Пари

Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари

05-01-2022 11:01
Те са с преизчислен размер според промените от края на миналата година, начислена е и добавката от 60 лева Изплащат новите пенсии с добавките от 7 януари
Clinica.bg

press@clinica.bg
Изплащането на новите пенсии с добавките ще започне на 7 и ще продължи до 20 януари, съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ).
Към сумите е начислена и добавката от 60 лева. Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер според приетите промени в края на миналата година. Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините осигурителен стаж от 1.2 на сто е променена на 1.35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане.

Годините стаж с превръщане,

надхвърлящи календарната продължителност на зачетения осигурителния стаж, продължават да участват при определяне размера на пенсията с коефициент 1.2. Минималният размер на основната пенсия за осигурителен стаж и възраст е увеличен от 300 лв. на 370 лв., като в съответствие с него са определени и нови минимални размери и на останалите видове пенсии, свързани с трудова дейност.

Нараства и максималният размер

на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях – от 1440 лв. на 1500 лв., а размерът на социалната пенсия за старост вече е 170 лева. От началото на годината хората, които имат Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ могат да видят на интернет страницата на института разпорежданията за преизчисляване на пенсиите.

 

С пенсиите за януари 2022 г. ще бъде

 

изплатена и разликата между старите и новите размери на пенсиите си за седемте дни от 25 до 31 декември 2021 г. Хората, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс срещу КОВИД или вече са си поставили и бустерна доза, ще получат допълнителното плащане с пенсиите си за февруари.

 

Еднократна добавка от 75 лева

 

ще бъде изплатена и на възрастните, които в периода от 1 януари до 30 юни 2022 г. завършат пълния ваксинационен курс или поставят допълваща доза ваксина. Същият финансов стимул ще получат и пенсионерите, които поставят първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 г.

 

За тези плащания правителството


гласува 100 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за насърчаване на ваксинацията. За да получат въпросните 75 лв. не е необходимо пенсионерите да подават заявления, нито да показват сертификат.


770 лв. минимална заплата иска Лазаров

770 лв. минимална заплата иска Лазаров

Синдикатите искат да е 800 лева, с 20% повече ще бъдат целевите помощи за отопление от 15 август, обяви днес социалният министър
Очаквам още уволнения

Очаквам още уволнения

Основната задача на служебното правителство е отмъщение и реваншизъм, смята Георги Гьоков

Подкрепа за 600 000 души в нужда

Подкрепа за 600 000 души в нужда

Това ще стане възможно чрез Програмата за храни и основно материално подпомагане, чрез която България ще получи 411.7 млн. лв.
Oт днес плащат пенсиите

Oт днес плащат пенсиите

Хората ще могат да получават парите си в пощенските станции до 22 август
Спад на обявите за работа през юли

Спад на обявите за работа през юли

Най-голямо то продължава да бъде в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, следван от здравеопазването

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

КНСБ иска спешна среща с Гълъб Донев

Бих желал да Ви запозная с вижданията ни по проблемите, които са на дневен ред, казва Пламен Димитров
Енергийната криза е по-страшна от политическата

Енергийната криза е по-страшна от политическата

С  „летящ старт" служебното правителство ще трябва да решава неотложни проблеми, казват от АОБР
1268 лв. трябват месечно за един човек

1268 лв. трябват месечно за един човек

КНСБ настоява за втора актуализация на бюджета и увеличение на минималната работна заплата до 800 лв. най-късно до началото на 2023 г
Приемаме компенсациите за тока

Приемаме компенсациите за тока

Кабинетът завеща договор за 7 кораба с втечнен газ от САЩ, дали той обаче ще се финализиране или не ще реши служебното правителство
Бизнесът напомня за скъпия ток

Бизнесът напомня за скъпия ток

Без спешната намеса на МС, от 1 август дори училищата и болниците ще плащат непосилни сметки, предупреждават от АОБР

1 2 3 4 5 ... 49 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ