МИСИЯ

Пътеводната светлина Анифе

31-03-2017 14:31
Мечтата ми е един ден да няма нужда от здравни медиатори, споделя зам.-шефката на сдружението имПътеводната светлина Анифе
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg
Анифе Хасан. На 44 години. От Добрич. Мама на двама, но и посланик на стотици забравени души. Близо 10 години тя гази в калта на бедността, заплита се в трънаците на отчаянието и я лаят кучетата на незнанието. Но държи пламъчето на просвещението живо и жилаво, макар и в омагьосания кръг на гетото. Анифе е здравен медиатор. И пътеводна светлина за „изключените", чието „включване" вече имаше няколко юбилея в България. Малкият човек, който вярва, че може да хвърли камък в блатото на голямата неправда. И един ден бистрата вода да отмие болката и бедността.

Просветление. Това е за Анифе включването й в програмата за здравни медиатори. „През 2008 г. съвсем случайно се оказах в една организация, за която нищо не знаех. Всъщност това беше много важна стъпка – промени както мен, така и живота и вижданията ми”, връща се с близо десетилетие назад Ани, както я наричат приятелите. Още по-далеч, в детството й, има само любов и светлина. „Беше много щастливо. Бях обгрижвана от родителите си, никога не съм била дискриминирана”, спомня си Анифе. И признава: „С настъпването на демокрация се случи разделението – в онези времена не съм го усещала. Тогава то не ставаше по етнически признак, а по поведение”, казва без грам носталгия Ани. Не, че и на нея демокрацията не ни е отнела много – голямото й момче, вече на 26 години, живее в Германия. А 10 месеца не е могла да види внучката си. Сега и малкият й син – 16-годишен ученик, може би в мечтите си стяга куфари за подредения Запад. А в същото време майка му превързва най-дълбоките рани на бедния Изток.

Ступор – така Анифе описва първото си влизане в гетото на Добрич. След 2-годишно обучение в Медицинския колеж в Пловдив, я пускат „на терен” в родния й град. В Добрич здравните медиатори работят рамо до рамо с общопрактикуващ лекар. Докторката и другите две колежки на Анифе вече имат две години опит из ромските махали. Тя обаче се оказва в паралелна реалност, за която повече от 30 години не е предполагала. „Дори твърдях, че в Добрич нямаме такива гета – толкова зле изглеждащи, че и куче да вържеш, не би седяло!”, откровена е Анифе.  „Влизайки там, в края на града, сред колиби и боклуци, мислех, че съм във филм. Не можех да мръдна!”, връща лентата здравната медиаторка. „Бяха ме наобиколили деца –

голи, боси, в някакви трънаци и ме пазеха от кучетата

Колежките ми говореха с родителите им – обяснява им защо, кога и как трябва да ги ваксинират. А аз, в шока си, седя и не мога да мръдна. Очите ми се напълниха – не вярвах, че хора могат да живеят така! Не живот, а съществуване!”, вълнува се и досега Анифе.

Днес много неща са се променили. През призмата на опита, Анифе не позволява болката да я парализира. Научила е страшно много в безброй обучения, не по-малко е постигнала – от 2010 г. дори е зам.-председател на Националната мрежа на здравните медиатори. Лошото обаче е, че гетото не се е променило.  „Положението за 8 години става още по-тежко. Понеже тези хора са най-уязвими, при тях всички проблеми в обществото се усещат най-силно”, категорична е Анифе. Глътка въздух дава само падането на границите – по-голямата част от осъдените на мизерия роми намират препитание в чужбина. Но в същото време е израстнало цяло поколение без елементарна грамотност и трудови навици. Пропуснати са ценни години – програми като тази за здравната медиация, е трябвало да започнат още в началото на прехода, категорична е г-жа Хасан. „Сега Европа решава, че ще отпусне пари за интеграция. Казват – ще правите консултации, но не от това имат нужда в махалите. А от работа и от подкрепа – и морална, и социална”, обяснява Анифе. Защото от омагьосания кръг на гетото трудно се излиза.


Всички беди са от безиходица

– човек с образование и доходи, при планиране на семейството, мисли за бъдещето на детето си. При тази общност това е невъзможно. Когато ежедневно се чудиш откъде да намериш 2 лева за хляб, как да мислиш за бъдещето на детето си?!”, откровена е Ани. Тя все пак признава, че понякога и санкциите вършат работа. Откакто ваксинирането на ромските малчугани е обързано със спирането на надбавките, процентът на имунизираните се е увеличил. С образованието обаче проблемът е по-дълбок. „Мнозинството от родителите на 15-16-годишни момчета например казват: „Вместо да чакам на 40 лв. от държавата, ще го пратя да работи. Черна работа, разбира се”, споделя впечатленията си здравният медиатор. Не крие и друго: „На ромските младежи и през акъла не им минава, че могат да стигнат до колеж или университет”. Миналата година работи с група тийнейджъри между 14 и 16 г. Решава да им организира в часове в колежа към Шуменския университет. Избира да са по музика – и да работят с караоке програма, защото всички са запалени по компютрите. „Влизайки в колежа, те се огледаха изумено и казаха: „Ама то е като в училище!” Смятат, че за тях това е недостижимо”, разкрива Анифе. Но не спестява, че причината висшистите сред ромите да се броят едва ли не на пръсти е и консерватизмът на общността. „Ако момчетата не ги пускат по-скоро по финансови причини, за момичетата е изключено да ги изпратят сами в друг град”, откровена е Ани. В това отношение Националната мрежа на здравните медиатори е изключително добър модел за интеграция – не само за увеличаване на здравната култура. В програмата за обучение приемат кандидати със средно образование. Но

30% от завършилите после се мотивират да станат висшити

обяснява г-жа Хасан. Самата тя взема диплом по "Начална училищна педагогика" след като постъпва в сдружението. Макар да е отличничка в училище, на 18 избира любовта – и дълго е отдадена на семейството. „Живеех като добра домакиня, кръжейки около деца и кухня”, смее се Ани. Днес обаче мисията й е различна – да просвещава други майки. Много често – многодетни.

Мит, оказва се, е, че ромските жени мечтаят за много деца. „Те всъщност не искат да раждат по пет. Правила съм проучване с многодетни майки. Като ги питаш за колко са мечтали, всички казват, че са искали най-много две”, разказва Ани. И активно им помага да го постигнат. Една от мисиите на здравните медиатори е именно да запознаят общността с методите на контрацепция. Ани признава, че в началото й е много трудно да ги убеди в ползата от спиралите. „Абсолютно всички отказваха!”, спомня си здравният медиатор. Тогава прилага друга тактика – решава да говори с мъжете. Защото тази общност е силно патриархална. „В един момент започнаха сами да идват и да искат да им се постави спирала”, разкрива Ани. В ежедневната й работа има и други куриози. „Навремето имаше мобилни камиони за прегледи в квартала. Тръгнахме на обход, за да им кажем, че лекари ще консултират безплатно роми. И изведнъж всички скочиха: „Ние тука няма да се преглеждаме – то е за роми!”, смее се Анифе. Недоразумението идва от там, че общностите са много различни. В Добрич например се определят като „милет”. „Разбрах къде ми е грешката, започнах по друг начин да работя”, спомня си с усмивка Анифе. Няма да забрави и дядо Хиньо – който миналата година си отишъл от този свят на 95. „Децата му са в чужбина, живееше сам, през ден идваше при нас в кабинета само, за да разговаря. Беше пълен с какви ли не интересни
истории – видял е три епохи, участвал е във войната”, спомня с Ани. С колегите й помагат и на други самотници, които не са непременно от малцинствата. „Често си мисля за дядо Йордан, който вече е в старчески дом. Казваше ми:

Вие не сте като нас, българите, не изоставяте родителите си!

споделя Анифе.

Но както една птичка пролет на прави, така и 215 медиатори няма да решат проблема с бедните, неграмотните и отритнатите. За жалост, кметовете, които са им работодатели в 113 общини, често разчитат именно на това. „Получава се прегряване – затрупани от проблеми, колегите нерядко се отказват”, признава за голямото текучество г-жа Хасан. Не е тайна – заплатата е минимална, а отговорностите – безброй. В „Столипиново” например, където е момента има огнище на морбили, за над 40 000 роми отговаря един-единствен медиатор, дава пример Анифе. Освен това, не навсякъде общинарите гледат сериозно на работата на експертите. „На някои места са толкова безразлични, че не им осигуряват дори работно място. Има и случаи, в които ги пращат да пазят на портала”, не крие огорчението си Ани. По време на предизборна кампания пък, медиаторите – които по регламент нямат право да членуват в партия, нерядко са притискани от шефовете си да стават брокери на гласове в махалите, разкрива г-жа Хасан. Ако не съдействат, ги плашат с уволнение. Тя се надява, че новата отчетна форма, приета от Министерство на здравеопазването и разпратена до общините, ще накара кметовете да гледат по-сериозно на работата на колегите й.
А иначе голямата й мечта е една – да дочака деня, в който няма да има нужда от медиатори. Днес тя й се струва по-скоро химера. Но Анифе заслужава един ден страшният филм, започнал преди 8 години - сред кал, тръни, кучета и колиби - да завърши с хепиенд. 

 

КАУЗА

Сдружението с 10-годишен юбилей
10-годишен юбилей празнува тази година "Националната мрежа на здравните медиатори", чийто зам.-председател е Анифе Хасан. Идеята за програмата се ражда през 2001 г. – тогава по проект са обучени и първите петима експерти. 4 години по-късно здравните медиатори влизат в класификацията на професиите. А през 2007-а е създадено и сдружението им. „Като говорим за здравно медиаторство, няма как да не споменем и проф. Ивайло Търнев, който е един от инициаторите за създаването на здравните медиатори. Той е човекът, който ни вдъхновява и мотивира да бъдем всеотдайни, да се развиваме и да се борим с дискриминацията, с трудностите и с несправедливостите по пътя, по който вървим всички заедно”, казва Анифе.
За 8 години самата тя е преминала безброй обучения, участвала е в много проекти и инициативи, насочени към интеграция на ромска общност. „Обичам да работя с младежи, да променям тяхното мислене, ценности, да увеличавам тяхната здравна и социална култура. Да ги мотивирам да се развиват и да градят своето успешно, щастливо и пълноценно бъдеще”, признава г-жа Хасан.


Лекарят изобретател

Лекарят изобретател

За мен смисълът на живота е да бъдеш добър човек, да помагаш и да не се озлобяваш, казва д-р Йордан Спирдонов

Да ти дойде доктор на крака в село

Да ти дойде доктор на крака в село

Лекар и парамедик обхождат като доброволци самотни старци, сънародници в Англия купуват ЕГК, глюкомери храна за хората
Лекарят, който отказа да е депутат

Лекарят, който отказа да е депутат

В работата си акад. Григор Горчев залага на екипността, в семейството на толерантността и взаимните отстъпки
Най-младият член-кореспондент на БАН

Най-младият член-кореспондент на БАН

Проф. Николай Габровски има над 5000 операции зад гърба си, изключителен опит и голямо желание пак да кара колело
Венчана за науката

Венчана за науката

Проф. Радка Аргирова – човекът, който разконспирира мистерията на ХИВ, стана обект на интерес дори от Държавна сигурност
Пантата, който избра да е хирург

Пантата, който избра да е хирург

След култовата роля във филма „Войната на таралежите" и снимки с Ламбо, д-р Борил Петров не съжалява за отказа си да стане актьор
Доктор Миро

Доктор Миро

Д-р Мирослав Ангелов афишира, че е ром, за да амбицира повече девойки и младежи от етноса да поемат по пътя на науката
Мечта за сърце

Мечта за сърце

Трябва да има донорска карта, с която всеки човек да упоменава, ако иска да дари органите си, за да се избегне говоренето с близките, казва Марияна Резова
Да посрещнеш детската усмивка

Да посрещнеш детската усмивка

Шефът на Клиника по детска хирургия в „Пирогов" доц. Христо Шивачев е новият заместник-председател на Българския лекарски съюз
Лекар шесто поколение

Лекар шесто поколение

Поетът Недялко Йорданов посвети стихотворение на проф. Асен Балтов, болници вече го канят на работа
1 2 3 4 5 ... 22 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ