Коментар

НЗОК с електронен контрол на рецептите

17-12-2021 15:47
Той влиза в сила от 1 април, така фармацевтът ще има повече време, за да консултира пациента, казва Димитър МариновНЗОК с електронен контрол на рецептите
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският фармацевтичен съюз (БФС) утвърдиха правилата за отпускане на лекарствата занапред. Те влязоха в сила от вчера, какво гласят попитахмеДимитър Маринов, гл. секратар на съсловната организация.
Това е своеобразен еквивалент на Националния рамков договор. С него между нас, фармацевтите, и Националната здравноосигурителна каса се договарят условията и реда за работата. Той се подписва всяка година.

Последният договор удължавахме

няколко пъти с анекс. Това се налагаше поради това, че се въвеждаше електронната рецепта, електронната рецептурна книжка, за съжаление се забави електронният протокол. Известно време не беше ясно, как ще се извършва работата по електронните предписания. Вече подписахме новия договор, който е ориентиран изцяло към тях.

Той урежда начина на работа.

Работата с хартия, на практика, е спряна от края на месец юли. По стария договор обаче имаше някои неща, които не бяха уточнени, тъй като хартиените рецепти спряха да бъдат изписвани от 1 юни. Издадените вече такива, които по линия на НЗОК могат да бъдат тримесечни, продължаваха да се изпълняват. Затова имахме удължаване на срока до края на месец октомври.

През това време подготвихме

новия договор за работа, според който се работи изцяло само с електронни рецепти. Основната нова точка по договора са прословутите контроли, които ние, от Българския фармацевтичен съюз, искахме НЗОК да заложи, както и да се промени начинът на контрол. При хартиените рецепти лекарите изписваха на пациента съответните лекарства. Той отиваше в аптеката и тя му се изпълняваше, а фармацевтът подаваше отчет към НЗОК. Контролът по предписването и изпълнението можеше да се случи, след като лекарят и аптеката изпратеха отчетите си до касата.

Ние имахме несъгласия с начина

на контрол. БФС смята, че след като вече всичко се случва в реално време, и контролът трябва да е по-различен, да не се допуска по чисто административни грешки отчетените рецепти да не бъдат заплащани. При това положение фармацевтът би трябвало да контролира лекаря за евентуални грешки, заради които обаче може да не бъде платено. Всичко това не бе и в полза на пациента, защото отнемаше от времето да бъде разговаряно с него, да бъде разпитан какви други лекарства взима, да му се даде допълнителна консултация.

 

В новоподписания документ

 

вече са заложени от 1 април всички тези контроли да работят в реално време. Това означава, че когато лекарят започне да предписва една рецепта, всичко, отнасящо се до здравната каса ще става точно в реално време. За тази разлика Българският фармацевтичен съюз води голямата борба. Така, когато пациентът вече е в аптеката, електронното предписание на лекаря предварително ще е проверено от НЗОК, а фармацевтът вече ще е сигурен, че ако го изпълни така, както то е предписано от лекаря, то ще бъде заплатено. По този начин се освобождаваме от бумащината и спестяваме време, в което да разтоваряме повече с пациента и да го консултираме.


ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

ЕМА предупреди за риск при Mavenclad

Употребата на лекарството за МС може да предизвика нежелани увреждания на черния дроб

НЗОК със стария бюджет до 31 март

НЗОК със стария бюджет до 31 март

Депутати и експерти обещаха да намерят бързо решение на проблема с „безплатните" протези

Новият Механизъм да се отложи за май

Новият Механизъм да се отложи за май

В противен случай има риск фармацевтичните компании да не могат да изпълняват ангажиментите си

FDA одобри хапчето за КОВИД

FDA одобри хапчето за КОВИД

То се дава в първите дни на инфекцията, назначава се само с рецепта и е предназначено за по-леките случаи
Дания одобри хапчето на Мерк

Дания одобри хапчето на Мерк

България също ще осигури медикамента, предприети са дейтвия за двустранен договор на местно ниво, припомниха от МЗ
Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Недостигът на лекарства – все по-голям проблем

Най-често липси има за медикаменти за нервната и сърдечносъдовата система, както и при генериците вместо при оригиналите, показва анализът на ЕК

Без вентолин до февруари

Без вентолин до февруари

Липсата му се дължи на производствени проблеми, но на пазара има два негови заместителя, обясни здравният министър

Наличностите на 316 лекарства са малки

Наличностите на 316 лекарства са малки

Най-голям е проблемът с липсата на пулмикорт и вентолин, казват от Българскатa асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Частни болници пак ще точат с онколекарства

Причината е в блокирания търг на МЗ за медикаменти, заради това пък държавни и общински клиники може да имат затруднения с доставките

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
1 2 3 4 5 ... 103 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Януари 2022 Предишен Следващ