Трибуна

Трябва да се увеличи реално бюджетът за здраве за 2018 г.

03-04-2017 08:49
Въпросът е ще поеме ли властта отговорността да поиска задължително допълнително осигуряване, казва д-р Стоян БорисовТрябва да се увеличи реално бюджетът за здраве за 2018 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изборите вече отминаха. На прага на новата власт попитахме сектора какво очаква от нея. Кои са проблемите, чието решение не може повече да се отлага от бъдещия парламент и кабинет, отговаря д-р Стоян Борисов, гл. секретар на Българския лекарски съюз (БЛС).

- Д-р Борисов, какво означават резултатите от изборите за здравеопазването?

- Резултатите от изборите за здравеопазването са същите, каквито са и за другите обществени услуги в публичния (обществен) сектор на икономиката – отбрана, образование, социална защита, полиция, чистота, обществен транспорт и др.

Финансирането за 2017 г. вече е определено и е около 3,5 милиарда лв.

Задълженията за минали години са:

- 19, 8 мил. лв. - надлимитни за 2016 г.,

- 52 мил. лв. - отложени плащания за 2016 г.,

- 52 мил. надлимитни за 2015 г.

Сериозни промени в сектора не биха могли да настъпят, независимо от конфигурацията на правителството още повече, че НРД – 2017 г. вече е подписан със съответните параметри.

Съобразявайки се с предизборните платформи на политическите партии и с това, че ГЕРБ спечелиха изборите, може да се очаква демонополизация на НЗОК, което смятам за неправилно. По – вероятно е здравната система да се надгради с втори стълб – здравно застраховане или осигуряване. Тук въпросът е - ще поеме ли дадена политическа партия или коалиция отговорността, риска да поиска задължително допълнително здравно осигуряване/застраховане или ще остане сегашната ситуация – всеки решава сам дали да се застрахова или осигури допълнително.

Незадължителното здравно осигуряване/застраховане няма да е достатчъно за осигуряване на допълнителния пакет здравни услуги. Ако се въведе задължително здравно осигуряване/застраховане, държавата ще изпадне в още по - голяма невъзможност да изплаща здравните осигуровки на съответните групи, на които и сега изплаща само половината от необходимите осигуровки.

Въпреки, че почти всички заявяват, че здравеопазването ще им бъде приоритет, на практика не виждам това как ще стане. Разбира се, промените в здравеопазването не могат да станат, да се почувстват за година – две. Това е доста по – дълъг процес, бавен, той трябва да бъде добре обмислен и съгласуван възможно на най – широка основа. Реформата в здравеопазването трябва да се налага не от 1-2 политически партии, а да се приема от всички парламентарни групи, съгласувано със съсловни, профсъюзни и пациентски организации.

Трябва да се приеме една Национална програма за развитието на здравеопазването за следващите 10 – 20 г. и тя да се следва от всички правителства, които ще са на власт в следващите години.

- Очаквате ли да се формира устойчив кабинет, в който здравеопазването да е приоритет?

- При постигнатите изборни резултати ще е много трудно да се състави стабилно правителство, още по – малко неговият приоритет да е здравеопазването, като се има предвид сложната, утежнена вътрешна и международна обстановка. Все пак стабилността на държавата е на първо място.

- Какви промени от обещаните е реалистично да се изпълнят според Вас?

- Да се наблегне на проблемите в спешната помощ, майчино и детско здравеопазване, също върху профилактиката. Да се създадат по – добри условия за младите лекари, за специализантите. Здравната карта да се преработи на базата на реални факти, а не на субективни.

- Смятате ли, че новата парламентарно представена партия „Воля" може да не е обективна в прокарването на здравна политика с оглед бизнеса на нейния председател?

- Смятам, че ПП "Воля" няма да участва в правителството, а ако участва, ресор здравеопазване не трябва да се възлага на нея, поради известния бизнес на нейния председател.

- Какво бихте искали да свърши бъдещия парламент и кабинет?

- Бих искал да се увеличи реално бюджета за 2018 г., поне с 300 мил. лв, като настоящата година 2017 г. да завърши с 0 лв. дефицит. Да се спре с порочната практика - средства от бюджета за следващата година да покриват дефицита на изтеклата година. Освен това, бюджетът за всяка следваща година да се планира на базата на реалното му изпълнение за изтеклата година.

Ще дам пример – от обявените 247 мил. лв. увеличение на бюджета за 2017 г., приблизително 124 мил. лв отиват за погасяване на стари задължения за 2016 г. и 2015 г., т.е. реалното повишение е 123 милиона лв. и то спрямо предвидения бюджет за 2016 г., а не спрямо реалното изпълнение.

Ние държим да има реално увеличение на бюджета за всяка следваща година в порядъка на 8-10 %., за да можем след 10-15 г. да постигнем това, което е средно за ЕС – отделяне на 8% от БВП за здравеопазване.


Шест партии в парламента

Шест партии в парламента

Засега ГЕРБ-СДС печели първото място от вота с 26.47%, втори са ПП-ДБ с 24.96, показват последните данни на ЦИК
Радев призова партиите за кабинет

Радев призова партиите за кабинет

След като служебното правителство реши редица важни проблеми и кризи, сега ще е много по-лесно, смята държавният глава
Проф. Михайлов се завърна в листите на БСП

Проф. Михайлов се завърна в листите на БСП

Онкохематологът ще е водач за Смолян, където ще е в изборна схватка с д-р Красимир Събев от ГЕРБ – СДС
Без доплащане, ако болницата работи с НЗОК

Без доплащане, ако болницата работи с НЗОК

Заплащането на медицинския труд трябва да бъде отделно от заплащането на стойността на лечението, казват от партия "Възраждане"
Трябва ясно съотношение лекар:сестри

Трябва ясно съотношение лекар:сестри

Съществуването на толкова много болнични заведения не е в полза на здравната система още повече, че това е една от причините за разхода на по-голям финансов ресурс в здравеопазването, казва проф. Силви Кирилов
Здравната карта трябва да се актуализира

Здравната карта трябва да се актуализира

Необходимо е да се въведат механизми, при които обжалването на търга да не спира изпълнението, когато общественият интерес го изисква, казва д-р Таня Андреева

Трябва реално финансиране на медицинския труд

Трябва реално финансиране на медицинския труд

Според нас е необходимо да бъдат извършени структурни, управленски и кадрови промени в обществения и частен сектор, чрез които ще се прецени съществуването на около 380 болници, казва Любослав Шкварла

Трябват нови показатели и критерии за здравната карта

Трябват нови показатели и критерии за здравната карта

Необходими са нормативни промени, които да водят до предвидимост и препястване на нецелесъобразното разходване на средства за лекарства от страна на НЗОК, казва доц. Васил Пандов
Пазарът не е надежден регулатор на системата

Пазарът не е надежден регулатор на системата

Разковничето е в здравната карта, тя има нужда от корекции, които да отговарят на новите реалности и да върнат справедливостта, казва проф. Костадин Ангелов

Нужни са критерии за качество на лечението

Нужни са критерии за качество на лечението

Е-търгът би трябвало да може да се обжалва, но без това да спира изпълнението му, така че да е защитен обществения интерес, казва д-р Александър Симидчиев

1 2 3 4 5 ... 10 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ