иновации

Над 90 нови лекарства за годината

29-12-2021 16:00
Сред тях са ваксините за КОВИД, генна терапия за миелома и лечение за агресивна форма на рак на гърдата, отчетоха от ЕМАНад 90 нови лекарства за годината
Clinica.bg

press@clinica.bg

Над 90 са новите терапии, които Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча за употреба през тази година. Сред тях са както ваксините и медикаментите за КОВИД, така и за редица други заболявания.

Пет ваксини и три бустерни схеми срещу коронавируса успя да одобри ЕМА през тази година. Освен това агенцията разреши за употреба и шест терапии срещу КОВИД. Това са моноклоналните тела Ronapreve и Regkirona, Veklury и Xevudy, както и двете лекарства за ревматоиден артрит, които получиха индикации и за коронавируса – Kineret и RoActemra.


Освен това ЕМА даде зелена

светлина и на 92 други лекарства, сред които първата терапия за агресивен рак на гърдата. Това е Trodelvy (sacituzumab govitecan), която се прилага за жени с тройно негативен рак на гърдата, при който останалите таргетни терапии не помагат.

Друг голям пробив, който отчитат от европейската агенция е разрешението за употреба за Abecma (idecabtagene vicleucel). Това е генна терапия за възрастни с мултипленна миелома. Тя включва имуномодулаторен агент, протеазомен инхибитор и анти-CD38 антитяло. Терапията е важен пробив, тъй като към момента възможностите за лечение на това заболяване са ограничени.


Над 60 са и иновациите, на които

зелена светлина даде Американската агенция по лекарствата (FDA). През тази година само 50 са новите молекули извън сферата на биологичните и генните терапии. Сред най-важните са Cytalux (pafolacianine) – лекарство, което помага на хирурзите да идентифицират къде точно се намира рака в яйчниците. Livtencity (maribavir) пък е първата терапия за възрастни и деца над 12 години, които са развили инфекция с цитомегаловирус след трансплантация.


Nexviazyme (avalglucosidase alfa-ngpt)

е предназначена за деца на годинка с рядката болест Помпе. Те имат дефицит на ензим, който води до преждевременна смърт. Aduhelm (aducanumab) е лекарство за Алцхаймер – болестта на забравата, която застрашава все повече хора заради увеличената продължителност на живота.


Rybrevant (amivantamab-vmjw) и

Lumakras (sotorasib) са две терапии за недребноклетъчен рак на белия дроб, при който нямаше добри резултати от терапиите досега. Американската агенция одобри и Cabenuva (cabotegravir, rilpivirine, injectable formulation) за HIV-1, която дава възможност на пациентите да се прилага само веднъж месечно чрез инжекция. Besremi (ropeginterferon alfa-2b-njft) пък е инжекция за полицитемия вера.


В сферата на биологичните продукти

и генните терапии американската агенция даде разрешение на над 10 лекарства. Vyvgart е представител на нов клас медикаменти – антитела, които са за лечение на Миастения гравис. Breyanzi е за B-клетъчен лимфом, който се прилага едва след първите две или повече линии на терапия, ако не дадат резултат. Abecma е за мултипленна миелома, а Ryplazim за хора с плазминогенен дефицит тип 1. Сред останалите терапии са ваксината на Пфайзер за КОВИД и др. FDA одобри първите две хапчета срещу коронавируса. Това са лекарствата на Пфайзер и Мерк – Paxlovid и Molnupiravir. Очаква се скоро и ЕМА да разреши централизирано употребата им за Стария континент.


Учени от БАН със световен рекорд

Учени от БАН със световен рекорд

Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването
Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Хората с високи нива на Т-клетки от други вируси е възможно да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, установиха учени от Лондон
 Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Бъдещият продукт на двата фармацевтични гиганта ще е на базата на РНК технологиите
PCR тест открива варианта Омикрон

PCR тест открива варианта Омикрон

Секвенирането с него става по-бързо, Европейската комисия потвърди валидността му
Апарат експресно открива микробите

Апарат експресно открива микробите

Чрез него стандартното време за диагноза сe скъсява с 24 до 48 часа, като се предоставя висококачествен резултат, казват от УМБАЛ "Св. Марина"
Извадиха тумор на дете по нов метод

Извадиха тумор на дете по нов метод

Благодарение на него 11-годишно момче е възстановено и изписано без видими белези от интервенцията, казват от УМБАЛ „Св. Марина" във Варна
ЕМА препоръча 13 лекарства

ЕМА препоръча 13 лекарства

Сред тях е и ваксина срещу пневмококова пневмония, отрицателно становище е получил един медикамент за Алцхаймер
Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

ЕМА препоръча Xevudy и Kineret, а за медикамента на Пфайзер даде одобрение на национално ниво, СDC апелира да не се слага ваксина на Янсен, при наличие на иРНК дози
ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

Те ще се извършат по нова технология от съвместен българо-словашки екип, съобщиха от болницата

Експерти в САЩ препоръчаха хапчето на Мерк

Експерти в САЩ препоръчаха хапчето на Мерк

Финалното решение на FDA не е обвързано с насоките на комисията, но взема предвид нейните съвети
1 2 3 4 5 ... 24 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ