Коментар

20 съмнителни проби за Омикрон у нас

30-12-2021 11:54
Резултатите ще са готови след Нова година, при съмнение за фалшив сертификат властите могат да изследват антителата на човека при нас, казва проф. Ива Христова20 съмнителни проби за Омикрон у нас
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Новите случаи на КОВИД у нас отново започнаха да се повишават. През втория работен ден след коледните празници те вече са 3449 за денонощие. Защо тръгна нагоре заболеваемостта, има ли вече официално установен случай на Омикрон, попитахме проф. Ива Христова. Тя е директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Повишаването на случаите с КОВИД-19 днес отдавам на намаления капацитет на лабораториите по време на празничните дни. Изглежда пробите са се натрупали и сега се отчитат всички.

Затова да не бързаме с изводите

и паниката. Нека изчакаме няколко дни, за да видим дали наистина има увеличаване на заболеваемостта или не. Работим по 20 съмнителни проби за Омикрон, но резултатите от тях ще станат ясни след Нова година. В тях при PCR теста има едно характерно отклонение, което ни насочва за по-нататъшни проучвания. Някои от хората, от които те са взети, са се върнали от пътуване, други обаче не са излизали от страната.

Напълно възможно е Омикрон

да е и при инфектирани, които не дават въпросното отклонение и така те да минават за заразени с Делта. Самият PCR доказва три гена на коронавируса. Когато има промени в единия, доказва другите два и съмнително мълчи за третия. Тази промяна е в S гена. Не е задължително тя да е свързана с Омикрон, но се очаква той да се прояви при тези, които имат тази промяна. Предстои да видим от съмнителните 20 проби каква част ще се окажат с новия вариант. Въпросът е дали няма да го има и сред тези, при които PCR-ът е нормален. Това е напълно възможно. Във всички случаи Омикрон ще дойде и у нас, да се надяваметова да стане по-късно.

Възможно е хора да са били заразени

с него, но да са го преминали много леко, дори безсимптомно. Това се отнася за тези, които са с две дози ваксини. Тези с бустерна доза, сложена в рамките на три месеца назад, на практика, няма да се разболеят, те са защитени. Тя вдига нивото на антителата, които ще успеят да го неутрализират. Малките деца от 5 до 12-годишна възраст, които вече са ваксинирани също са напълно защитени независимо, че дозата е намалена и еднокатна. За тях тя е напълно достатъчна. Родителите да не се безпокоят и да не се колебаят, а да защитят децата си като ги заведат на ваксинация. Няма никаква причина те да се опасяват, тъй като ваксината е много ефикасна.

Страничните реакции са много по-малко

на мястото на поставяне, отколкото при възрастните. В същото време така се прекъсва предаването на вируса. Най-хубавото е, че тя ги пази, защото коронавирусът съвсем не е безобиден дори за тях, за да ги оставил с лека ръка да боледуват. На пълнолетните, които все още се колебаят по отношение на ваксинацията казвам, че колкото по-скоро го направят, толкова по-добре. Ваксината предпазва от заболяването. Ако се стигне до него, то протича леко, на крак, тъй като тя предпазва от тежки и необратими усложнения.

Нека колебаещите се да поговорят с хора,

които са боледували. Сигурна съм, че те лично ще ги посъветва да се ваксинират, за да избегнат кошмара, през който те са преминали. Напоследък възникна проблемът с т. нар. фалшиви сертификати, които са напълно редовни и са включени в системата, но на практика, ваксината не е поставена. При съмнение, че човек ползва такъв сертификат могат да бъдат направени съответните изследвания. Знае се, че около 5% от хората не дават добър имунен отговор дори при сложена ваксина, но все пак имат някакъв.

Ако при човек със сертификат се окаже,

че антителата отсъстват напълно, определено може да се смята, че ваксина не му е направена. При нас, в Националния център по заразни и паразитни болести могат да се направят такива изследвания, но до момента не е постъпвало такова искане нито от полицията, нито от прокуратурата.

Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ