Решение

В НС със зелен сертификат

07-01-2022 16:14
Депутатите приеха изискването с 154 гласа "за" и четирима "въздържали се" след шестчасов дебатВ НС със зелен сертификат
Clinica.bg

press@clinica.bg
В Народното събрание ще се влиза само със зелен сертификат или тест. Това в крайна сметка решиха депутатите след около шестчасов дебат днес и едномесечни спорове по темата. Новото изискване бе гласувано с 154 гласа „за", четирима „въздържали се" и нито един против. То влиза в сила от 24 януари и ще важи както за народните представители, така и за администрацията, медиите и всички влизащи там.
Ако депутатите нямат зелен сертификат, те ще трябва сами да заплащат антигенния си тест, за да ходят на работа. Този разход обаче ще се поема от бюджета на НС за администрацията на парламента, за служителите на парламентарните комисии, за сътрудниците на парламентарните групи и за журналистите, като се очаква за целта да бъде разкрит пункт към НС.
аааа
Това финално предвижда Законът
аааа
за достъп до сградите на Народното събрание, внесен от "Продължаваме промяната". Той получи подкрепата на депутати от ПП, БСП, ДПС и ГЕРБ, а "Възраждане" и ИТН не участваха в гласуването. То бе предшествано от бурни дебати. Според депутата от „Демократична България" д-р Александър Симидчиев народните представители трябва да влизат в сградата на НС срещу зелен сертификат, защото са рискова група – общуват с много хора, а в пленарна зала стоят доста близко един до друг.

 

Законопроектът получи и

 

подкрепата на БСП, но депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов ги попита как така са си сменили позициите относно пандемията и мерките, защото преди да били по-различни. Депутатът от ИТН Ива Митева имаше редица критики към текстовете, свързани с правни неуредици. Тя бе против и идеята тестовете за администрацията да се поемат от бюджета на Народното събрание. 

 

Митева попита и на какво

 

основание един депутат би могъл да бъде спрян от това да влезе в парламента, ако откаже да се тества. От ГЕРБ-СДС пък поставиха въпроса защо техният законопроект за въвеждане на зелен сертификат в НС още от декември не е бил разгледан от парламентарните комисии. Депутатът Десислава Атанасова поиска също така зеленият сертификат да бъде въведен от 10 януари, а не от 24-ти. Депутатът Тома Биков разкритикува коалиционните партньори, че помежду си нямат съгласие по темата, предвид въпросите, поставени от Ива Митева от ИТН.

 

Твърдо против изискването бяха

 

от "Възраждане", като според тях такава мярка е дискриминационна както за депутатите, така и за всички граждани.

Въпросът дали от депутатите да се изисква зелен сертификат, за да ходят на работа бе поставен още през декември миналата година от ГЕРБ, но тогава техния законопроект не бе приет с мотива, че са необходими важни уточнения по казуса. След това подобно предложение дойде и от страна на "Демократична България" и "Продължаваме промяната". В крайна сметка, след като получи одобрението на здравна и правна комисия, законопроектът на ПП бе приет и в пленарната зала.


Гласуват кабинета утре

Гласуват кабинета утре

Това ще стане на извънредно заседание на Народното събрание на 6 юни
Денков връчи мандата за кабинет

Денков връчи мандата за кабинет

По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, каза президентът Румен Радев
ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

ГЕРБ и ПП успяха с кабинета

Папката с имената ще бъде при президента в понеделник, а има и 160 гласа за конституционна реформа, казаха Мария Габриел и Николай Денков

Отменят карантината при КОВИД

Отменят карантината при КОВИД

Такива законодателни промени ще инициира здравният министър д-р Асен Меджидиев, казаха от МЗ
Радев връчи втория мандат

Радев връчи втория мандат

Държавният глава обаче призова акад. Николай Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от оползотворяването му
Радев връчва втория мандат днес

Радев връчва втория мандат днес

Вероятността да се състави редовен кабинет с него обаче намаля през последните дни

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Пестим 188 млн. лв. от КОВИД ваксини

Толкова средства ще икономиса България чрез предоговаряне на договора с Пфайзер, съобщиха от здравното министерство
Купуваме по-малко ваксини

Купуваме по-малко ваксини

Допълнително споразумение на ЕК създава възможност България да заявява реално необходими количества до 2026 г., казаха от МС
Служебният кабинет се отчита другата седмица

Служебният кабинет се отчита другата седмица

Не се наемам да прогнозирам до какво ще доведе поредното преобръщане в отношенията между първите и вторите в политическата система, каза Гълъб Донев
Опит за кабинет с втория мандат

Опит за кабинет с втория мандат

Денков и Габриел ще са премиери на ротация, а съдебната реформа, Еврозоната и Шенген ще са приоритети, ако ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приемат предложението

1 2 3 4 5 ... 478 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ