Коментар

Сезираме Конституцонния съд за сертификата

11-01-2022 07:00
Задължителността му за парламента създава предпоставки работодатели да уволняват хора, ако го нямат, казва депутатът Цончо ГаневСезираме Конституцонния съд за сертификата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
След бурни дебати в продължение на две пленарни заседания в края на миналата седмица депутатите приеха зеленият сертификат да стане условие те да влизат в сградата на Народното събрание. Срещу него се обявиха народните представители от партия „Възраждане" и дори обявиха, че ще свикат протест на 12 януари. Защо те не приемат сертификата, какъв е следващият им ход срещу новото изискване и как виждат ограничаването на пандемията в България. Това попитахме от депутата Цончо Ганев от ПГ „Възраждане".
Ние, от парламентарната група на партия „Възраждане" сме против задължителния зелен сертификат за влизане на депутатите в Народното събрание. Това не е обществена сграда от типа мол, магазин или друго, в което всеки отива, когато реши.

Парламентът е работно място на хората,

които са избрани да работят там. В случай, че се въвежда зелен сертификат за достъп до работното място на някой, за когото хората са гласували да работи и да защитава техните интереси, се създава претекст в следващ момент всеки един работодател, ако поиска, да въведе задължителен зелен сертификат и за неговите служители. Ще се стигне до ситуацията, в която ще започнат уволнения на тези, които нямат такива сертификати. Това, което беше прието миналата седмица в пленарна зала, е прецедент и нарушава основни конституцонни права. По Конституция всеки един депутат трябва да участва в работата на Народното събрание.

Решението ограничава нашите задължения

и права. Ние нямаме възможност да работим. Така се стига до прецедент за недопускане до работното място само, защото човек няма зелен сертификат. Стига се до противоконституционен акт. Затова, ние, ще започнем подписка и ще сезираме Конституционния съд – право, което ни дава законодателството. Ние ще се борим докрай. В момента имаме силово налагане и принуждаване към ваксинация срещу КОВИД-19. Няма ваксина, която да гарантира успеваемост срещу инфектиране. Имаме течност, която е с качества, срещу които всеки трябва да се разпише, че е на негов риск.

В началото тя беше промотирана, че защитава

Впоследствие беше обяснено, че не защитава. Казваше, че болестта ще се прекарва леко. Оказа се, че тя не се прекарва леко и от хора с ваксини. Казано бе, че който си сложи ваксина, няма да стане жертва на заболяването. Излезе, че и това не е истина. Стигнахме до момента, в който имаме Омикрон, с който ваксинираните също се заразяват. Оказва се, че след третата, ще трябва и четвърта доза. Затова ние казваме нещо много простичко: Не сме били и никога не сме искали да се забрани на хората, които искат да си сложат тази течност, да го направят. Поставянето на ваксина обаче не може да води до привилегии, нито до ограниченията на хора, като мен, които нямаме сложена ваксина.

В момента имаме принудително налагане

на ваксинацията. Ако сега децата не отиват на училище със зелен сертификат, който дава възможност или те да са ваксинирани, да са преболедували или да са с антитела. Вече се коментира, че наесен учениците ще трябва да имат такъв зелен сертификат, за да влязат в класните стаи. Какво ще правим в такава ситуация? Ние, като общество, ще трябва да реагираме и да кажем нещо простичко: който иска, да се ваксинира, но нищо повече. Това е единствената причина ние да се борим и да сме против зеления сертификат, а не срещу ваксините, като ваксини, не приемаме принудата. На практика ние имаме течност, която не дава никакви резултати. Фактите го показват.

Държавите с 80 – 90 процента ваксинация,

като Италия, Франция, Германия, Испания, са в здравен колапс. Те имат по над 100 000 болни на ден. В Холандия военни обикалят и налагат ограничения. Във Франция болниците вече не могат да приемат болните. В Германия ситуцията е аналогична. В момента в Италия извозват болните с автобуси, знам го от първа ръка, от приятели, които живеят в Сицилия. В България ограниченията са на това ниво, защото година и половина ние вече се борим срещу тези безумства, които не дават никакъв резултат. Това е причината в сряда, на 12 януари, от 12.00 часа да се съберем пред Народното събрание и да поканим, не само политически обвързани хора, но и хиляди българи, всеки един, който е против това, което се наблюдава в момента. Това ще бъде национален протест без значение кой, на коя партия симпатизира, какви политически възгледи има.

Ние се борим за конституционните си права

Ние се борим срещу това, което силово се налага в Средна и Западна Европа и не дава резултати там, да не се налага и тук, в България. Против задължителния характер сме, както и срещу ограничителните мерки, които не дават никакви резултати, освен да съсипват икономиката и хиляди хора да останат без препитание. Колкото до самите мерки, като спазване на дистанция, носене на маски и дезинфекция, нещата не опират до това, какво ние смятаме, а до това, което мислят хората с медицинско образование. Какво може да предотврати едно парче плат на лицето?! От вирусите могат да дадат някаква гаранция само маски от най-висок клас, които се сменят на два часа и не се питат с мръсни ръце. Подчертавам отново: настояваме да отпаднат генерално сертификатите, чрез които се налага ограничения. Навсякъде в чужбина, където те са наложени, те не дават никакъв резултат.

За да се спре пандемията, да се спре психозата,

която в момента е масова. не бива да се говори постоянно на хората, че ще умрат, че държавата няма как да се грижи за тях. Трябва да им се обясни, че връщаме нормалността, че държавата ще се погрижи за тях и най-после ще бъде изпълнено това, което беше промотирано половин година, а именно, че на хората с оказано заболяване от коронавируса ще им бъде осигурено лечение и ще им бъдат предоставени безплатно лекарства, за да могат а се лекуват още в начална фаза. Българинът е най-бедният в Европа и не се лекува по тази причина.

Беше разписано КОВИД зоните да предоставят

безплатни медикаменти, но това остана само на документ. Аз два пъти се разболях от КОВИД-19 и два пъти се лекувах вкъщи. И двата пъти лекарствата ми излязоха по 400 лева. Как едно семейство, където работещите са на минимална заплата и трябва да си плаща и сметките, могат да си позволят лечението?! След като държавата не може да им осигури нужното лечение, усложненията са факт и се стига до запълнени болници и преуморени медици. Тя трябва да влезе в ролята си – нещо, което очакваме всички.

Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
11 181 са новите случаи на КОВИД

11 181 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 45 956, показват данните на Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 415 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ