Коментар

КОВИД-19 намали трансплантациите

11-01-2022 06:02
Предоставихме органи на Румъния, тъй като нямаше подходящи реципиенти у нас, казва д-р Сибила МариноваКОВИД-19 намали трансплантациите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В понеделник стана ясно, че още български пациент е починал, докато чака за ново сърце. В същото време преди броени дни страната ни за пореден път предостави органи на друга държава - Румъния. Защо това се случва, след като у нас има чакащи за транплантации, как се отрази КОВИД-19 на тези дейности и как ще им се отрази новата вълна. Това попитахме д-р Сибила Маринова. Тя е началник на Отделението по по реанимация в МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново и координатор по донорство.
Преди дни имаше донорска ситуация в страната ни, при която черният дроб и бъбреците бяха изнесени за Румъния. Не мога да коментирам обаче донорска ситуация, която не е произлязла в нашата болница.

Имаме споразумение с румънската страна,

подписано на държавно ниво. Според него, когато в България няма подходящи реципиенти, румънски реципиенти получават органите. Миналата година при нас, в болница МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" възникна същата ситуация. Оказа се, че у нас и тогава нямаше подходящ чакащ по медицински показатели за черния дроб и бъбреците. Тогава те също отидоха за трансплантации в Румъния. Важно е да се знае, че споразумението ни с тази страна е двустранно и оттам също могат да ни предоставят органи.

 

КОВИД-19 определено има отношение

 

към донорството и трансплантациите. В началото, когато пандемията започна, ние не знаехме какво ще се случва, как ще се организират нещата, и те временно бяха спрени. След това бе съставен съответният протокол и ги възобновиха. Пандемията определено се отрази и то не само в нашата страна. В Испания, например, където през 2019 година имаха 48 донора на един милион население и си бяха поставили за цел до 2022-ра да имат по 52 на един милион, за 2021 година имаха 34 на един милион. Така, проблемът за намаляващите донорски ситуации и трансплантации по време на пандемията се оказа актуален за всички страни по света.

 

Коронакризата ангажира огромен

 

медицински ресурс. Хората, които лекуват хоспитализираните пациенти с коронавирусната инфекция, са от всички специалности. При всяко увеличаване на заболевамостта е необходима всяка ръка в лечебните заведения. Всички са ангажирани да спасяват човешки животи вместо да работят пряко по специалността си. Колкото повече заболели имаме, толкова повече са приетите в болница, а оттам и невъзможността за нормален ритъм на медицинските екипи. Новата вълна ни изправя пред същия този проблем.

 

Като се има предвид високата заразност

 

на варианта Омикрон и ниското ваксинационно покритие в нашата страна, не очаквам нищо оптимистично. Тя няма как да не се отрази и да не окаже неблагоприятно влияние на донорските ситуации и трансплантациите предвид дори само на умората и напрежението на работещите в лечебните заведения. Вече почти две години работим много случаи, свързани с коронавирусната инфекция.

 

В останалите страни колегите са изправени

 

пред същия проблем. Той не е само наш, както сме склонни да си мислим. Здравната система се натоварва с твърде много заболели от КОВИД-19. Ресурсът, който би трябвало да получат пациентите е недостатъчен не само за нуждаещите се от планови операции, но в някои случаи и спешните случаи, дори раково болните и тези с инфаркти. Болниците са залети от коронавирусни. Това е основният проблем, който мнозина у нас не разбират, особено в държави, като нашата, където ваксинираните все още не са достатъчно.

За разлика от нас, колеги от държави

с високо ваксинационно покритие споделяха, че имат малко или въобще нямат КОВИД болни в реанимаците, а тук не сме спирали да настаняваме в тях такива пациенти. Това е от огромно значение за донорството и трансплантациите. Новата вълна е много по-тежка заради точно тези факти у нас. Болниците все повече ще се пълнят, а работещите в тях ще стават все по-уморени.


Две нови трансплантации

Две нови трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в "Лозенец", като едната е уникална за страната, казват от лечебното заведение
Правят нов стандарт за трансплантации

Правят нов стандарт за трансплантации

Липсата на обучение на лекарите и на адекватно финансиране на донорството и присаждането на органи и клетки спъват тези дейности

Да променим Закона за трансплантациите

Да променим Закона за трансплантациите

Необходими са повече средства и грижи за хората, след като получат новия орган, казва проф. Георги Михайлов
Вадят трансплантациите от ИАМН

Вадят трансплантациите от ИАМН

Освен това здравните власти смятат, че е нужно да се направи кампания за ползата от донорството, включително и в училищата

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Проблемът е в наблюдението след трансплантацията

Донорството и трансплантациите са една от сферите в здравната ни система, която куца най-много. Защо е така, защо донорските ситуации се броят на пръсти, а смъртността след сложните операции е по-висока, отколкото в развитите държави, попитахме д-р Димитър Илиев.

Агенцията по трансплантации се разби

Агенцията по трансплантации се разби

Нужен е единен орган, който да се занимава с това, иначе хората ще умират, въпреки че българите са готови да даряват органи, казва Евгени Георгиев

Трансплантации без развитие

Трансплантации без развитие

Смъртността у нас при тези операции е по-висока от тази в развитите държави, причината е ясна - лошото състояние на здравната ни система

Още две трансплантации

Още две трансплантации

Те са бъбречни и са извършени в Александровска, след донорска ситуация в МБАЛ-Лозенец
Почина човекът с присадено сърце от прасе

Почина човекът с присадено сърце от прасе

Трансплантацията, която бе първа по рода си бе извършена на 7 януари, но през последните дни състоянието на Дейвид се влошило
Още три трансплантации

Още три трансплантации

Чернодробната е извършена във ВМА, двете - бъбречни в "Лозенец", а донорската ситуация е във Великотърновската болница
1 2 3 4 5 ... 23 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ