парламент

НЗОК със стария бюджет до 31 март

11-01-2022 14:49
Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протезиНЗОК със стария бюджет до 31 март
Clinica.bg

press@clinica.bg

Бюджетите на здравната каса, НОИ и държавата остават замразени до 31 март, тъй като новото правителство нямаше време да подготви съответните финансови закони за 2022 г. Днес депутатите от три парламентарни комисии – на финансите, на труда и социалната политика, и на здравната, разгледаха проекта за удължаване срока на действие на досегашните бюджети. Предстои той да се гласува и в зала.

С 10 гласа „за" народните представители от комисията по здравеопазване приеха удължаването на правилата, по които ще работи здравната каса до 1 април. По този начин се запазва размера на здравната вноска на 8%, както и на всички плащания за първа линия и на допълнителните средства към медиците и фармацевтите в болниците. Засега не е ясно дали ще има индексация на цените на КП и прегледите, както и в какъв размер, защото това е предмет на анекс между НЗОК и лекарския съюз, който тепърва ще се гледа, след приемането на този бюджет. Очакванията обаче са приходите на касата тази година да са над 720 млн. лв., което дава възможност за увеличението им.


Въпреки че замразяването на

бюджетните правила до 1 април осигурява стабилност в тази ситуация, то крие и някои негативи. Първият е, че се запазва размера на социалните плащания, което забавя увеличението им и заради ДПС няма да подкрепи проекта, обясни д-р Хасан Адемов. Друг проблем е, че има нужда и от някои формални корекции, за да се съгласуват различни нормативни документи или да се изчистят някои пропуски.


Ние ще настояваме да се добавят

фармацевтите, които работят в КОЦ, ЦПЗ и центровете за кожновенерическите заболявания, така че да могат да получават допълнителните средства от 600 лв. заради пандемията, те бяха пропуснати, каза Димитър Маринов, гл. секретар ан БФС. Той добави, че съсловната организация ще иска да се дават и по 10 лв. за всяка КОВИД-рецепта,което ще увеличи броя на аптеките с договор с НЗОК за тази дейност.


Подуправителят на здравната каса

Йорданка Пенкова пък ще поиска отлагане на Механизма за договаряне на лекарствата, както настояваха от двете фармацевтични асоциации – Арфарм и БГфармА.

Друг проблем, който ще търси спешно решение са „безплатните" протези. И към момента хората си ги плащат, тъй като касата покрива само поставянето им, но не и изработката, въпреки че за нея имаше предвидени 2 млн. лв.


Искаме тези средства да се усвояват,

заяви Стоян Котев, зам. председател на Българската асоциация на зъботехниците (БАЗ). Няма как да стане, докато не се намери механизъм за това, към момента зъботехниците не успяха да се разберат със зъболекарите как да се отчитат средствата за протезите, обясни д-р Пенкова. Председателят на комисията доц. Антон Тонев пък обеща това да стане в бърз порядък.


Тези поправки обаче, не изчерпват

всички проблеми. Без допълнителни корекции има опасност от нови злоупотреби и източване на бюджета на касата с онколекарства от страна на някои частни болници. Причината е, че срокът на договорите от централизирания търг на здравното министерство изтече в края на годината, а новият е стопиран заради обжалване на един участниците в него. Чрез него обаче се договаряха единни най-ниски цени на онколекарствата, по които касата плащаше медикаментите и на частните болници, които не провеждат обществени поръчки.

Без поправка, която да удължава

действието на досегашните договори от предходния търг на здравното министерство, касата ще трябва да плаща на частните клиники лекарствата като преди две години – на цените, които те й отчетат, а тези стойности бяха по-високи, отколкото на държавните болници. За проблема потвърди в интервю за clinica и бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Засега обаче явно индустрията и институциите нямат желание да решат този проблем.


Обновяват офертите за Спешна помощ

Обновяват офертите за Спешна помощ

Фирмите имат срок до 26 януари да актуализират цените си, става ясно от обявлението на МЗ
МВР-болница може да отиде в МЗ

МВР-болница може да отиде в МЗ

Предстоят структурни и функционални промени във ведомството на вътрешните работи, каза министър Бойко Рашков

Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100000 души

КОВИД мина 1200 на 100000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Валят оплаквания срещу доц. Мангъров

Лекарският съюз и две етични комисии решават в сряда как да действат срещу безпочвените му изказвания, казва проф. Мая Аргирова
Етичната комисия подхваща Мангъров

Етичната комисия подхваща Мангъров

Тя ще разгледа изказването му, че 564 души са починали, защото са ваксинирани, а от МЗ вече отрекоха твърдението му
Само 4 области извън тъмночервеното

Само 4 области извън тъмночервеното

Средната заболеваемост достигна 1144.4 на 100 000 души, и Велико Търново спря плановия прием
Разследват поръчките на тестове

Разследват поръчките на тестове

Специализираната прокуратура образува досъдебно производтсво за длъжностно престъпление
Запазват парите на личните асистенти

Запазват парите на личните асистенти

От „Продължаваме промяната" предлагат поправка в бюджета, за да се компенсират пенсионерите с намалените доходи след индексацията

1 2 3 4 5 ... 760 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ