РЕХАБИЛИТАЦИЯ

47 500 на евтин санаториум от 3 април

03-04-2017 10:48
Доплащането е от 10 до 18 лв. на ден, 49 комплекса са в програмата на НОИ47 500 на евтин санаториум от 3 април
Clinica.bg

press@clinica.bg
От 3 април 47 500 българи могат да отидат евтино на санаториум по програмата на Националния осигурителен институт (НОИ). Тази година за рехабилитация са отделени 20 103 061 лв.

10-дневни са програмите в санаториумите, които НОИ поема. Цената на нощувките и 7 лв. на ден за храна се поемат от държавния бюджет. Здравноосигурените доплащат между 10 и 18 лв. дневно, в зависимост от комплекса за рехабилитация, който са избрали. Тази година те са 49 в цялата страна, уточняват от НОИ. Цената за резервация пък стига до 60 лв. – като най-висока е в Поморие. В пакета са включени до четири диагностични и терапевтични услуги дневно. От програмата могат да се възползват пациенти с широк набор от диагнози – от болни, преживели инфаркт, през такива с ревматизъм и дискова херния, до хора с астма, диабет, бъбречно-каменна болест, Паркинсон и т.н. Пълният списък на санаториумите и заболяванията, които се лекуват в тях, можете да видите на сайта на НОИ.

Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест, обясняват още експертите. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на възстановителни процедури към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към дадения период.

Всички подробности за условията за ползване на програмата, списъка на санаториумите, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, има на страницата на НОИ (www.nssi.bg) в рубриката „Обезщетения” - “Профилактика и рехабилитация”.


Не превръщайте болния в диктатор

Не превръщайте болния в диктатор

Какво обаче се случва, ако член на семейството научи, че страда от тежка болест? Как се променят отношенията, как да преодолеем трудните моменти, разговаряме със семейния терапевт Стоян Георгиев.

Алкохолът – начин на употреба

Алкохолът – начин на употреба

Колко от нас пият? И ... в какви количества? Какво означава диагнозата "алкохолна болест" и до какви увреди води, разказва д-р Георги Джупанов.

Масажът като афродизиак

Масажът като афродизиак

Свети Валентин почти чука на вратата ни и освен радостно нетърпение, ни носи и леко безпокойство – за това как да изненадаме любимия човек. Ако все още не сте намерили вярната идея, помислете над тази - любовен масаж. 

Тайните на масажа

Тайните на масажа

Масажът понижава кръвното налягане, стимулира и мускулната дейност. Най-ефективен е в комбинация с аромотерапия. Къде се крие "вълшебството", споделя рехабилитаторът Симеон Костов.
Ваната помага на сърцето и нервите

Ваната помага на сърцето и нервите

Да се отпуснеш сред морските вълни през лятото е не просто почивка, това може и да ни лекува. Как може водата да ни помага през цялата година, попитахме Симеон Костов.
Гимнастика пред телевизора

Гимнастика пред телевизора

Даже и да сте имали спортна програма за лятото, през есента и зимата става все по-трудно да я спазвате. Има начин да не се обезвижвате съвсем. Може да правите гимнастика в офиса и вкъщи, казва Диляна Костова.
Депресия след отпуска – нормално

Депресия след отпуска – нормално

Даже и добре да си поживее човек, отпуската все някога свършва. Какво да правим и как да се спасим от бездната на депресията след нея, попитахме проф. Захарина Савова.

Чистят тялото с отрицателни йони

Чистят тялото с отрицателни йони

Йонната детоксикация е един вариант да изчистим тялото си от вредни вещества. Как става това, какво представлява този метод, обяснява Симеон Костов.
Привличаме здравни туристи със СПА

Привличаме здравни туристи със СПА

Слагат в ред центровете за масажи и лечение с кал и минерална вода
Ездата прави чудеса при МС

Ездата прави чудеса при МС

Рехабилитацията и психологическата подкрепа са изключително важни при битката с множествената склероза. Как хиппотерапия, плуване, йога и пилатес помагат на болните с МС? Разкрива кинезитерапевтът Инна Иванова.
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ