Коментар

КОВИД-19 намали трансплантациите

11-01-2022 06:02
Предоставихме органи на Румъния, тъй като нямаше подходящи реципиенти у нас, казва д-р Сибила МариноваКОВИД-19 намали трансплантациите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В понеделник стана ясно, че още български пациент е починал, докато чака за ново сърце. В същото време преди броени дни страната ни за пореден път предостави органи на друга държава - Румъния. Защо това се случва, след като у нас има чакащи за транплантации, как се отрази КОВИД-19 на тези дейности и как ще им се отрази новата вълна. Това попитахме д-р Сибила Маринова. Тя е началник на Отделението по по реанимация в МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново и координатор по донорство.
Преди дни имаше донорска ситуация в страната ни, при която черният дроб и бъбреците бяха изнесени за Румъния. Не мога да коментирам обаче донорска ситуация, която не е произлязла в нашата болница.

Имаме споразумение с румънската страна,

подписано на държавно ниво. Според него, когато в България няма подходящи реципиенти, румънски реципиенти получават органите. Миналата година при нас, в болница МБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" възникна същата ситуация. Оказа се, че у нас и тогава нямаше подходящ чакащ по медицински показатели за черния дроб и бъбреците. Тогава те също отидоха за трансплантации в Румъния. Важно е да се знае, че споразумението ни с тази страна е двустранно и оттам също могат да ни предоставят органи.

 

КОВИД-19 определено има отношение

 

към донорството и трансплантациите. В началото, когато пандемията започна, ние не знаехме какво ще се случва, как ще се организират нещата, и те временно бяха спрени. След това бе съставен съответният протокол и ги възобновиха. Пандемията определено се отрази и то не само в нашата страна. В Испания, например, където през 2019 година имаха 48 донора на един милион население и си бяха поставили за цел до 2022-ра да имат по 52 на един милион, за 2021 година имаха 34 на един милион. Така, проблемът за намаляващите донорски ситуации и трансплантации по време на пандемията се оказа актуален за всички страни по света.

 

Коронакризата ангажира огромен

 

медицински ресурс. Хората, които лекуват хоспитализираните пациенти с коронавирусната инфекция, са от всички специалности. При всяко увеличаване на заболевамостта е необходима всяка ръка в лечебните заведения. Всички са ангажирани да спасяват човешки животи вместо да работят пряко по специалността си. Колкото повече заболели имаме, толкова повече са приетите в болница, а оттам и невъзможността за нормален ритъм на медицинските екипи. Новата вълна ни изправя пред същия този проблем.

 

Като се има предвид високата заразност

 

на варианта Омикрон и ниското ваксинационно покритие в нашата страна, не очаквам нищо оптимистично. Тя няма как да не се отрази и да не окаже неблагоприятно влияние на донорските ситуации и трансплантациите предвид дори само на умората и напрежението на работещите в лечебните заведения. Вече почти две години работим много случаи, свързани с коронавирусната инфекция.

 

В останалите страни колегите са изправени

 

пред същия проблем. Той не е само наш, както сме склонни да си мислим. Здравната система се натоварва с твърде много заболели от КОВИД-19. Ресурсът, който би трябвало да получат пациентите е недостатъчен не само за нуждаещите се от планови операции, но в някои случаи и спешните случаи, дори раково болните и тези с инфаркти. Болниците са залети от коронавирусни. Това е основният проблем, който мнозина у нас не разбират, особено в държави, като нашата, където ваксинираните все още не са достатъчно.

За разлика от нас, колеги от държави

с високо ваксинационно покритие споделяха, че имат малко или въобще нямат КОВИД болни в реанимаците, а тук не сме спирали да настаняваме в тях такива пациенти. Това е от огромно значение за донорството и трансплантациите. Новата вълна е много по-тежка заради точно тези факти у нас. Болниците все повече ще се пълнят, а работещите в тях ще стават все по-уморени.


Без нарушения за хвърлените бъбреци

Без нарушения за хвърлените бъбреци

Трансплантационните центрове са задължени да актуализират данните на потенциалните реципиенти най-малко веднъж годишно, обясниха от ИАМН
Електронизация ще намали риска от загуба на органи

Електронизация ще намали риска от загуба на органи

Подобни ситуации са рядкост, но пациентите не винаги подават инфомация за истинското си състояние, казва д-р Николай Хубанов
Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

Заради лоша координация два бъбрека са на боклука

На консилиума за трансплантации поканиха хора, които са негодни за реципиенти, казва Тодор Мангъров
Първа трансплантация за годината

Първа трансплантация за годината

Тя бе извършена във ВМА, където специалистите присадиха черен дроб на 52-годишен мъж
Още един българин не дочака сърце

Още един българин не дочака сърце

Починала е Цветелина Стоянова, съобщиха близките й чрез социалните мрежи

 България дари органи на Румъния

България дари органи на Румъния

За черния дроб и бъбреците на донора не бе намерен подходящ по медицински показатели реципиент у нас
Нова трансплантация на черен дроб

Нова трансплантация на черен дроб

Тя е направена във ВМА, донор е жена на 56 години, съобщиха от болницата

НЗОК помага за откриването на донори

НЗОК помага за откриването на донори

Здравният фонд подава всяка седмица данни за потенциалните ситуации на агенция „Медицински одит"

Пловдив почита донорите

Пловдив почита донорите

В града под тепетата утре откриват пространство в памет на хората, подарили шанс за живот

Болниците да подават донорите

Болниците да подават донорите

Само през септевмри и октомври бяха реализрани поне три донорски ситуации, но Йордан, който чакаше сърце, почина без да го дочака. Защо се получи така, как се развиват донроството и траснплантологията у нас, попитахме проф. Димитър Петков.
1 2 3 4 5 ... 21 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ