иновация

Присадиха сърце от прасе на мъж

11-01-2022 15:29
Реципиентът е 57-годишният Дейвид Бенет, ако операцията е успешна, това може да се окаже началото на нова ера в медицинатаПрисадиха сърце от прасе на мъж
Clinica.bg

press@clinica.bg

За първи път в света медиците сложиха сърце от генетично модифицирано прасе на човек, съобщи BBC. Ако операцията е успешна, това може да се окаже началото на нова ера в медицината и разрешаването на проблема с трансплантациите за много хора с нелечими заболявания в света.

Уникалната операция е извършена в университетската болница в Мериленд в САЩ, а реципиентът е 57-годишният Дейвид Бенет. Мъжът се чувства добре трети ден след седем-часовата трансплантация. Въпреки това лекарите все още не са сигурни каква е прогнозата за живота му в дългосрочен план.

Те са се решили на операцията,

тъй като пациентът е бил в терминален стадий на сърдечна недостатъчност. За да извършат революционната интервенция обаче, медиците са получили специално разрешение от съответните институции , както и съгласието му.


Изборът пред мен беше да се

съглася на операцията или да умра, обяснява пациентът ден преди интервенцията. Поради медицински причини той не е бил подходящ за сърдечна трансплантация от човек. За да намалят риска от отхвърляне на органа, при сърцето на прасето учените са променили няколко гена.


Ако опитът се окаже успешен,

това ще промени съдбата на хиляди семейства по света. Само преди ден у нас почина млада жена заради липса на сърце, а през декември си отиде и 23-годишен младеж. В САЩ на ден умират по 17 души на ден без да дочакат трансплантация, а в листата за органи са над 100 000. У нас за бъбрек, сърце или дроб чакат над хиляда души.


Засега обаче не е ясно дали

операцията ще е успешна, защото е експериментална. През октомври миналата година медици в Ню Йорк присадиха бъбрек от прасе на човек. Интервенцията се счита за успешна, но пациентът бе в мозъчна смърт. Досега традиция има само при присаждането на сърдечни клапи от прасе, например в болницата в Кливланд.

Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Ноември 2022 Предишен Следващ