обзор

2021 г. като функция на две неизвестни

30-12-2021 15:49
Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите2021 г. като функция на две неизвестни
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Тази седмица изпращаме още една година. И ако трябва да я определим само с няколко думи, то за 2021 г. те би трябвало да са пандемия, избори и многото страсти, до които тези две събития доведоха.

Определено изминаващата година се разви като функция на две неизвестни - пандемията и политическите избори. Те обаче доведоха до много и понякога изненадващи реакции и решения.


КОВИД


Ако през 2020 г. доминираше страхът от новия и непознат вирус, а хората се притесняваха за живота си, то през тази превес взе умората. Както от пандемията, така и от безкрайния ужас, и ограничения, които я съпътстват. И ако през миналата година обществото, застинало в уплаха си, бе готово да се вслуша в гласа на властите, дори, когато той не беше особено разумен, то през тази то въстана срещу всички авторитети – логична реакция, доколко правилна, е друг въпрос.


Ваксини - ресто


Изненадващо или пък не, но в България ваксините срещу КОВИД дойдоха относително навреме, макар и в бусчета за кренвирши. И отново изненадващо или пък не, но българите се оказаха много по-скептично настроени към съвременните постижения на фармацевтичната наука, отколкото хората в останалия свят. И към момента страната ни продължава да е на опашката по имунизационно покритие в ЕС. Причините за това са много, а експертите все още ги изясняват, няма как обаче да не посочим две. Крайното политизиране на пандемията у нас и превръщането й в предизборен трамплин, чиито плодове отчитаме и до днес. Както и пълната загуба на доверие от страна на обществото във всяка власт и авторитет заради тоталната им дискредитация и през последните 32 години Демокрация, заради непрестанната им демонстрация на липсата на морал и справедливост.


Вълна след вълна


Неспирният ход на пандемията не показа, а ни припомни много и нелицеприятни истини, както за здравната система, така и за обществото ни. За първи път от години у нас се постави по-сериозно проблема за кадровата криза, квалификацията на медиците и колективната (без)отговорност. Липсата на медицински сестри и дори на лекари в някои специалности като инфекциозните болести, интензивните грижи се оказа осезаема. Към нея се насложиха бърнаута, който отдавна е обхванал медиците ни, както и осезаемата липса на продължаваща обучение сред част от медицинските специалисти. За първи път не само обществото, но и властите си позволиха да забележат, че у нас здравеопазването е под всякаква критика – няма изградена здравна култура у хората, няма профилактика, качеството не лечение е ниско, увеличаващият се брой болници са изпразнени от съдържание, а средствата, които се изливат в системата, не водят до по-добър резултат, напротив увеличават девиациите в нея. Доказателство за последното са и фактите – над 7 млрд. лв. са налети в здравната система под формата на публични средства за тази година, а смъртността се увеличава. За първи път от години у нас стана съвсем ясно и че на обществото не му пука особено за хората в него, а основната максимума продължава да бъде "всеки се спасява сам".


Избори


През тази година станахме свидетели и на парламентарни, и на съсловни. И ако първите след дълго и циклично шоу на политическа недъгавост, в крайна сметка доведоха уж до разместване на управляващите слоеве, то при вторите такова нямаше. И в двата случая обаче крайният ефект е еднакъв – бетониране на статуквото. Причините за това са очевидни – промени в здравеопазването трудно биха се извършили от коалиция, която не знае точно какво иска, нито къде се намира. А случаят е такъв, видно, както от преговорите за съставяне на правителство, на които се заявиха разнопосочни приоритети, така и от липсата на всякакъв политически опит на част от новите партии. За промяна няма да помогне и съсловната организация на медиците, в която основният приоритет от години е един единствен – още повече пари.


Пълно „изчегъртване"


В годината на безкрайните избори то беше на мода и основна задача на служебния кабинет. В сферата на здравеопазването резултатите бяха покъртителни. Поредица от грозни и зрелищни скандали допринесоха за намаляването на и без това крехкото доверие в системата. Те започнаха с детронацията на директорите на Пирогов и Лозенец, придружени от обвинения в източване на здравната каса и незаконни трансплантации. По традиция „изчегъртването" спря със смяната на още няколко шефове на големи държавни болници като „Александровска". Детската болница отново не намери своето решение, както заради неразбирането кой да усвои средствата, така и заради нежеланието на медиците да си нарушават комфорта. На фона на процъфтяващото здравеопазване и кадрови дефицит се появиха заявки за нови болници, повечето под параграфа „нов адрес", като тук черешките на тортата са две – разширението на „Сърце и мозък" в Казичене на 17 км. от центъра на София и отскоро това на „Дева Мария" в Бургас. Каква е потребността и от двете е риторичен въпрос, но явно не и за структурите на БЛС, и здравните власти.


Рекапитулацията


Тя е тъжна, напомня на баснята на Езоп за мухите и меда: Рояк мухи били привлечени от гърне с мед, което се преобърнало в стаята на една икономка, и като стъпили в него, лакомо засмукали. Само че по краката им полепнал толкова много мед, че не могли да излетят, нито да се измъкнат и се задушили. Преди да издъхнат, възкликнали:
— О, какви неразумни същества сме ние, заради едно малко удоволствие погубихме себе си.


РНК-ваксините не променят човешкия геном

РНК-ваксините не променят човешкия геном

Те са с бърз отговор на новите варианти и не са създадени прибързано, геномът на SARS-CoV-2 е близък до по-предишни вируси, които науката познава, обясни проф. Георги Момеков
Болници спират имунизациите за КОВИД

Болници спират имунизациите за КОВИД

Заради липса на желаещи кабинетите в "Александровска", "Св. Анна" и ВМА няма да работят, но всеки може да се ваксинира при джипито си
Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Искаме по-малко ваксини за КОВИД

Сега държавите са задължени да купуват количества, които не са им реално необходими, предупреждава МЗ в писмо до ЕК,
Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Рискът от маймунска шарка у нас е малък

Тя се предава трудно, не се разпространява по въздуха, заразяването е само при много близък контакт с инфектиран, казва проф. Тодор Кантарджиев
България - свободна от КОВИД

България - свободна от КОВИД

27 области са в зелената зона със заболеваемост под 100 на 100 000 души, само в София тя е малко по-висока, показват данните на НЦЗПБ
Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

Не подценявайте гръдната болка и сърцебиенето

При възрастните хора ниското кръвно може да е по- опасно от леко завишеното, казва д-р Кирил Джоманов

Ваксинираните бременни пазят бебетата

Ваксинираните бременни пазят бебетата

В противен случай КОВИД може да провокира тромбози и да увреди черния дроб на детето, казва проф. Боряна Слънчева
Маската пада и в самолета

Маската пада и в самолета

От 16 май тя вече няма да е задължителна, гласят актуализираните мерки за здравна безопасност във въздушния транспорт
Португалия с най-много нови случаи на К-19

Португалия с най-много нови случаи на К-19

Среднодневно в нея се регистрират 1150 инфектирани, следват я Германия, Финландия, Люксембург и Италия
Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

Нежеланите реакции от ваксини срещу КОВИД под 0,1%

При поставени близо 4,4 млн. у нас, в Изпълнителната агенция по лекарствата са постъпили едва 4069 съобщения
1 2 3 4 5 ... 440 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ