Интервю

Ще предложа и мораториум за болници

17-12-2021 06:33
Ако някой министър си позволи да го наруши, ще му поискам оставката без значение от коя партия е, казва д-р Ивайло ХристовЩе предложа и мораториум за болници
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Новият кабинет вече започна работа. Какво да очакваме в сферата на здравеопазването, ще има ли реформи или коалиционният вариант не е подходящ за подобни стъпки, ще има ли подкрепата на ИТН новият здравен министър, попитахме д-р Ивайла Христов. Той е депутат от „Има такъв народ" и един от основните експерти на партията в сектор здравеопазване.

- Д-р Христов, новият кабинет вече е сформиран, доволен ли сте от състава му в частта за здравеопазване?

- Няма как да не съм доволен, ние се познаваме с министър Асена Сербезова, в предния парламент работихме много добре, както с нея, така и с екипа й от съсловната организация на БФС. Нещата, които представиха бяха много компетентно направени, промените, които внесохме тогава бяха приети и решиха една несправедливост. Надявам се, че в нейно лице ще имаме един компетентен и добър администратор, още повече, че тя е специалист в един от проблемните сектори, какъвто е лекарствоснабдяването, който е много болезнен.

- Не ви ли притеснява факта, че тя е фармацевт, но не е лекар, а повечето мерки, които обсъждахте засягаха болничната и извънболничната помощ?

- Последните 12 години много измениха представата ми за управление. Нещата не са съсредоточени в ръцете на един министър, ние сме парламентарна република и трябва да се знае, че властта е концентрирана в НС, а министерствата се явяват едни изпълнители на тези политики. Така че въобще не се притеснявам, защото проф. Сербезова е запозната с тези неща, ние сме разговаряли по въпроса с нея още преди предишните избори и имаме много сериозно съвпадение по голяма част от здравните политики, а винаги има и възможности за корекция. Когато се работи на принципа, че основният фактор е парламентът, вярвам, че ще имаме много добри отношения с проф. Сербезова.

- Когато казвате, че основният фактор в управлението ще бъде парламента, а и не само вие, но и коалиционните ви партньори, смятате ли, че една четворна коалиция е добър формат за реформи, няма ли да е по-трудно?

- Здравеопазването е толкова сложно, че няма да зависи само от волята на тези 4 парии. Нещата в този сектор са такива, че трябва да се търси мнението и на другите партии, за да се случат промени. Проблемите в здравеопазването не са само на ИТН или на ПП, те са проблем на целия народ. Управленската програма, която е приета на 90% съвпада с тази на партията ни, в нея се става дума за генерални промени, за създаване на нов закон за лечебните заведения. Такива радикални реформи не трябва да се решават в тесен кръг, защото точно това преди 22 години доведе до проблемите, които имаме. В случая трябва да се търси мнението и по възможност съгласието на колкото може повече субекти и то не само в парламента. Ние търсим БЛС, медицинските университети, но обектът на цялата тази история е пациентът и ние трябва да се съобразим с него. За съжаление към момента аз не виждам сериозни представители на неговите интереси, а ние в ИТН държим много на това. Нещата в здравеопазването трябва да бъдат съобразени и с народопсихологията на българина, защото, когато влезем в конфликт с нея, се получават проблемите с ваксинацията, които имаме сега.

- Много са секторите в самата здравна система, които се нуждаят от промени, за кои смятате, че ще се намерят достатъчно пресечни точки, за да се извършат?

- Проблемите са много, но има два основни – първият е в синхронизацията между отделните фактори в самата система, а вторият е дисбалансът пак в същите тези фактори. Имаме един дисбаланс в болничната и извънболничната помощ, друг в лекарствената политика, освен това трябва да постигнем балансираме на интересите. Защо се провеждаха едни сложни маневри, за да се осигурят възможности за едни 500 легла, а една детска болница години наред няма кой да я построи! Но основното, към което трябва да насочим, пак ще повторя, е пациентът. Всичко останало – било то междуличностни, междусъсловни интереси, трябва да е на заден план и да е в баланс, така че да постави пациента във водеща позиция. В момента ние говорим за интереса на тази и онази болница, съсловие, но никой не говори за интереса на пациента. Затова ние в ИТН много държим органът, който ще следи за интересите на пациента да е вън от МЗ.

- Дори това да се случи, без да се спре разрастването на болничната система, както и без да се преструктурира, няма как да се защити интереса на пациента. В тази връзка да очакваме ли промени и какви?

- Беше създадена една здравна карта (НЗК), която да дава рамки и ограничения, съобразени с броя на населението, но тя е тотално пробита. В момента леглата са стотици над тази НЗК, но ще се окаже, че имаме шоково разрастване, след като станат ясни резултатите от последното преброяване. Защото ние сме смятали леглата на база 7 млн. население, а сега ще се окаже, че то е 6 млн. и когато ги приравним спрямо него, ще сме такъв рекордьор, с два – три пъти повече легла от другите държави в ЕС. Хубаво, че имаме болници, но при тежката ситуация, която се развихри, колко от тях работеха в условията на КОВИД. Само 70-80 приемаха пациенти, а останалите 200 тичаха след касата и накрая на месеца късаха фактури за някаква дейност. На това трябва да му се сложи кай, защото от там идва изтичането на средства.

- Как?

- Има два начина. Единият начин е да ги закрием, но това ще породи голям скандал. Другият начин е да дадем възможност на НЗОК да сключва договори само за необходимия й брой легла с болниците, които отговарят на условията й. Условията ще бъдат 24-часа прием и да няма доплащане от страна на пациента. В предния парламент вече предложихме на управителя на НЗОК да даде всички текстове за осъществяване на такова сключване на договори, така че след това промените да не паднат в Съда.

- Но ще имате ли нужната подкрепа, както сред коалиционните си партньори, така и сред ДПС и ГЕРБ?

- ДПС са категорично против, не зная защо, те са и категорично против извеждането на лечебните заведения от търговския закон, въпреки че ние не задължаваме всички болници да си променят статута си - който иска може да остане и да формира печалба, но тогава ще имат ограничения в достъпа до обществени средства. Ние не можем да толерираме повече средства, предназначени за лечение на хората, да отиват за печалба на 40-50 човека. Някой ще каже, че това е лява политика, но в момента 1.2 млрд. лв. в изтичат и отиват в джоба на някого, което не е социално приемливо.

- Добре, ДПС няма да ви подкрепи, а БСП, ПП, ДБ?

- Те са заявили, че са за нов закон и изваждането на обществените лечебни заведения от Търговския закон.

- Но по-важното е дали ще имате подкрепа за въвеждане на селективното договаряне?

- Точката е формулирана в по-широк формат, това нещо върви с демонополизация на касата или по-скоро с въвеждане на допълнително здравно осигуряване. Това е моментът да се намери и мястото на тези създадени хиляди легла, защото те сега са се научили на най-лесното – гарантирано финансиране от НЗОК. Дълги години съм работил в здравния туризъм и мога да кажа, че той е много печеливш сектор особено в страни като Турция, Хърватия. Тоест, не е задължително болниците да работят само на ниво НЗОК, защото така им е най-лесно и нямат нужда да поддържаш маркетинг и т.н.

- А обсъждали ли сте идеята поне за едногодишен мораториум на откриването на нови дейности и болници, защото тези две мерки са по-дългосрочни, няма как да ги въведете от днес за утре?

- Още на първата здравна комисия, на която ще присъствам, ще предупредя всички, че, ако някой си позволи да разпише едно легло повече извън инфекциозните и детските, аз ще бъда първият, който ще му поиска оставката, не ме интересува от коя партия е или кой е.

- Не е ли по-добре все пак това правило да го има черно на бяло като правило?

- Става много по-сложно, но ще го предложим, предполагам, че министърката ще се съгласи веднага, защото по този начин ние заставаме зад гърба й.

- В сферата на лекарствената политика знаете ли към какви промени ще се тръгне?

- Не сме разговаряли, остава краставици на краставичар да продаваме, но в нашата програма бяхме предвидили по-широко застъпване на генеричните форми с цел да свалим малко цените и да станат по-достъпни. Но тук ще разчитаме на нейния професионализъм.

- Имате ли вече проект на бюджета на НЗОК?

- Все още не, чакаме да се сформира здравната комисия, но ще имам много дълъг разговор с настоящия управител. При положение, че ние му гласуваме милиони, а той отива да си позволява да разреши болница с още 500 легла. Моята информация е, че бившият министър Стойчо Кацаров си е позволил да разпише разрешителното за тези 500 легла, въпреки предупрежденията от страна на президента и на парламента да не го прави. Ще бъде по-трудно, но ще решим и това. Не може да прегазваш нагласите на здравната комисия, които станаха ясни по време на дискусия по темата. Тук има възможност да се потърси отговорност от тези, които са дали положително становище като шефа на НЗОК, на СЛК. Държавата има механизми да поправи грешката.

- Обсъждали ли сте въпроса дали ще има смяна на управителя на НЗОК, по традиция това винаги се прави?

- Не сме говорили, но съм недоволен от становището му за тези 500 легла. Той присъстваше на всички срещи и знаеше, че има един много сериозен консенсус по този въпрос за откриването на допълнителни легла. Колегите ми са в пълното си право да му поискат оставката, ако няма своите аргументи.

- Кои ще са първите законопроекти, с които ИТН ще се заемат в сферата на здравеопазването?

- Вече имаме първия законопроект, по който работим, той е за съсловните организации на парамедици, фелдшери и други специалисти. Подготвяме една промяна и ще я внесем вероятно до края на седмицата, от БФС бяха подготвили още преди време промени за лекарствата, но още не съм видял от какво естество са. Спешно ще се разгледа и бюджета на НЗОК, а след това искам да разберем какво е състоянието на електронната здравна система и досиета. Сега фигурират две системи – на НЗОК и на МЗ, втората е упражнение на ученици по компютри, искаме да разберем дали се използва и има ли смисъл да се поддържа, защото ние сме поели ангажимент до 6 месеца да има дигитализация на здравните процеси. Работим и по създаването на този независим орган за контрол и акредитация, да видим дали ще е към НС или към МС, имаме КЕВР, Съвет за медии, а за здравеопазването няма независим контрол и оттук произлиза израза „гарван гарвану око не вади" и ниското доверие в системата.

- Дори да структурирате тази агенция към МС или НС, ако тя остане със същия кадрови състав и възможност за документални проверки само, доколко ще сработи?

- Ние сме в контакт с двама души, които ще ни помогнат за въвеждане на системи за контрол на качеството, но има сериозен отпор и срещу това в нашите медицински среди. Искаме и тази акредитация, която се извършва сега и е проформа, да стане сериозна и да се получава от независим орган с щатни служители. Искаме в агенцията да имат права и за финансов контрол над лечебните заведения.

- Обещахте нови правила за заплащане на труда на медиците и въвеждане на мандатност при управленските постове в болниците, кога ще ги извършите?

- Това върви задно с новия закон за лечебните заведения. Мандатността е много голяма пречка за развитието и задържането на кадри, защото, когато имаш в отделението един човек, който ще е там, докато се пенсионира, този млад колега каква перспектива има, затова казваме два мандата. Освен това един управител, който знае, че след три години се връща при колегите си, няма да се отнася лошо с тях. Но министърката сега и сама може да реши проблема с финансирането, тя е принципал на болниците с над 50% държавна собственост, ние ще я подкрепим да направи едно указание да заложат правила при заплащането, така че ножицата да не е по-голяма от 20 пъти. Това ще реши проблема за един месец, въпросът е как ще се подходи.


Заведенията няма да спазват вечерния час

Заведенията няма да спазват вечерния час

При проверки и глоби, са готови и на протест на жълтите павета, казват от бранша
Oнлайн обучение в още градове

Oнлайн обучение в още градове

До края на седмицата дистинационно ще учат големите ученици от Ямбол и Сливен и още осем общини, сред които и Пловдив
Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Пациентите искат ново удължаване на протоколите

Те настовят да се регламентира и снабдяването с лекарства до дома на хронично болните, които са под карантина
В НС със зелен сертификат от днес

В НС със зелен сертификат от днес

Същото изискване влиза в сила и за сградите на образователното министерство
4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

4 зони на прага на Етап 3 от пандемията

Това показва картата на страната, която отчита заетостта на интензивните легла
2847 са новите случаи на КОВИД

2847 са новите случаи на КОВИД

Направените тестове са 13 268, показват данните на Единния информационен портал
Ще актуализираме здравната карта

Ще актуализираме здравната карта

Измина малко повече от месец от формирането на новото правителство. Изгради ли новият екип в ресорното ведомство визията си за промени в болничната сфера, да очакваме ли ограничаване на безкрайното роене на лечебни заведения у нас и мерки за преодоляване на кадровия им дефицит, попитахме ресорният зам. министър д-р Петър Грибнев. 

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Без зелен сертификат при 60% ваксинирани

Вторият критерий, при който документът ще спира да действа е, ако заетостта на интензивните легла с КОВИД падне под 5%, обясни Кирил Петков

Лозенец пак с нов директор

Лозенец пак с нов директор

Д-р Христо Стоянов ще е временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, съобщиха от МЗ

Децата излизат във ваканция

Децата излизат във ваканция

Противоепидемичните мерки в столицата се затягат заради високата заболеваемост, реши междувременно Областният съвет по здравеопазване
1 2 3 4 5 ... 699 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Къде в здравеопазването трябва да има най-големи инвестиции в Бюджет 2022 ?

Януари 2022 Предишен Следващ