за добър старт

Превърнете своите мечти в цели

03-01-2022 08:18
Едно ново начинание за доброто физическо и ментално здраве е идеално за добра и успешна нова година, казва д-р Цветеслава ГълъбоваПревърнете своите мечти в цели
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Измина една интересна година, изпълнена с редица предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й се постави, как човек да започне добре 2022-ра, има ли техники за справяне с трудностите. Това попитахме психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Специализираната болница за психиатрична помощ „Свети Иван Рилски" в Курило.
- Д-р Гълъбова, в психологичен план, каква беше 2021 година за българина?

- Ясно е, че годината беше напрегната поради ред причини. Ако трябва да използвам терминология от моята специалност, то тя беше биполярна, афективна. Ние се мятахме от единия на другия полюс. Партиите, особено новите на изборите, ги развявяхме от „Осанна" до „Разпни ги". Бяхме в еуфория, в депресия. 2021-ва беше изключително напрегната година, в която много неща ни се случиха за пръв път. За първи път от дванадесет години Бойко Борисов и неговата бизнесгрупировка загубиха избори. За пръв път имахме избори за президент и вицепрезидент, и парламентарни, които се проведоха в един ден. За пръв път ДПС издигна за президент свой кандидат при това с турско име, за да активира своя електорат да гласува. За пръв път имахме машинни избори при това на няколко избора през годината. За първи път купените гласове през месец ноември бяха изключително малко. Това се дължи на активния вот и на служебното правителство, и в частност на служебния, вече редовен вътрешен министър Бойко Рашков. За първи път имаме председател на Народното събрание, който е на 34 години. За първи път от много години имаме един млад правителствен екип, четири партийна коалиция. Много неща през годината ни се случиха за първи път. Лично аз се надявам това да е за добро.

- Тази биполярност в психиатрията звучи страшно, как звучи в обществен план?

- В психиатрията биполярността звучи страшно, доколкото тя е психоза. Не мисля обаче, че в обществен план е чак толкова страшно. Напротив, това е нещо очаквано, защото в продължение на дванадесет години ние живяхме в условията на една диктатура по учебник нищо, че се водим демократична държава. Живяхме в диктатурата на ГЕРБ. В това време имахме пръв държавен ръководител в съчетание със заличаване на границите на различните видове власти. Парламентът беше един гумен печат на Борисов и правителството, и изпълняваше изрично указанията, бранеше министър-председателя от появяването му в Народното събрание с мотива, че щял да бъде подложен на унижение. Съвсем естествено, в тази година реализираме част от желанията си от протеста и бяхме много въодушевени от това. Вече имаме ново правителство, което също ни въодушевени. През юни, когато спечелиха „Има такъв народ" пък, бяхме въодушевени, че някой друг е спечелил. След това подложихме Слави Трифонов и партията му на унищожителна критика. Метнахме се на другия полюс. За мен лично, това са очаквани събития. Можело е да стане и по друг начин, но професията ми ме е научила да приемам ситуацията такава, каквато е без да се хвърлям в излишни разсъждения. „Има такъв народ" си направиха анализа и изводите. В този парламент ги виждаме с едно много по-приемливо поведение по-кооперативни. За пръв път видяхме едни прозрачни преговори. Появиха се и критиците, но те не казаха нищо, когато се хвърляха едни пари от джипката и се видя, по-точно, предстои да видим къде са отишли те. За магистрала „Хемус" вече разбрахме. За мен лично, за пръв път стана ясно, че част от прокурорите са много страхливи и са подложени на невероятен натиск. Аз си мислех, че в прокуратурата отиват смели хора, но и това видяхме.

- Ако на отминаващата 2021-ва година трябва да сложите диагноза, каква ще е тя?

- Биполярно афективно разстройство. Това е едно от тежките заболявания, което обаче има добра прогноза. При правилно лечение и съдействие от страна на пациента, може да има дългогодишна ремисия. Хората обаче да не се плашат, че сме психично болни. Обществото ни обаче страдаше и имаше нужда от оздравяване. Надявам се да сме в началото на този процес, който определено ще бъде труден и продължителен. Трябва да проявим много системност, упоритост, настойчивост и търпение, за да се случват нещата. Наше задължение е те да започнат да се случват.

- Видяхме българинът в различни роли – от желаещ промени до все пак неизменящ на амплоато си мрънкащо човече. Кой е истинският му образ?

- Ние, българите, винаги сме били по-мрънкащи, като нация от останалите. Изследователите на народо-психологията и историята биха могли по-пълно да се произнесат по този въпрос. Питам се, дали това не е една от причините да бъдем пет века под робство. Ние и имаме нашите особености, мрънкаме си по природа. Въпреки това, аз смятам, че ще имаме енергия да се съвземем, защото на мнозина децата се изселиха в чужбина, гледат ги в социалните мрежи, но искат живото общуване и прегръдката. Смятам, че това ще ни мотивира да се преборим и да постигнем желаното от нас. За това обаче ще е необходимо време. Сигурна съм, че повече нито едни управници няма да дерибейтват така, както ГЕРБ дерибействаше дванадесет години. Убедена съм, че гражданското общество в България се роди трудно, бавно и мъчително след тридесетгодишна бременност.

- Защо за българина всичко се случва по-късно, по-бавно?

- Петте века не са оправдание, а обяснение. Както всеки човек влиза във всяко свое действие цялостно, с главата, с краката, с поведението, манталитета, образованието, произхода и преживения си опит, дори в психичната болест влизаме цялостно, така и нашето общество във всяка нова ситуация стъпва на всичко това, включително и на своето минало. Затова и петте века не са ни оправдание, а обяснение защо сме такива. Всичко за което говорим, е свързано с цивилизационни натрупвания и изменения, които ще дойдат с поколенията. Няма да е бързо и лесно, но ще е много трудно.

- Колко поколения ще са необходими? Дали, като народът на Моисей, няма да ни се наложи да минат още 40 години, за да видим Обетованата земя?

- Една индийска мъдрост казва, че промяната няма да дойде с чакане. Затова трябва да действаме с много активна работа на всички нас. Трябва да дадем своя личен принос и като професионалисти, и като граждани, и като родителите. Имаме много несвършени неща, както и да се погледне, все сме закъснели.

- Как можем да дадем по-добър старт на новата година?

- Ще направим по-добър старт, ако си дадем ясна сметка, че няма да е лесно, но целта си заслужава. Ще използвам моя личен девиз: Превърни мечтата си в цел. Ако ние превърнем нашата мечта за по-добър и справедлив живот, за една по-хубава България, в която всички да се връщаме и да искаме да се върнем, след като пътуваме по света, в цел и работим за нея упорито и последователно със съзнанието, че нашето поколение може би няма да види една по-добра България, но ние поставяме началото тези след нас да я имат. Поставим ли си такава цел, това е едно ново и добро начало за 2022 година.

- Много хора искат да се настроят по нов начин и да посрещнат по-успешно предизвикателствата на поредните 365 дни, как могат да го направят?

- Всеки лично за себе си трябва да си начертае някаква цел и да започне да я осъществява с малки стъпки. Определено той трябва да се погрижи за собственото си здраве, каквото и да означава това за него – отслабване, спортуване, правилно хранене, редовни профилактични прегледи, ваксиниране. Важното е да направи така, че да е максимално здрав и да подобни своето здраве, защото нямаме ли го, нищо от всичко, което си пожелаваме по празниците, няма значение.

- Лично Вие, какво ще предприемете за себе си?

- Ще предприема малки, но неотстъпващи стъпки за моето физическо и ментално здраве. Последното също има огромно значение. Хубаво е за него да полагаме точно толкова грижи, колкото за физическото. Както спортуваме, за да подобряваме формата си, така и мозъкът ни непрекъснато трябва да работи, за да подобрява своето състояние. За мен това означава четене на повече книги и усвояване на нови знания. Защо не за някои и едно ново образование. Това са все неща за едно чудесно изкарване на предстоящите 365 дни след посрещането на Новата година.

- Някои си казват: моето време за образование мина, взел съм си дипломата. Какво ще им отговорите?

- Човек може да учи до последните си дни, докато има ментални способности да възприема нови знания и да ги запаметява. Наистина може да се учи и то съзнателно до дълбока старост. Придобиването на нови знания е идеална профилактика и превенция срещу деменцията. Вярно е, че ученето за придобиване на диплома е важно, но и ученето без да имаш намерение да си сменяш професията е изключително полезно. Ползите са много – придобиваш нови знания, срещаш се с хора, които няма как да срещнеш при други обстоятелства и са много различни от обичайния ти приятелски, семеен и професионален кръг. Това винаги носи нови емоции. Включват се други възможности на личността, които досега са дремели в продължение на десетилетия. Ученето е изключително полезно и много приятно. Мозъкът започва да работи на малко по-различни обороти, защото в хора на своята работа ние добиваме рутина. Когато понапреднем в професията и кариерата, точно рутината е тази, която ни спасява в разни ситуации. Ние го знаем и се отпускаме. Ученето е едно много приятно предизвикателство особено, ако човек избере сфера, която е много различна от това, което обичайно прави. Той започва да търси нови неща, допълнителна информация, а това връща едни чудесни спомени от младостта. Животът на зрелия човек се освежава по един невероятен начин, когато се впусне в предизвикателството, наречено ново образование.

- Мнозина решават да започнат новата година с нещо ново, дори решават какво да е то, но остават с намеренията си. Може ли да се стимулира липсата на воля и как?

- За стимулиране на волята медикаменти няма. Това не е заболяване. Ние много често искаме някой да направи нещо вместо нас. Волята е нещо, на което ние се учим от ранна детска възраст, учим се докато дишаме. Ако един човек е неволеви, отпускал се е в годините, не се е борил с много неща, влиза в един порочен кръг, в който първо казва, че не може да се справи. После го ползва за извинение, за да не започне нещо. Има ли осъзнаване на този проблем, може да се потърси психологическа помощ. При системна работа с психолог могат постепенно да се изградят специфични умения чрез различни техники. Основното е човек да го поиска и да е наясно, че основната работа ще си върши самият той. Един или друг неуспех не бива да бъдат демотивиращ фактор. Напротив, те трябва да са мотивиращи, да се върви напред. Няма универсална рецепта за воля. Можеш да падаш, но да ставаш винаги и да продължаващ. Постигната по-този път цел, е много удовлетворяваща. Ти ще придобиеш самочувствие, че си знаещ, можещ, мотивиран от проблема и си го разрешил.

- Книгите и за адаптации и техники за позитивно мислене и успех помагат ли?

- Моето лично мнение е, че тези книги са вредни.

- Защо?

- Това са част от книгите за позитивното мислене. Те ни внушава, че ако правим едно или друго нещо по някакъв начин, това непременно ще ни доведе до успех. В живота не е така. Може да се работи с подходящия психолог или психотерапевт, който да помогне на съответния човек да разбере какви кои негови психологични и характерови особености му пречат системно да постига целите си. Помощта следва да е в този аспект. Да се гледа на тези книги като на готови рецепти за щастие и успех, е грешка. Повечето хора ги възприемат точно по този начин. Всякакви самообявили се гурута на успеха и щастието е възползват от наивността им. Когато успехът не дойде, у човек идва огромното разочарование, че пак не го е постигнал.

- Май и тук Висоцки ще се окаже прав „Удобна религия измислиха индусите"?

- Да, така излиза. Важното е човек да е наясно със себе си и със собствените си възможности. Много ценно е той да е израснал в хармонична семейна среда с много любов и подкрепа, но и с налагане на рестрикции, когато е необходимо. От значение е той да е научен от малък на упорит труд, да не заобикаля трудностите. В такъв случай, няма да има нужда от такива книги, но ще пада, ще става, ще върви напред и ще превръща своите мечти в цели.


Как да отслабнем здравословно и трайно

Как да отслабнем здравословно и трайно

С протеини хабим двойно повече енергия, отколкото приемаме, вечер не бива да ядем въглехидрати, съветва проф. Донка Байкова
Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Сладък ден на влюбените и за диабетиците

Тези пациенти могат да заменят захарта със стевия, еритрол или сироп от агапе, казва д-р Станимира Станчева-Василева
Грижа за суха коса

Грижа за суха коса

Маската за коса остава универсалното средство за профилактика и лечение на този проблем, категорични са експерите
Как да изберем крем против бръчки през бременността

Как да изберем крем против бръчки през бременността

Козметиката трябва да е съобразена с нуждите на вашата кожа, а безопасните съставки включват витамин Е, розово масло, екстракт от лайка, пантенол или витамин С
На море с рецепта от доктор

На море с рецепта от доктор

Медиците в Канада предписват часове сред природата, тази година дават на пациентите карти за пропуск в 80 обекта
Любовта ни дава криле

Любовта ни дава криле

Хората живеят много по-освободено, с разчупени граници, това е една от причините за нестабилността на връзките, казва Таня Илиева

Да събудим метаболизма за 15 минути

Да събудим метаболизма за 15 минути

Ежедневната кратка тренировка гори мазнини, става навик и в един момент организмът сам започва да я търси, казва Стела Колева
Бърн аут ли сте?

Бърн аут ли сте?

Преценете сами, като отговорите на 13 лесни въпроса, подбрани от експертите по човешки ресурси

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Масаж на лицето или как да намалим бръчките

Може да го практукувате и у дома, докато измивате лицето си, нанасяте серум или крем, стигат дори 5 минути
Как да спортуваме в пандемия

Как да спортуваме в пандемия

Влизането във форма е маратон, а не спринтова отсечка, движете се 45 минути дневно за здраве, точно сега не се пренатоварвайте, казва Ванко Георгиев
1 2 3 4 5 ... 8 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ