Коментар

Бустерната доза пази на 75% от хоспитализация

07-01-2022 14:31
Флурона – комбинацията от коронавирус и грип няма да бъде масова у нас, казва проф. Тодор КантарджиевБустерната доза пази на 75% от хоспитализация
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Новият вариант на коронавируса Омикрон се оказва многократно по-заразен от Делта. Той вече е установен и в нашата страна. Междувременно, вече и на Балканите има случаи на флорона – комбинацията от КОВИД-19 и грип. Опасна ли е новата болест и защитават ли ни ваксините от Омикрон. Това попитахме водещият вирусолог и микробиолог проф. Тодор Кантарджиев. Той е консултант по епидемиология в Столичната община.
Вариантът Омикрон, който се появи у нас в третата третина на декември миналата година, започна да се разпространява и вече виждаме отражението му в немалко области, попаднали вече в червено и тъмно червено.

Засега имаме увеличаване на случаите,

което за последната седмица е повече от 70 процента. Това говори за промяна в епидемиологията на разпространяващия се щам. В момента присъстваме на борбата между Делта варианта и Омикрон за превес върху обществото. Последният започва да надделява. Той се характеризира с някои особености, установени при експериментални животни – мишки, хамстери и клетъчни култури от човешки белодробни клетки. Доказано е, че той засяга по-слабо тъканта на белите дробове и долните отдели на дихателната система за разлика от Делта и Алфа варианта. Втората особеност е, че Омикронът има по-къс инкубационен период.

Проявява се в рамките на три – четири дни

след контакта с инфекцията. Водещите симптоми са свързани с носа – кихане и хрема. Освен това, наблюдава се гърлобол, характерен и при проявите на другите генетични варианти. Характерно за него е и това, че ако си прекарал Алфа или Делта вариант, като заболяване, защитата срещу Омикрон не е достатъчна висока. Затова се наблюдават и повторни заразявания. Интересно е отношението му към ваксините. Защитата от двете дози на Астра Зенека срещу него е много малка, при двете РНК ваксини тя е малко по-ниска, отколкото защитата им по отношение на Делта варианта.

При поставянето на бустерна доза от РНК

ваксина обаче протекцията се повишава многократно. Защитата срещу хоспитализация е 70-75 процента. Ако ваксинираните с Астра Зенека си сложат трета доза РНК ваксина, те са защитени също над 70 на сто от влизане в лечебно заведение. При ваксинираните с еднократната Янсен защитата срещу Омикрон е много слаба. Една доза РНК ваксина обаче защитава и тях над 70 процента.

 

Новият екип на МЗ реагира много бързо

 

и намали сроковете за поставяне на бустер на два месеца след ваксинирането с препарата на Янсен и три месеца след тези на Астра Зенека и РНК ваксините. В София работят на пълен капацитет всички ваксинационни кабинети. Хората могат да се ориентират за тях на сайта на Столичната община (СО) или на този на Министерството на здравеопазването (МЗ). За родителите, които искат да ваксинират децата си от 5 до 12-годишна възраст, на сайтовете на СО и МЗ има телефони, на които те могат да запишат часове. Вече се вижда, че има интерес към ваксините. Само в сряда бяха поставени 32 000 дози, което е рекорд, който не е постиган от поставянето на власт на бившия вече служебен министър Стойчо Кацаров.

 

Интересът не е само от възрастни хора

 

за бустерна доза, но и от млади хора, както и от родители, които искат да защитят децата си. Без много ваксинирани, ще имаме доста проблеми с Омикрон. В столицата вече 47% от населението е със завършен ваксинационен цикъл – такова нещо в никоя друга област на страната не е постигнато. Това означава, че който иска да върши работа, я върши и не си намира оправдания. Преди дни бе установена комбинацията от инфектиране на един и същи човек с коронавирус и грип. Тя бе наречена Флурона. Аз се занимавам от години с коинфекции. В Националния център по заразни и паразитни болести от две години се работи и по програма коронавируса с кои други се комбинира.

 

Миналата година имахме много случаи

 

и на коронавирус с респираторен синцитиален вирус, което е много тежка инфекция особено при малки деца, недоносени и много възрастни хора. Както се вижда от практиката, напълно възможна е комбинацията от SARS-CoV-2 и грип. Тя е неприятна, но нито ще има масов характер, нито ще има много тежки за здравеопазването последици. Масов характер няма да има, защото обикновено РНК вирусите изместват грипа. Появата му в нашата страна тази година ще бъде по-късно, през месец февруари, като той ще е тип AH3, включен е в 4-валентната ваксина.

 

До края на месец януари с нея могат

 

да се ваксинират безплатно хората над 65-годишна възраст. Новата комбинация, наречена флорона е неприятна, но човечестото какво ли не е наблюдавало. Терапевтичният подход за грипа е ясен. За него има лекарства, които взети в първите 36 часа ликвидират инфекцията. За коронавируса нямаме специфично лекарствено средство, надяваме се такова да има в следващите няколко месеца.

 

При него нещата са доста по-сложни.

 

Затова по отношение на SARS-CoV-2 нека използваме това, което имаме, а то е ваксините. Много се надявам, че хората в България вече преодоляват своите страхове и все повече пристъпват към ваксинационните кабинети.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ