Указания

69 пункта за детски КОВИД ваксини

21-12-2021 11:30
МЗ обмисля скъсяване на срока за поставяне на бустерна доза, казва доц. Ангел Кунчев 69 пункта за детски КОВИД ваксини
Clinica.bg

press@clinica.bg
69 ще са пунктовете в страната, в които ще се поставят ваксини на малките деца. Това съобщи държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев. Същевременно здравните експерти ще обсъдят скъсяване на срока от шест месеца между завършената имунизационна схема и бустера.
Както clinica. bg вече писа, вчера у нас пристигнаха 42 хил. ваксини срещу КОВИД за деца над 5 години. Единственият одобрен препарат за тази възрастова група е на Пфайзер. Те ще се поставят в 69 пункта в страната, като засега личните лекари няма да бъдат включени, а подробна информация за адресите им може да се намери на сайтовете на РЗИ-тата у нас.

В София пунктовете ще са

в "Пирогов", Специализираната болница по детски болести "проф. Иван Митев", ДКЦ "Софиямед" и болница "Св. Анна". Флаконите от детските ваксини обаче ще са 10 дозови, което означава, че най-удачният вариант е да има групи от по 10 подрастващи, за да не се стига до изхвърляне на препарата, обясни доц. Ангел Кунчев.

 

Затова и препоръката е желаещите

 

да ваксинират децата си да се обаждат предварително, за да се уговарят за час и да се съставят списъци за отварянето на флакон. Ваксината е доброволна, като се изисква родител да заведе детето в съответния пункт, като няма да се изисква заявено одобрение и от двамата. Относно нежеланите реакции, те са сходни с тези при възрастните, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.

 

Сериозно се обсъжда вариант да бъде

 

скъсен срокът от шест месеца за поставяне на бустерна доза с оглед на Омикрон. Към момента това е препоръчителният период от датата на приключване на ваксинацонната схема. По думите на доц. Кунчев, по света „шаранията е пълна", на места поставят бустера след 4 месеца, на други пет и т.н. По темата още тази седмица ще заседава Експертния съвет по имунопрофилактика, обясни доц. Кунчев.


Религиозните общности ще помагат за ваксините

 

Министерството на здравеопазването и Националният съвет на религиозните общности в България започват съвместна работа за повишаване на осведомеността на обществото за ползите от ваксинацията срещу КОВИД-19 сред населението. Това се договориха по време на среща министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, председателят на Националния съвет на религиозните общности в България Роберт Джераси, секретарят на Епископски конференции на католическата църква отец Петко Вълов, секретарят на Обединени евангелски църкви Грета Ганева и експертът в отдел „Външни отношения" на Главното мюфтийство Хайри Емин. „Нито една религия няма доктринални забрани срещу ваксинацията. Винаги сме призовавали за спазване на мерките като дистанция, дезинфекция, носене на предпазна маска за лице, както и за ваксинация. Предвид предстоящите светли празници нека призовем миряните към смирение и доброта, към разум и любов към ближния", посочи Роберт Джераси.


И София мина в зелената зона

И София мина в зелената зона

Средната заболеваемост в страната падна под 300 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
КОВИД намалява още

КОВИД намалява още

МЗ връща плащането на медици за поставяне на ваксини, обмисля намаляване на карантината
Без маски на закрито от четвъртък

Без маски на закрито от четвъртък

Те ще се изискват само в определени обекти като лечебни заведения, социални домове, аптеки, оптики, градски транспорт, гласи заповед на здравния министър д-р Асен Меджидиев
КОВИД пълзи още надолу

КОВИД пълзи още надолу

Средната заболеваемост на 14-дневна база отбелязва спад и днес до 314.73 на 100 000 души, показват данните на НЦЗПБ
И Варна намали срока на мерките

И Варна намали срока на мерките

Областта вече е в етап 1 на пандемията, по данните на НЦЗПБ средната заболеваемост в страната продължава да бележи лек спад до 325.65 на 100 000 души
КОВИД днес намалява

КОВИД днес намалява

От ПП искат отмяната на пандемичните мерки в София, а омбудсманът връщането на добавките за първа линия

КОВИД препъва новия анекс

КОВИД препъва новия анекс

От БЛС искат болниците да имат право да разкриват допълнителни интензивни легла извън тези в договора им, от НЗОК не са съгласни

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

КОВИД може да доведе до язва на стомаха

Ваксинацията е вариантът, който предпазва от усложнения, да не се пренебрегва и бустерната доза, казва д-р Станислав Чурчев
276 млн. за КОВИД за медиците

276 млн. за КОВИД за медиците

Ръстът на средствата в СИМП-а за шестте месеца на годината спрямо същия период на миналата е 159%, отчитат от НЗОК

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Втора бустерна доза и за ваксинирани с Янсен

Тя ще може да се поставя на пълнолетни, които след еднодозовата имат и първа доза РНК ваксина, казват от МЗ
1 2 3 4 5 ... 461 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ