Фактите

Ин витрото у нас завършва с бебе в 15.4%

31-03-2017 07:00
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Ин витрото у нас завършва с бебе в 15.4%Успеваемостта на процедурите в 33-те клиники в страната варира от 0 до 34 процента
15.4 е процентът на случаите на различните ин витро процедури, които са завършили с раждане у нас. Изчисленията са направени на база на официална справка, изготвена за clinica.bg, от Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ). Цифрите са за последната година, за която има пълна информация за броя на стимулациите и ражданията - 2015-a.

Общо 33 са били клиниките, в които тогава са се извършвали ин витро процедури - IVF, ICSI, IUI. Във всички тях са осъществени 13 746 цикли на стимулация. Броят на ражданията е бил 2 122 или 15.4%. В различните клиники успеваемостта на ражданията след ин витро процедурите варира от 0 до 34 процента.

По-висок е средният процент на постигнатите клинични бременности. Техният брой за 2015 г. е бил 3 009 или 21.8% от извършените стимулации. Горе долу толкова - 20 на сто, е бил и броят на ражданията след осъществяване на трансфер в жената.
В света основен критерий за измерване на успеваемостта при ин витро е процентът на ражданията, които са завършили с живо бебе от общия брой цикли или имплантации.

Според данните на Американската асоциация по бременност, процентът на ражданията за всеки цикъл варира в зависимост от възрастта на жените. В САЩ той се движи в диапазона от 13 на сто за дамите над 40 години до 43 на сто за тези до 35 години. Според отчета на CDC в Америка за 2014 г. родените бебета след трансфер само при IVF е още по-висок 47.7 на сто за жени до 35 години и 16.2 на сто за дамите над 40. Данните обаче не могат да се сравнят с тези България.

Причината е, че у нас няма официални статистики за успеваемостта на ин витро процедурите, нито метод за изчисляването им, въпреки че голяма част от тях се финансират с държавни средства (колко пари даваме и в кои клиники отиват те може да видите тук). В същото време бъдещите управници обещават да увеличат средствата за ин витро.

Каква е статистиката по клиники у нас, къде са направени най-много бебета чрез трите различни ин витро техники вижте в понеделник.


Какво показват обобщените данни*  


Извършени цикли 13 746

Извършени процедури 10 566

Брой клинични бременности 3009

Брой раждания 2122

Брой родени деца 2499


* Цифрите са за процедурите във всички 33 клиники за 2015 г.

Източник: ИАТ

 25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2019