Коментар

Резултат ще има след засилването на контрола

05-01-2022 07:00
Досега мерките бяха само хартия, България е идеално опитно поле за всякакви варианти на коронавируса, казва доц. Любомира ГломбРезултат ще има след засилването на контрола
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Здравният министър проф. Асена Сербезова сформира Пандемичен комитет, който ще съблюдава за спазването на противодепимичните мерки в страната. Засега нови няма да бъдат налагани, освен задължителен PCR тест, въпреки ваксинацията, за пристигащи от държави в червената зона. Това ли е правилният подход и може ли да се установи дали притежател на сертификат е ваксиниран наистина, попитахме доц. Любомира Гломб. Тя е заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Проблемът у нас не е липсата на мерки, а липсата на контрол върху спазването им. Видя се в зимните ни курорти, че масово не се носят маски на закрито, в столицата това ни е ясно отдавна, както и навсякъде в страната. Проверката на сертификатите е про форма, всеки прави, каквото си иска. Досега мерите ни бяха само на хартия. Затова заявеното от здравния министър проф. Асена Сербезова за засилването му е отлична идея и се надявам действително да се случи, като за целта се налагат и съответните глоби, които не са малки.

Много хора ги боли повече,

когато им се бърка в джоба, отколкото като се разболеят. Въвежда се и изискването на задължителен отрицателен PCR тест, независимо от завършения ваксинационен цикъл, на всеки, пристигащ от държава, обозначена като червена зона. В това няма нищо изненадващо. Така се действа в Европа. Този е един от начините да бъдат ограничени случаите на новоинфектирани с коронавируса.

 

Премиерът Кирил Петков заяви

 

намерението си да изпраща полицейска проверка за всеки случай на починал от КОВИД-19, който е ваксиниран, за да се установи дали действително ваксината е била поставена. Не съм криминалист не ми е ясно, как може да бъде установена истинността на имунизацията при положение, че човек е влязъл в системата за ваксинации и му е издаден сертификат. Трудно е да се установи и дали даден имунитет е постваксинален или постинфекциозен. Вероятно криминалистите имат своите начини. Ние, като учени, ще им съдействаме с каквото можем, ако бъде потърсена помощта ни. Хората не бива да си правят илюзии, че могат да си извадят сертификат без да се ваксинират.

 

Установяването на ваксинацията

 

е труден, но не и невъзможен процес. Днес стана ясно, че във Франция е установен нов вариант на коронавируса при 12 човека. За него знаем малко. Все още не е ясно дали заразените имат клинична връзка, дали той е по-опасен или не. Напълно възможно е този вариант да не е така вирулентен, както Омикрон. Същевременно, у нас паралелно с него се разпространява и Делта. Това обаче не бива да ни успокоява и да не спазваме мерките. Иначе, като се има предвид ниският брой ваксинирани у нас, както и оказалото се легенда твърдение за много преболедували – нещо, което броя на издадените сертификати опроверга, ще се окаже, че България е едно идеално опитно поле за всякакви варианти на коронавируса.

 

Още повече трябва да се знае,

 

че един преболедувал по време на първата или втората, че дори и на по-скорошните вълни, не може да се чувства защитен сега. Характерното за Омикрон е, че той в много по-голяма степен заразява вече преболедували. Не бива да подценяваме и грипа. Напълно възможно е човек да се зарази и да боледува от него едновременно с КОВИД-19. Израел съобщи преди няколко дни точно за такъв случай и със сигурност той не е единствен. Като се има предвид всичко това, здравните власти и правителството взеха съвсем навременно решение срокът на бустерната доза да бъде намален от шест на три месеца.

 

Вече има достатъчно публикации,

 

че тя предпазва от тежко протичане на заболяването и смърт. Препоръчвам на хората да са разумни, да спазват мерките и да знаят, че ваксинацията е възможната превенция, спасяваща животи. Предстоят доста именни дни и празненства. Нека се събират по-малко хора и да не забравят да спазват мерките.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ