Коментар

Вариантът от Марсилия може да не е силно заразен

06-01-2022 06:00
Омирон протича по-леко, но не бива да бъде подценяван, казва проф. Радостина Александрова Вариантът от Марсилия може да не е силно заразен
Clinica.bg

press@clinica.bg
Докато здравните системи в държавите по света се безпокоят от нарастващия брой на заразени с Омикрон, в Марсилия бе открит нов вариант на коронавируса при дванадесет човека. Какво представлява той, по-опасен ли е, по-бързо ли се разпространява и ставаме ли все по-беззащитни срещу изменчивия SARS-CoV-2. Това попитахме водещия вирусолог от БАН проф. Радостина Александрова.
Докато светът се бори с вариантите Делта и набиращия ръст Омикрон, учени от Франция съобщиха за 12 случая в Марсилия на нов вариант на SARS-CoV-2 с повече от 40 мутации. Означен е като B.1.640.2 или IHU - съкращение на института, в който е идентифициран (Institut Hospitalo-Universitaire en Maladies Infectieuses de Marseille - IHU Mediterranee Infection).

 

Информация за него е представена

 

на 29 декември 2021 г. в платформата за споделяне на все още непубликувани резултати MedRxiv. Намерен е в проба от носоглътката, взета в средата на ноември 2021 г. от ваксиниран с две дози човек, който живее в малко градче в югоизточната част на Франция. Три дена преди това той се е завърнал от Камерун, а от 24 часа е бил с леки респираторни симптоми. Това, което прави впечатление на специалистите при провеждането на PCR реакцията, е необичайната комбинация от 3 мутации в гена, който кодира S-белтъка на SARS-CoV-2 -L452R (-), E484K(+) и E484Q(-).

 

Тя не отговаря на профила на Делта

 

варианта, откриван в почти всички проби по това време. Пробите, взети от 7 други жители на Марсилия (2 възрастни и 5 деца под 15 години) показват същата особеност. Всички тези 8 вирусни генома са разчетени (секвенирани) и разкриват нов вариант на вируса с голям брой промени. 46 от тях се изразяват в замяна на един нуклеотид (основната градивна единица на ДНК и РНК) с друг. Тези мутации са довели до замяна на 30 аминокиселини (структурните единици на белтъците), 14 от тях са в S-белтъка, изграждащ „шипчетата" на вируса. Някои от тях са ни познати от други варианти. Сред тях са: N501Y и Е484К, които се съдържат във вариантите Бета (B.1.351), Гама (P.1), Тета (Р.3) и Омикрон (B.1.1.529); F490S, която присъства в Ламбда (С.37) и Р681Н в Ламбда (С.37) и Омикрон (B.1.1.529).

 

Мутацията Е484К е в т.нар рецептор-свързващ

 

участък на „шипчето", т.е. онази част от него, която директно взаимодейства с входната врата (рецептора) на клетката, и води до намаляване на ефективността на неутрализиращите вируса антитела. Мутацията F490S също е сред тези, които помагат на SARS-CoV-2 да „бяга" от имунния отговор.

N501Y пък улеснява свързването на S- белтъка с клетъчния рецептори и улеснява инфектирането на клетките, т.е. разпространението на вируса – за пръв път беше доказана във варианта Алфа (В.1.1.7). Откриват се мутации и в други гени, чиито продукти изграждат обвивката на вируса, изпълняват регулаторни функции, участват в размножаването му. Информация за биологичния им смисъл на този етап не е представена.

 

Към момента няма данни вариантът В.1.640.2

 

да се разпространява бързо, за него е съобщено само във Франция, има връзка и с Камерун. Световната здравна организация (СЗО) не го е обявила за „вариант за проучване". Няма данни за скоростта на разпространението му, влиянието му върху клиничната картина и евентуалната му способност да се изплъзва от имунния отговор, предизвикан с ваксина или предишна среща с други варианти на SARS-CoV-2. Не е ясно дали изобщо ще успее да се задържи или ще изчезне, като направиха редица други варианти на вируса.  Откриването му обаче още веднъж напомня колко непредсказуема може да бъде появата на нови варианти на вируса както и преминаването им от една страна в друга.

 

Това подчертава необходимостта от стриктно

 

наблюдение и проследяване на вариантите на SARS-CoV-2. Междувременно, Агенцията за обществено здравеопазване във Франция заяви в последното си седмичен доклад за миналата година, публикуван на 30.12.21 г.), че 62,4 % от проведените тестове доказват наличие на Омикрон в сравнение с 15% през предходната седмица. Напредъкът на варианта Омикрон не е неочакван, защото се разпространява от 3 до 6 пъти по-добре от досегашния първенец в това отношение – вариантът Делта, и успя да се наложи и в други европейски страни, включително Великобритания и Португалия. На 3 януари 2022 г. здравните власти в САЩ обявиха над 1 милион нови случая на инфекция със SARS-CoV-2, значителен дял за което има Омикрон.

 

Омикрон (B.1.1.529) носи около 50 мутации

 

и в сравнение с предишните варианти е 5 пъти по-добър в това да предизвика инфекция във вече преболедували. Според някои проучвания, проведени в Южна Африка, Англия и Шотландия, вероятността заразените с Омикрон да имат нужда от болнично лечение е с 15 до 80% по-ниска от тази при варианта Делта. По данни на Британската агенция за здравна сигурност необходимостта от лечение в спешно отделение намалява с 40-45%.

 

Статия в авторитетното списание „The Lancet",

 

която все още не е официално публикувана, сравнява нивата на хоспитализация през първия месец от вълната с Омикрон в провинция Гаутенг на Южна Африка със същия период на предизвиканите от вариантите Делта и Бета вълни Анализът показва, че процентът на хората, които са имали нужда от болнично лечение при Омикрон, Бета и Делта е съответно 4,9%, 18,9% и 13,7%. От тях делът на пациентите с по-тежко протичане е както следва: 28,8%, 60,1% и 66,9%, съответно. Проучвания при лабораторни животни (мишки и хамстери) предполага отслабената способност на варианта Омикрон да предизвиква белодробно заболяване при гризачи. Категорично заключение за клиничната картина при този вариант все още няма и затова трябва да сме изключително предпазливи.

 

Вариантът Омикрон в никакъв случай не бива

 

да бъде подценяван. Изключително бързото му разпространение дава възможност за инфектиране на огромен брой хора за кратко време, което може да смути нормалното функциониране на всяка една институция и държава. Според прогнозни модели на експерти в Израел до края на януари Омикрон (ако не бъдат взети мерки) може да инфектира между 2 и 4 милиона души в страната. Дори да приемем, че рискът от тежко боледуване при този вариант е по-нисък, поради огромния брой инфектирани делът на хората, които ще имат нужда от болнична помощ ще затрудни здравната система. А цената в човешко страдание и живот да бъде висока.

Това, което прави впечатление на специалистите, е нарастването на броя на хоспитализираните деца, вероятно поради по-ограниченото ваксинационно покритие в тази възрастова група.

 

Неслучайно здравните власти и правителствата

 

на редица държави призовават за поставяне на бустерни дози, което според проучванията ще увеличи защитата от симптоматична инфекция до 70-80% и ще ни помогне не само да го посрещнем подготвени, но и ще ограничим разпространението му, а съответно и възникването на нови мутации и варианти.

И, понеже стана дума за децата и ваксините, в самия край на 2021 година излезе доклад на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ (CDC), който представи данни за безопасността на ваксината на Pfizer/Biontech при деца на възраст 5-11 години (ваксината е разрешена за приложение в тази възрастова група в 1/3 от дозата за хора на 12 и повече години).

 

Проучване обхванало 30 000 деца,

 

всяко едно от които е получило две дози от ваксината, потвърждава, че най-честите странични реакции са болка на мястото на инжектиране, умора и главоболие. Анализ на данните от Система за докладване на нежелани събития от ваксини, показва, че след 8 милиона приложени дози има 11 потвърдени съобщения за миокардит, в седем от случаите децата са се възстановили, а в четири се подобряват.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ