Указания

69 пункта за детски КОВИД ваксини

21-12-2021 11:30
МЗ обмисля скъсяване на срока за поставяне на бустерна доза, казва доц. Ангел Кунчев 69 пункта за детски КОВИД ваксини
Clinica.bg

press@clinica.bg
69 ще са пунктовете в страната, в които ще се поставят ваксини на малките деца. Това съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Същевременно здравните експерти ще обсъдят скъсяване на срока от шест месеца между завършената имунизационна схема и бустера.
Както clinica. bg вече писа, вчера у нас пристигнаха 42 хил. ваксини срещу КОВИД за деца над 5 години. Единственият одобрен препарат за тази възрастова група е на Пфайзер. Те ще се поставят в 69 пункта в страната, като засега личните лекари няма да бъдат включени, а подробна информация за адресите им може да се намери на сайтовете на РЗИ-тата у нас.

В София пунктовете ще са

в "Пирогов", Специализираната болница по детски болести "проф. Иван Митев", ДКЦ "Софиямед" и болница "Св. Анна". Флаконите от детските ваксини обаче ще са 10 дозови, което означава, че най-удачният вариант е да има групи от по 10 подрастващи, за да не се стига до изхвърляне на препарата, обясни доц. Ангел Кунчев.

 

Затова и препоръката е желаещите

 

да ваксинират децата си да се обаждат предварително, за да се уговарят за час и да се съставят списъци за отварянето на флакон. Ваксината е доброволна, като се изисква родител да заведе детето в съответния пункт, като няма да се изисква заявено одобрение и от двамата. Относно нежеланите реакции, те са сходни с тези при възрастните, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

 

Сериозно се обсъжда вариант да бъде

 

скъсен срокът от шест месеца за поставяне на бустерна доза с оглед на Омикрон. Към момента това е препоръчителният период от датата на приключване на ваксинацонната схема. По думите на доц. Кунчев, по света „шаранията е пълна", на места поставят бустера след 4 месеца, на други пет и т.н. По темата още тази седмица ще заседава Експертния съвет по имунопрофилактика, обясни доц. Кунчев.


Религиозните общности ще помагат за ваксините

 

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу КОВИД-19 сред населението. Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения" на Главното мюфтийство Хайри Емин. „Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния", посочи Роберт Джераси.


Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
РНК-ваксините са безопасни за бременни

РНК-ваксините са безопасни за бременни

Трупат се все повече доказателства, че те не причиняват усложнения и не предизвикват аборти и преждевременни раждания
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 432 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ