Казус

Изправят лекарка от Варна пред Темида

06-01-2022 13:34
Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент Изправят лекарка от Варна пред Темида
Clinica.bg

press@clinica.bg
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна лекарка – кардиолог. Обвинението е свързано със смърт на пациент по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебни ангажименти, съобщиха от прокуратурата.
Това представлява източник на повишена опасност – лекарска дейност, което е престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, уточняват от държавното обвинение.
63-годишната жена е от специализирана болница във Варна. Въпросният пациент бил приет в лечебно заведение след травми на левия крак и фрактури на лявото рамо в резултат на падане в дома си.

 

Насрочена била планова операция

 

заради счупването, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение. Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Дежурните лекари веднага назначили изследвания. След като резултатите от тях били готови, дежурният лекар незабавно назначил консултация с кардиолог, тъй като се съмнявал за инфаркт на миокарда.

 

Лекарят, извършил консултацията,

 

потвърдил съмненията. Затова оперираният бил закаран в специализирана болница. В дежурния кабинет бил приет от обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър. Въпреки това, той продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след хоспитализирането му в стаята влязла обвиняемата, която без да го прегледа обстойно и да назначи изследвания заявила, че била готова с анамнезата и че пациентът трябва да бъде върнат в болницата, откъдето са го докарали.

 

При връщането на пострадалия,

 

дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там, тъй като се нуждаел от интензивни грижи. След консултация с лекар - реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна"-Варна. Там лекарите установили, че той се намира в кардиогенен шок и състоянието му е изключително тежко. Въпреки грижите им, пациентът издъхнал след обяд на същия ден.

Назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза е установила, че причина за смъртта му е била остър инфаркт на миокарда, който е протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

 

Заключението на вещите лица

 

по експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило. Установено е още, че в медицинското направление за връщане в първото болнично заведение е била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние.

В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

 

Предстои делото срещу 63-годишната

 

лекарка да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако тя бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода" за срок от една до шест години.


Скрининг за рак за гърдата за 210 жени в Казанлък

Скрининг за рак за гърдата за 210 жени в Казанлък

Той е безплатен и по програмата "Ела и се прегледай", местата вече са запълнени, казват от общината

Бой пред Спешното на УМБAЛ-Плевен

Бой пред Спешното на УМБAЛ-Плевен

Масовото спречкване е било между пациенти, бил е блъснат и служител на реда
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
Онлайн срещи за кърменето в Пловдив

Онлайн срещи за кърменето в Пловдив

Те се осъществяват от специалисти на УМБАЛ-Пловдив за тези, които се страхуват от К-19, за останалите ги провеждат на живо
Деца изоставиха баща си в болница

Деца изоставиха баща си в болница

МБАЛ-Сливен призова близките на 62-годишният Димитър Митов да си го приберат, крият се, за да не платят имплант
МБАЛ-Добрич с апарат за недоносени

МБАЛ-Добрич с апарат за недоносени

Той е първият по рода си в България, струва близо 5 млн. лева и е дарение от общината
Инфекциозното в МБАЛ-Благоевград е пълно

Инфекциозното в МБАЛ-Благоевград е пълно

В 90% от случаите приетите пациенти с КОВИД-19 са над 80-годишна възраст, ОДЗ в Перник е под карантина
Дават 420 000 лв. заем на МБАЛ „Свети Мина“

Дават 420 000 лв. заем на МБАЛ „Свети Мина“

Община Пловдив ще го отпусне на болницата без лихви, назначиха и управители на две лечебни заведения
Откриват обновено Детско отделение в Силистра

Откриват обновено Детско отделение в Силистра

В oбластната болницa ще има изцяло нови стаи за малките пациенти, напълно ремонтиран е и приемният кабинет, както и помещенията за персонал, казва директорът д-р Васил Славов
Връщат маските на закрито и в София

Връщат маските на закрито и в София

Ограничават свижданията в болници и хосписи, ще ги допускат само при пациенти с над 5 дни престой и по лекарска преценка
1 2 3 4 5 ... 157 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ