Снабдяване

42 хил. КОВИД ваксини за деца

20-12-2021 17:23
ЕК поръча 200 млн. дози адаптирани към Омикрон, до края на годината се очава решение за валидността на сертификатите 42 хил. КОВИД ваксини за деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
42 хил. ваксини срещу КОВИД за деца пристигнаха днес в страната. Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова по време на посещението си в Майчин дом. Европейската комисия пък поръча 20 млн. допълнително дози на Пфайзер за първото тримесечие на следващата година и 200 млн.адаптирани към варианта Омикрон за второто. До края на годината се очаква и решение за срока за сертификатите за имунизация.
18 хил. дози от ваксините за българските деца вече са в „БулБио", а отделно по още 12 хил. има в РЗИ в Пловдив и Велико Търново. Към момента са изготвени указанията за имунизациите на подрастващите над 5 години у нас, стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова. Очаква се списък на пунктовете, в които те ще се извършват, но повече информация по темата се очаква утре.

 

Относно тестовете за ученици

 

проф. Сербезова обяви, че към момента има количества, като се готви и нова покупка. Същеременно от МОН заявиха, че с получените днес 322 400 теста, е осигурено изследването на деца през първата седмица на 2022 г., а договорените от МЗ количества са достатъчни до средата на януари. От образователното министерство надяват на навременни доставки, казаха оттам.

 

Как да бъде променена комуникационната

 

кампания за зелените сертификати, ваксините и подготовката за нова вълна е обсъди днес проф. Асена Сербезова с експерти. Тя е категорична, че ще се заложи на доверието, а не на страха и напомни, че хората имат най-голямо доверие именно на джипитата си, и на фармацевтите. По време на срещата главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че единственият начин да се намалим броя на смъртните случаи в страната е ваксинацията. „Важно е да гледаме напред и, дори със закъснение, да осигурим отговор на всеки въпрос, зададен от гражданите.

 

Информацията е налична и в момента

 

– и на сайта на министерството, и на този на Българския лекарски съюз, тя обаче трябва да бъде систематизирана, актуализирана и надградена", обясни той. Според проф. Радка Аргирова пък фокусът на усилията трябва да бъдат хората, които се колебаят. „В тази група влизат бременните, хората с диабет, тези със сърдечно-съдови заболявания и т.н. Необходимо е те да разберат, че ваксините срещу КОВИД-19 са особено важни именно за тях. Освен това час по-скоро трябва да се премине към активна ваксинация с трета доза за хората над 60-годишна възраст", каза тя.

 

Според българския представител в Европейската

 

агенция по лекарствата проф. Илко Гетов фокусът трябва да бъде поставен върху отделния човек и неговите притеснения относно ваксинацията. За целта, по настояване на МЗ, ще бъдат създадени информационни материали.

Председателят на БЛС д-р Маджаров изрази мнение, че по-подробно трябва да бъдат разяснени т.нар. постковид синдром, както и разликата между имунитета, придобит след ваксинация и този след боледуване, защото след преболедуване има имунитет, но има и увредено общо здраве и постковид усложнения. На срещата са присъствали още проф. Тодор Кантарджиев, представители на Националното сдружение на личните лекари и др.

 

„Безспорни са научните тези, че хората,

 

които имат поставена бустерна доза ваксина са много по-защитени от Омикрон. Според учените тази защита стига до 70%", каза още здравният министър след срещата си с експертите. Същевременно стана ясно, че ЕК се е възползвала от възможността да поръча над 200 млн. дози от ваксината за Пфайзер, адаптирана към новия вариант „Омикрон", които се очакват през второто тримесечие на годината.

 

Отделно са поръчани 20 млн. допълнителни

 

дози на ваксината на Пфайзер за първите три месеца на 2022 г. Първата партида от 5 милиона ще бъде доставена през януари, втората - през февруари, а останалото количество - през март. Така ЕС трябва да получи през първото тримесечие на следващата година общо 215 милиона дози. До края на годината се очаква ЕК да излезе и с решение за срока на сертификатите за ваксинация. Както clinica. bg вече писа, предложението засега е те да са валидни 9 месеца за хората, които нямат бустерна доза.


Нужни са спешни промени в ИАМН

Нужни са спешни промени в ИАМН

Здравната карта е със статут на закон, а сега е направена на парцал и всеки я обръща както му хареса, за да прокарва лобиски интереси, казва д-р Ивайло Христов

Това може да е последната вълна

Това може да е последната вълна

Очаквам в края на февруари тя да приключи в страната, прогнозира доц. Ангел Кунчев

Без запор на КОВИД-добавките

Без запор на КОВИД-добавките

Депутатите от финансовата комисия добавиха специален текст в закона за бюджета по предложение на Омбудсмана

Частичен локдаун в София

Частичен локдаун в София

Заведенията ще работят на 50% и до 22 часа, а част от големите ученици ще учат на ротация, окончателно решение се очаква днес или утре
И Кърджали в червена зона

И Кърджали в червена зона

Средната заболеваемост от КОВИД расте още и вече е 1264.56 на 100 00 души, показват данните на НЦЗПБ
10 106 са новите случаи на КОВИД

10 106 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 41 433, показват данните на Единния информационен портал

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Новият пандемичен план вече се изпълнява

Той е много добър, редно е обаче да имаме единен терапевтичен протокол за лечение на КОВИД-19, както е по света, казва проф. Тодор Кантарджиев
РНК-ваксините са безопасни за бременни

РНК-ваксините са безопасни за бременни

Трупат се все повече доказателства, че те не причиняват усложнения и не предизвикват аборти и преждевременни раждания
Омикрон догони Делта

Омикрон догони Делта

82% от учениците учат присъствено, най-много новозаразени има в прогимназията, показват последните данни на МОН
КОВИД мина 1200 на 100 000 души

КОВИД мина 1200 на 100 000 души

Децата над 12 години идващи от червена зона ще се допускат у нас срещу PCR, гласи заповед на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 432 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ