суматоха

Сляпа баба с тестовете по празниците

23-12-2021 06:11
Няма единен портал за дежурните лаборатории, само по-големите обявяват работно време между Коледа и Нова годинаСляпа баба с тестовете по празниците
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да разбереш къде могат да ти направят PCR или антигенен тест по празниците се оказва, че ще е нещо, твърде подобно на играта на сляпа баба. Само част от лабораториите са публикували на сайтовете си кога и как ще работят в периода между Коледа и Нова година. Няма и място, където да стане ясно на потребителя, къде е най-близкия отворен пункт, особено в град извън столицата, установери проверка на clinica.
„По празниците от веригата „Цибалаб" ще работи всеки ден само нейната централа в София, която се намира на ул. „Гюешево" 83, като на 24 и на 25 тя ще е отворена от 8.00 до 13.00 часа", съобщи нейният собственик д-р Неделчо Калъчев.

В останалите градове лабораториите

от различни вериги се договарят помежду си как да действат, като някои от тях поставят на вратите си къде хората могат да намерят най-близката работеща. „Аз и колеги имахме желание да направим портал с адресите, телефоните и графиците на лабораториите, за да не се лутат хората по празниците в търсене на отворена. Нямаше обаче голям отклик от останалите управители на лаборатории и така идеята не се осъществи, разказа той.

Затова във векът на технологиите,

хората трябва да обикалят, да губят време, при това някои и болни", ядосва се д-р Калъчев. Оказва се, че лаборатории „Рамус" са създали перфектна система за уведомяване за работното време по празниците. За всеки град, в който имат пункт, на сайта е обявено и работното време, адресът и телефонът за връзка.


„Единадесет от пунктовете ни в София

 

ще работят всеки ден в периода на коледно-новогодишните празници. Те обаче ще бъдат с намалено работно време от 8.00 до 13.00 часа", каза управителят на веригата „Рамус" д-р Благовеста Пенчева. 

 

Те ще се взимат в спешното отделение.

 

От веригата „Бодимед" в София ще работи само тази на ул. „Лайош Кошут" 4. Тя ще е отворена на 27 и 28 декември и на 3 януари, от 8.00 до 13.00 часа.

Пунктовете на лаборатории „Кандиларов" също ще работят с намалено работно време от 8.30 до 14.30 часа. Пунктът на аерогара София обаче ще е отворен постоянно. Този на терминал 1 ще работи, както обикновено, от 05.00 до 19.00 часа, а този на терминал 2 - от 00.00 ч до 24.00 часа.

 

От осемте пункта на лаборатория

 

"Лина" във Варна на 23, 29, 30 и 31 декември ще работи само този на ул. Анастасия Желязкова" 40, но с намалено работно време, от 8.00 до 13.00 часа.

Лабораториите в болниците също

няма да работят всеки ден. В „Токуда" лабораторията ще работи всеки ден с изключение на 25 декември и на 1 януари, съобщи нейният началник д-р Веселина Колева. В останалите фургонът в двора на лечебното заведение, в който се взимат проби за PCR ще бъде затворен. В болница "Тракия" в Ст. Загора изпратиха график за празниците.

 

PCR тестове по желание

 

в държавните болници пък напрактика не се правят или поне това показа проверка на clinica във ВМА, УМБАЛ "Света Анна"-София, "Пирогов", "Свети Георги" - Пловдив и УМБАЛ "Света Марина" - Варна. Във всички тези лечебни заведения тестовете са за пациентите, които подлежат на хоспитализация.

 

 

 

Кога ще ваксинират във ВМА и Пирогов

 

Ваксинационният център във Военно-медицинска академия ще работи с променено работно време по празниците. Той няма да работи в празничните дни. В останалите ще е отворен от 8.30 до 16.00 часа. Предлаганите ваксини са на Модерна, Пфайзер и Янсен. Сертификатите се издават в зала № 7.
От сряда в имунизационния център на Пирогов започва ваксиниране и на деца от 5 до 11 години. Имунизирането на децата ще се извършва в присъствието на педиатър, който ще прави оценка на текущото състояние на малките пациенти и ще консултира родителите им при необходимост. За тази цел е необходимо предварително записване на час за поставяне на ваксината на телефон 02/ 91 54 574.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
Даваме 8.3 млрд. за здраве

Даваме 8.3 млрд. за здраве

Бюджетът на НЗОК се увеличава с 581 млн., а ресорното министерство ще разполага с 825 млн.

1 2 3 4 5 ... 416 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ