На фокус

Виетнам и Нигерия ни бият в науката

31-03-2017 11:00
До 2020 г. държавата да дава тройно повече пари за изследвания, предвижда новата стратегияВиетнам и Нигерия ни бият в науката
Clinica.bg

press@clinica.bg
България диша прахта на Виетнам, Нигерия и Алжир в областта на науката. През 2016 г. сме на незавидното 58-о място по разработки, според Web of Science (WoS), призна днес просветният министър проф. Николай Денков. Тройно да се повиши държавното финансиране до 2020 г. и да стигне до 0.7% от БВП, предвижда новият проект за Национална стратегия за развитие на научните изследвания 2017-2030 г., който беше представен днес.

Идеята на просветното ведомство (МОН) е парите за наука да скачат регулярно. През 2025-a да достигнат 1% от БВП, това да даде тласък и на частните инвестиции в иновации. Така то може да достигне 1,5% през 2020 г. и 2% - през 2025 г., залагат от МОН в стратегията. Документът е подготвен съвместно с експерти от Българската академия на науките (БАН) и висшите училища.

3 500 документа и до 2 500 реферирани трудове годишно създават БГ учените, които в последните години са в застой, признават от МОН. В същото време в света броят на разработките расте. Основната цел на новия проект за стратегия е България да стане регионален център за авангардни изследвания и развитие на нови технологии, както и да се възстанови международният авторитет на страната.

Документът предвижда три етапа на развитие

До целта е 2022 г. българската наука да се модернизира. До 2026 г. системата трябва да се доближи до средното европейско равнище. А до 2030 г. научните изследвания в България – да достигнат световно ниво.

Изпълнителна агенция за наука към МОН ще управлява и подкрепя изследванията в университети и научни организации, обяви още проф. Денков. Тя ще прави и мониторинг на научноизследователските дейности. Стратегията предвижда в структурата на агенцията да бъде включен Фонд „Научни изследвания“. Целта е да бъде продължено проектното финансиране. В същото време дейността на агенцията ще се разшири към създаване на различни програми: за финансиране на кариерно развитие на учените, за приложни изследвания, за развитие на научните центрове, за международно сътрудничество, както и към разработване на специализирани и секторни програми за научни изследвания. Към Агенцията ще работят и звена за подкрепа на участието на български колективи в европейски програми и за координиране на дейността на основните центрове и инфраструктура. Тя ще взаимодейства с Националния иновационен фонд към Министерството на икономиката и със специализирани дирекции за наука и иновации на други ведомства, предвижда още проектът. Проектът на стратегия предлага още в цялата страна да се създадат научно-иновационни комплекси,

като за целта бъдат привлечени и партньори от бизнеса

Активно участие в развитието на комплексите трябва да имат общинските и областните управи и водещи партньори от чужбина. Тези структури ще бъдат финансирани чрез различни източници, включително и от структурните фондове на ЕС.

Националната стратегия за развитие на научните изследвания е едно от необходимите условия за постигане на целите, залегнали в Споразумението за партньорство с Еврокомисията през програмния период 2014–2020 г. и в Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014–2020 г., напонят от МОН. Тя трябва да бъде приета до май 2017 г. В противен случай съществува риск да бъдат спрени парите по оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж“ и „Иновации и конкурентоспособност“, предупреждават от просветното ведомство. Днес те ще публикуват проекта за обществено обсъждане. 


АТЕСТАЦИИТЕ

Професори губят мястото си при
повече от една лоша оценка
С помощта на новата Агенция за наука висшите училища и изследователските организации ще създадат критерии за атестиране на учените. Онези, които получат повече от една незадоволителна оценка, няма да могат да заемат академична длъжностАтестирането ще влияе и върху формирането на заплатите. Предвижда се основното възнаграждение да е фиксирано за отделните научни длъжности, докторанти и постдокторанти и да се покрива от държавната субсидия на научната организация или висше училище. Размерът му ще се определя спрямо средната работна заплата в страната за предходната година, е записано в стратегията. Ще има и допълнителни стимули, обвързани с конкретни научни резултати. За младите учени без такива ще има различен механизъм за допълнително възнаграждение. Те ще могат да участват в специално създадени за тях проекти към Фонд „Научни изследвания“. 

Ще бъде променена процедурата за конкурси за главен асистент. Младите учени ще могат да кандидатстват за тази позиция с дисертационен труд без конкурсен изпит. Тяхното кариерно развитие ще бъде обвързано с резултатите от научната им дейност.ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

ЕК обяви 335 конкурса за научни изследвания

20 милиона евро са на разположение на научните организации и малките и средни предприятия, казват от МОН
Вдигат приема на сестри в Шумен

Вдигат приема на сестри в Шумен

Филиалът на МУ-Варна се готви да запише 30 първокурсници
Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Meдицинска сестра „назаем“ за матурите

Ако училището не разполага със здравен работник, осигурява от такъв от друго школо
До 1200 лв. за обучение по медицина

До 1200 лв. за обучение по медицина

Студентите ще плащат повече в МУ-Пловдив и МУ-Плевен, таксите остават без промяна в МУ-София и МУ-Варна
Тестват знанията по биология в СУ

Тестват знанията по биология в СУ

Кандидат-студентската кампания продължава за желаещите да учат за медицински сестри
90% от оралните карциноми са лечими

90% от оралните карциноми са лечими

Съвременните методи за диагностика позволяват ракът да се открива навреме, казва д-р Николай Николов
Бургаският университет ще обучава лекари

Бургаският университет ще обучава лекари

Сградата на бъдещия Медицинския факултет е почти завършена, казва ректорът доц. Магдалена Миткова
МУ-Варна със собствена болница

МУ-Варна със собствена болница

Университетът се кани да купи УМБАЛ „Св. Марина", трябва само писмено предложение от ректора, казва Кирил Ананиев
Старт на кампанията за вход в МУ-София

Старт на кампанията за вход в МУ-София

Подаването на документи за записване започва на 19 февруари
37 отличници завършиха МУ-Варна

37 отличници завършиха МУ-Варна

Общо 161 млади лекари от Випуск 2017 положиха Хипократова клетва в морския град
1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ