Решение

В НС със зелен сертификат

07-01-2022 16:14
Депутатите приеха изискването с 154 гласа "за" и четирима "въздържали се" след шестчасов дебатВ НС със зелен сертификат
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат или тест. Това в крайна сметка решиха депутатите след около шестчасов дебат днес и едномесечни спорове по темата. Новото изискване бе гласувано с 154 гласа „за", четирима „въздържали се" и нито един против. То влиза в сила от 24 януари и ще важи както за народните представители, така и за администрацията, медиите и всички влизащи там.
Ако депутатите нямат зелен сертификат, те ще трябва сами да заплащат антигенния си тест, за да ходят на работа. Този разход обаче ще се поема от бюджета на НС за администрацията на парламента, за служителите на парламентарните комисии, за сътрудниците на парламентарните групи и за журналистите, като се очаква за целта да бъде разкрит пункт към НС.
аааа
Това финално предвижда Законът
аааа
за достъп до сградите на Народното събрание, внесен от "Продължаваме промяната". Той получи подкрепата на депутати от ПП, БСП, ДПС и ГЕРБ, а "Възраждане" и ИТН не участваха в гласуването. То бе предшествано от бурни дебати. Според депутата от „Демократична България" д-р Александър Симидчиев народните представители трябва да влизат в сградата на НС срещу зелен сертификат, защото са рискова група – общуват с много хора, а в пленарна зала стоят доста близко един до друг.

 

Законопроектът получи и

 

подкрепата на БСП, но депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов ги попита как така са си сменили позициите относно пандемията и мерките, защото преди да били по-различни. Депутатът от ИТН Ива Митева имаше редица критики към текстовете, свързани с правни неуредици. Тя бе против и идеята тестовете за администрацията да се поемат от бюджета на Народното събрание. 

 

Митева попита и на какво

 

основание един депутат би могъл да бъде спрян от това да влезе в парламента, ако откаже да се тества. От ГЕРБ-СДС пък поставиха въпроса защо техният законопроект за въвеждане на зелен сертификат в НС още от декември не е бил разгледан от парламентарните комисии. Депутатът Десислава Атанасова поиска също така зеленият сертификат да бъде въведен от 10 януари, а не от 24-ти. Депутатът Тома Биков разкритикува коалиционните партньори, че помежду си нямат съгласие по темата, предвид въпросите, поставени от Ива Митева от ИТН.

 

Твърдо против изискването бяха

 

от "Възраждане", като според тях такава мярка е дискриминационна както за депутатите, така и за всички граждани.

Въпросът дали от депутатите да се изисква зелен сертификат, за да ходят на работа бе поставен още през декември миналата година от ГЕРБ, но тогава техния законопроект не бе приет с мотива, че са необходими важни уточнения по казуса. След това подобно предложение дойде и от страна на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". В крайна сметка, след като получи одобрението на здравна и правна комисия, законопроектът на ПП бе приет и в пленарната зала.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 454 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ