до сблъсъци между униформените и гражданите. В крайна сметка те обаче пробиха кордона и стигнаха до парадния вход на НС, като полицията ги удържа на това ниво. По-късно направиха опит да влязат и от страничния вход.

 

По-агресивните протестиращи

 

се отстраняват от страна на полицията, а още в началото на демонстрацията е бил арестуват мъж с пистолет. Впоследствие обаче напрежението ескалира и имаше и ранени полицаи, които са откарани в болница.

Протестът продължава като не е ясно дали някой от народните представители ще излезе да преговора с тях. Същевременно програмата на депутатите приключи, но те не излизат от парламента, с изключение на представителите на „Възраждане", които присъстват на митинга.

аааа

Междувременно премиерът

ааа

Кирил Петков покани протестиращите на среща в петък. Тогава неговата карантина ще може да приключи, защото има бустерна доза. "Много съжалявам, че съм под карантина, защото иначе с удоволствие бих отишъл да говоря с хората", каза той пред NOVA. По думите му той уважава правото на протест, защото и той самият е участвал в много такива. Той призова протестиращите да излязат с

аааа

10 човека и в петък да проведат

аааа

разговор за нов модел за справяне с пандемията. Същевременно обаче Петков заяви, че при рекордна заболеваемост няма как да отмени зеления сертификат. По-късно представители на протестиращите се срещнаха със здравния министър проф. Асена Сербезова и държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

В редица други европейски

 

държави също има протести срещу зелените сертификати, задължителните ваксини и нестихващите мерки срещу КОВИД-19. В края на миналата година пък гражданите в Румъния също направиха опит да щурмуват парламента, с цел да предотвратят изискането КОВИД-сертификата да стане условие за работа.


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 442 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ