Иновации

Извадиха тумор на дете по нов метод

17-12-2021 16:32
Благодарение на него 11-годишно момче е възстановено и изписано без видими белези от интервенцията, казват от УМБАЛ „Св. Марина" във ВарнаИзвадиха тумор на дете по нов метод
Clinica.bg

press@clinica.bg
Mедици от Варна отстраниха но нов метод високорисков тумор на дете в областта на носоглътката. Сложната интервенция извършиха специалистите от Клиниката по ушно-носно-гърлени болести в УМБАЛ „Св. Марина". Новата техника позволи отстраняването на тумора без видими разрези и при минимална кръвозагуба, съобщиха от лечебното заведение.
Пациентът е 11-годишно дете, което постъпва по спешност във Варненската болница със значително кървене от носа. Назначените изследвания насочват лекарите към диагнозата ювенилен ангиофибром. Това е рядко туморно заболяване на назофаринкса, дължащо се на особена генна мутация в клетките на тумора.

 

Засяга основно момчета в детска

 

и юношеска възраст и се проявява с периодично неконтролируемо кървене от носа, причинено от тумора. Специалистите от университетската болница прилагат компютърна виртуална ангиография, с която диагнозата се потвърждава. Туморът на детето е хистологично доброкачествен, но има агресивен локален растеж и може да проникне към базата на черепа и да кърви лесно и обилно. Подобно кървене е животозастрашаващо за малкия пациент. Затова се сформира интердисциплинарен екип, който изготвя терапевтичен план. В Центъра по интервенционална рентгенология се осъществява ангиография и суперселективна емболизация на кръвното русло на тумора.

 

В рамките на препоръчителния

 

24-часов срок доц. д-р Николай Сапунджиев и екипът на Клиниката по УНГ болести извършват успешно отстраняване на тумора. Малкият пациент е възстановен и изписан без видим белег за тежестта на тумора и сложността на серията от интервенции. „Университетската болница разполага с последно поколение ангиографска апаратура и модерна хибридна зала. Благодарение на това подобни интервенции се извършват със специфичен режим на анестезия – с контролирана хипотензия и детайлно мониториране на пациентите.

 

Новата апаратура позволява всичко

 

това да става при много ниски дози на облъчване дори при деца. Интервенцията на детето е извършена изцяло с ендоскопска техника", каза доц. д-р Николай Сапунджиев, ръководител на Клиника по УНГ болести. По думите му това е тенденция в световната практика в последното десетилетие, като достъпът до тумора е само през двете ноздри. „Новите технологии позволиха чрез щадящо отпрепариране да открием хранещия тумора кръвоносен съд и след клампирането му с микроклипси кръвозагубата по време на операцията бе сведена до минимум и не се наложи кръвопреливане. Благодарен съм за всеотдайността, прецизната и своевременна предоперативна намеса на колегите, посветени на работата си", добави още доц. д-р Николай Сапунджиев.

 

Родителите на малкия пациент благодариха

 

на медиците и заявиха, че синът им се чувства много добре благодарение на тях. „ Страхотни професионалисти, обгрижваха детето постоянно и следяха състоянието му денонощно. Те спасиха живота на сина ни и върнаха нашия. Много по-спокойни сме вече. Благодарим на всички медици и служители на лечебното заведение за вниманието, търпението и човечността", казаха те.


Учени от БАН със световен рекорд

Учени от БАН със световен рекорд

Той е за разработен алгоритъм подобрен с над три порядъка и намиращ широко приложение, включително и в здравеопазването
Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Имунитетът от настинка пази и от КОВИД

Хората с високи нива на Т-клетки от други вируси е възможно да бъдат предпазени от SARS-CoV-2, установиха учени от Лондон
 Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Пфайзер/Байонтех с ваксина срещу херпес зостер

Бъдещият продукт на двата фармацевтични гиганта ще е на базата на РНК технологиите
Над 90 нови лекарства за годината

Над 90 нови лекарства за годината

Сред тях са ваксините за КОВИД, генна терапия за миелома и лечение за агресивна форма на рак на гърдата, отчетоха от ЕМА

PCR тест открива варианта Омикрон

PCR тест открива варианта Омикрон

Секвенирането с него става по-бързо, Европейската комисия потвърди валидността му
Апарат експресно открива микробите

Апарат експресно открива микробите

Чрез него стандартното време за диагноза сe скъсява с 24 до 48 часа, като се предоставя висококачествен резултат, казват от УМБАЛ "Св. Марина"
ЕМА препоръча 13 лекарства

ЕМА препоръча 13 лекарства

Сред тях е и ваксина срещу пневмококова пневмония, отрицателно становище е получил един медикамент за Алцхаймер
Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

Зелена светлина за 3 КОВИД лекарства

ЕМА препоръча Xevudy и Kineret, а за медикамента на Пфайзер даде одобрение на национално ниво, СDC апелира да не се слага ваксина на Янсен, при наличие на иРНК дози
ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

ИСУЛ с нискодозова брахитерапия

Те ще се извършат по нова технология от съвместен българо-словашки екип, съобщиха от болницата

Експерти в САЩ препоръчаха хапчето на Мерк

Експерти в САЩ препоръчаха хапчето на Мерк

Финалното решение на FDA не е обвързано с насоките на комисията, но взема предвид нейните съвети
1 2 3 4 5 ... 24 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ