Казус

Изправят лекарка от Варна пред Темида

06-01-2022 13:34
Окръжната прокуратура предаде на съд 63-годишна кардиложка след смъртта на пациент Изправят лекарка от Варна пред Темида
Clinica.bg

press@clinica.bg
Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд 63-годишна лекарка – кардиолог. Обвинението е свързано със смърт на пациент по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебни ангажименти, съобщиха от прокуратурата.
Това представлява източник на повишена опасност – лекарска дейност, което е престъпление по член 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, уточняват от държавното обвинение.
63-годишната жена е от специализирана болница във Варна. Въпросният пациент бил приет в лечебно заведение след травми на левия крак и фрактури на лявото рамо в резултат на падане в дома си.

 

Насрочена била планова операция

 

заради счупването, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение. Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Дежурните лекари веднага назначили изследвания. След като резултатите от тях били готови, дежурният лекар незабавно назначил консултация с кардиолог, тъй като се съмнявал за инфаркт на миокарда.

 

Лекарят, извършил консултацията,

 

потвърдил съмненията. Затова оперираният бил закаран в специализирана болница. В дежурния кабинет бил приет от обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър. Въпреки това, той продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след хоспитализирането му в стаята влязла обвиняемата, която без да го прегледа обстойно и да назначи изследвания заявила, че била готова с анамнезата и че пациентът трябва да бъде върнат в болницата, откъдето са го докарали.

 

При връщането на пострадалия,

 

дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там, тъй като се нуждаел от интензивни грижи. След консултация с лекар - реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна"-Варна. Там лекарите установили, че той се намира в кардиогенен шок и състоянието му е изключително тежко. Въпреки грижите им, пациентът издъхнал след обяд на същия ден.

Назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза е установила, че причина за смъртта му е била остър инфаркт на миокарда, който е протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

 

Заключението на вещите лица

 

по експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило. Установено е още, че в медицинското направление за връщане в първото болнично заведение е била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние.

В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

 

Предстои делото срещу 63-годишната

 

лекарка да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако тя бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода" за срок от една до шест години.


Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
Увеличават с 10% интезивните легла в София

Увеличават с 10% интезивните легла в София

И Варна спира плановия прием и операции от утре, реши Областният кризисен щаб
КОВИД огнище в психиатрията в Русе

КОВИД огнище в психиатрията в Русе

Лекуват болните в отделенията, болници отказват да ги приемат заради агресивното им поведение
5 области в третия етап на пандемията

5 области в третия етап на пандемията

Според плана в Силистра, Русе, Разград, В. Търново и Габрово заведенията трябва да работят на 50%, а половината ученици да са на ротация

Още общини затягат мерките заради Омикрон

Още общини затягат мерките заради Омикрон

В София решават дали ще има нови ограничения в понеделник, засега училищата и детските градини остават отворени
Спират плановия прием в София

Спират плановия прием в София

Новото органичение важи и за операциите, то влиза в сила от 12 януари, гласи заповед на д-р Данчо Пенчев
Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Арестуваха мъж за фалшив сертификат

Униформените щракнаха белезници на 48-годишен от Хасково, продавал документа в Пампорово
Без нито едно джипи в община Трекляно

Без нито едно джипи в община Трекляно

Единственият личен лекар там е починал миналата година и никой не иска да заеме мястото му
Наказват РЗОК-Добрич

Наказват РЗОК-Добрич

Причината е, че не са изплатили навреме парите за СИМП и ПИМП, обясниха от здравната каса
1 2 3 4 5 ... 137 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ