българската коледа

Лекарите искат малко спокойствие

29-12-2021 05:46
Младите колеги са демотивирани от отношението на обществото към медицинските специалисти, казва д-р Георги ЖелязковЛекарите искат малко спокойствие
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
„Българската Коледа" за поредна година помага на болни деца и лечебни заведения. Как тя ще го направи за МБАЛ-Добрич, как се справят лекарите там по време на пандемията и какво трябва да направят приоритетно новите управляващи за здравеопазването, попитахме управителят на болницата д-р Георги Желязков.
- Д-р Желязков, „Българската Коледа" Ви зарадва с транспортен неонатален респиратор. Как ще улесни той работата на лекарите?

- МБАЛ-Добрич кандидатства и бе одобрена от „Българската Коледа". Транспортният неонатален респиратор вече е на територията на болницата. Той е изключително необходим за транспортирането на пациенти до едномесечна възраст. С него няма да има риск нито за секунди за толкова малки бебета. Той е с компактни размери, което дава възможност те да бъдат транспортирани изключително лесно. Апаратурата е с много богат набор от софтуер и хардуер, което дава възможност за пълен мониторинг на дечицата така, че колегите да са абсолютно спокойни. Така, ако се окаже, че малкият пациент има нужда от преместване в специализирана болница и то в спешен порядък, това може да стане, като детето ще пристигне живо и здраво там, като по пътя ще бъде обгрижено, с каквото е необходимо. „Българската Коледа" се утвърди като добра иницитива. Благодарни сме за нейния подарък.

- Има ли нужда болницата от друга апаратура не само за деца, но и за възрастни?

- Имаме всичко необходимо. Когато обаче ни доставят апаратура последно поколение, това само вдига нивото на лечебния процес. Затова никога не отказваме такава медицинска техника.

- Какво е наблюдението Ви, пандемията увеличи ли раждаемостта, каквито прогнози имаше?

- Не. За съжаление, за миналата година имаме спад с 10 процента. През 2020-та се родила 900 бебета, още нямаме данни за тази, но по предварителна информация те не са повече.

- Лекият спад на заболеваемостта от КОВИД почувства ли се в болницата?

- Ние сме единственото лечебно заведение в областта, което има такъв богат набор от специалисти, включително сме единствената с реанимация, неонатология, онкология, ендокринология и травматология. В другите лечебни заведения ги няма. Наблюдава се спад на броя на болните към момента. Имам опасения, че предвид фамилните, приятелските и фирмените събирания по празниците, след Нова година можем да влезем отново в поредната вълна и пак да сме препълнени с КОВИД болни. Страховете ми са напълно реални, както и на колегите. Опитът ни от последните години го потвърждава.

- Имате ли достатъчно лекари, за да поемете отново една лавина от пациенти?

- Леглови капацитет имаме, медикаменти имаме, но хората са преуморени от преливането на една вълна в друга. Колегите имат нужда от глътка отдих. Човекът е издръжливо същество, но има някакъв лимит. Трудно е при епидемична ситуация, продължила три-четири месеца да се мобилизираш и да издържиш при положение, че вече две години си под напрежение и в хронична умора. Лекарите, медицинските сестри, всички работещи са под постоянен психически стрес, който все още продължава.

- Напускат ли вече лекари и специалисти по здравни грижи заради пренатоварането, както се случва на други места?

- Имаме и напускащи, но те не са много. За колегите вече дори финансовите стимули вече не са водещи, просто искат малко спокойствие. Хората имат семейства, приятели, искат да са повече време с тях, да се почувстват човеци. Много се надявам да нямаме демотивирани колеги, защото дори един да напусне, това действа много тежко на оставащите.

- Помагат ли ви доброволци и лекари-специализанти, каквито много се отзоваха по време на първата и втората вълна?

- Доброволци нямаме, но имаме прекрасни колеги специализанти, които работят невероятно добре и самоотвержено. Това са лекари по призвание. Те са и основният мотор в борбата с КОВИД-а, мотивирани са и действат с плам. В УМБАЛ – Добрич имаме 34 специализанти. Не искам да казвам, че сме много добре в това отношение, защото имаме капацитет да приемем още. Проблемът е, че те работят много в КОВИД отделението, но трябва да работят и по специалността си, тоест и те се разкъсват, претоварени са. Но пък, грижата им за пациентите с коронавирусната инфекция е невероятна поза за тях по отношение на придобиване на опит.

- Достатъчни ли са сега съществуващите стимули за болниците, за да обучавате специализанти?

- Държавата наистина вече помага по отношение на някои специалности, за които може да се кандидатства по т.нар. държавно финансиране. Това са две специалности, ако може списъкът им да се разшири, ще бъде много добре. Така ще бъде добре и за болниците, а и повече млади хора ще бъдат мотивирани да ги запишат. Лошото е, че и при нас, както и навсякъде другаде, много лекари, дори новозавършили, заминават за чужбина. Обикновено става дума за по-високо заплащане. Ние, болниците, сме търговски дружества и то е доста по-високо в сравнение с пет или десет години. Основното обаче, което демотивира младите хора е отношението на обществото към лекаря. Това е важна тема, която следва да се дискутира оттук нататък и да се вземат решения, ако искаме те да останат тук, в България.

- Пандемията не върна ли доверието в българския лекар, топлото отношение към него?

- Не. В първите дни и месеци на пандемията се копираше европейският тип поведение, предаван от медиите – хората излизаха по терасите, в определен час ръкопляскаха, благодаряха. Лекарите бяха герои. С течение на времето обаче нещата пак се върнаха, както си бяха. Те отново са пак виновните, едва ли не са тези, които изкуствено са създали пандемията. Нещата съвсем не стоят по този начин. Това са хората заради които не един и двама все още са живи. Ето това трябва да стане ясно на обществото. Нещо повече, някои ни нарочват, че едва ли не сме забогатели. Да, забогатяхме – с нерви, преумора и тежките спомени за пациенти, които сме изгубили въпреки усилията си.

- С висок процент инфектирани и починали, но нисък ваксинирани. Как и кой изпусна духа от бутилката, за да стигнем до това положение?

- Всички виждат, че в страните с висок процент ваксинирани по-рядко хората стигат до болница и до интубация. И продължават да отказват ваксинация. Действието на ваксината е такова, че предпазва от леко прекарване на инфекцията, ако човек се срещне с нея. Може дори да я изкара безсимптомно. Тя предпазва същата тази инфекция да не стане сериозна, да се стигне до реанимационни грижи или да се стигне до най-лошото. 99% от пациентите, постъпващи с КОВИД-19 в нашата болница не са ваксинирани. Духът беше изпуснат от бутилката, когато започна масовата дезинформационна политика, когато започна да се дава думата за коментар на хора, които говореха срещу ваксините и дори, че КОВИД-19 не е тежко заболяване. Сред тях имаше и лекари, което говори много лошо за тези колеги. Така хората бяха отказани да се ваксинират. Българският лекарски съюз излезе с позиция по този въпрос още през месец септември, от което става ясно, че такива поведение не се толерира.

- Какъв е профилът на пациента с КОВИД-19 в болницата?

- Човек, на 50 – 60 години, неваксиниран и оикновено с две придружаващи заболявания, едното от които е затлъстяване – също рисков фактор за усложнено протичане на болестта.

- Как ще коментирате факта, че Етичната комисия не се занима ефективно с такива лекари – антиваксъри?

- Не мога да дам отговор на този въпрос. Просто, виждаме какво се случва. За жалост, ние лекарите в болниците, сме от страната, която поема последствията и то по най-тежкият начин не само за месец, два, три. Кошмарът продължава вече година и осем месеца.

- Как оценявате решението на новия министър-председател Кирил Петков в Министерския свет да се влиза със зелен сертификат и призива му бизнесът също да го последва?

- Напълно положително. Във всички цивилизовани държави на обществени места не можеш да влезеш без сертификат. Това определено предпазва хората от заразяване. Пази теб, пази близките ти, пази роднините ти, пази онези, които по някакви специфични здравословни проблеми не могат да се ваксинират.

- Но, според Вас, допустимо ли е в такъв случай в сградата на Народното събрание да се влиза без зелен сертификат?

- Аз мисля, че това ще бъде променено и зеленият сертификат ще важи и за парламента. Иначе не може. Това е за благото на всички. Освен това, законотворците трябва да дават личен пример.

- Както следва да се направи, за да скъсим дистанцията, поне с една крачка, към нормалността?

- Това, което трябва да се направи е увеличаване на процента ваксинирани.

- Ако новите управляващи Ви попитат, какво да се направи за българското здравеопазване, какво ще им отговорите?

- Да се инициира една силна ваксинационна кампания, да се разясни на хората, че ваксините са жизнено важни за тях.

Как да помогнем

 

Всеки желаещ да подкрепи каузата „Българската Коледа" може да го направи по няколко начина.

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor.

С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Необходимо е да имате регистрирана в ePay.bg банков


Българската Коледа помогна на 400 деца

Българската Коледа помогна на 400 деца

Дарените средства за лечението им са близо 640 000 лв., те са за медикаменти, рехабилитация и помощни средства
Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

Апаратура за 2 млн. от Българската Коледа

През май със средства от кампанията са подпомогнати още 83 деца, казват от Президентсвото
Българската Коледа помогна на още 256 деца

Българската Коледа помогна на още 256 деца

Подкрепата за лечение и медикаменти е в рамките на настоящото 19-то издание на инициативата, което продължава до края на ноември тази година
Българската Коледа с рекордна подкрепа

Българската Коледа с рекордна подкрепа

Даренията за деветнадесетото издание възлизат на 3 070 000 лева, това е най-високата сума през последните петнадесет години
Как празнува светът

Как празнува светът

Въпреки инвазията на Омикрон, все повече държави избраха да посрещнат 2022 по традиция

Без заря на Нова година у нас

Без заря на Нова година у нас

В София няма да има и традиционното празненство „Шоу под звездите" заради епидемичната обстановка
Важно е сърцето да си е на мястото

Важно е сърцето да си е на мястото

Да бъдеш апостол на доброто е възможно не само по Коледа. Да проявиш емпатия, но и активно да помогнеш можеш по всяко време. Това правят от близо две години „Доброволците на свети Георги". Трудно ли е да си доброволец, разказа Деян Петров.
2021 г. като функция на две неизвестни

2021 г. като функция на две неизвестни

Безкрайността на пандемията и изборите нажежиха страстите до краен предел, а крайният резултат е като баснята на Езоп за меда и мухите

Урок по силен дух

Урок по силен дух

За мечтите и за тази да се изправиш, разказва 27-годишният Сейхан Ибиш, дкато разнася храна в инвалидна количка
Съчетавайте празничната трапеза с движение

Съчетавайте празничната трапеза с движение

Забравете за такситата, така ще подпомогнем проблема с храносмилането след преяждане, казва доц. Теодора Дърленска
1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Август 2022 Предишен Следващ