История

Българката – спасителка на милиони деца

07-01-2022 06:04
Д-р Сребра Родопска създава БЦЖ ваксината, печели световна известност, в родината дълго време не й обръщат внимание Българката – спасителка на милиони деца
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Създателката на ваксината срещу КОВИД-19, професорът от Оксфордския университет Сара Гилбърт вече е желан подарък от Дядо Коледа. Преди месеци фирмата производителка на куклите Барби създаде продукт и с нейното изображение. Милиони деца по цял свят знаят името й и пишат писма на добрия старец да им я подари.

Банкски и последователите му вече изпъстрят стени и фасади из Европа с образите на германското семейство учени с турски корени Угур Шахин и Йозлем Тюречи, разработили РНК ваксината на „Пфайзер". Една българка разработи и създаде българската БЦЖ ваксината – една от най-ефикасните. Името й днес обаче остава известно само на тесния кръг от учените. Това е д-р Сребра Родопска.

Точно с нейната ваксина срещу бацила на туберкулозата е спасен животът и здравето на милиони деца по света. Тя се използва в над 180 страни. От десетилетия УНИЦЕФ закупува най-големите количества за ваксинация на малчуганите по света точно от българския препарат.

 

Коя е д-р Сребра Родопска

 

Родена е на 17 април 1913 година в София. Родителите й са учители. В онези години, няма и половин век от освобождението, науката в България дори още не прохождала. Здравеопазването далеч нямало нищо общо дори с най-скромните медицински услуги на лекарски кабинет в някое затънтено днешно село. За леки, от днешна гледна точка, заболявания, по-заможните българи пътували в Германия и Австрия. Дори елементарното възпаление на ухо лекували във Виена. В такава картина на здравепазването в онези години и липсата на ваксините, които получаваме сега от детство, заболеваемостта и смъртността били високи. Точно кончината на малкото й братче от заушка насочва още от дете Сребра Родопска да се занимава с медицина. Завършва Медицинския факултет в Софийския университет. Впоследствие, в продължение на 30 години работи в Института по заразни и паразитни болести в София, наричан тогава Научноизследователски институт по епидемиология и микробиология. Впрочем желанието за създаването на ваксина срещу жълтата гостенка има необичайна история. То е вдъхновено от наблюдение, че доячките не развиват туберкулоза. Първи опити за разработването й правят д-р Албер Калмет и д-р Камий Герен в началото на XX-ти век чрез щама на mycobacterium bovis, форма на туберкулоза, която заразява говедата. Четири десетилетия по-късно, преди да се утвърди като име, на д- Сребра Родопска й се налага да изчете купища учебници, да слуша стотици лекции на европейски и съветски преподаватели.

 

Пътят на науката

 

През 1948 година д-р Сребра Родопска има невероятния шанс да замине за Париж и в продължение на една година да специализира в института „Пастьор" в екип, който работи върху живата френска ваксина срещу туберкулоза. Това не е просто шанс от съдбата. Властите я пускат да замине на Запад без да й създават пречки, както на останалите граждани, та било то и с научни цели. Просто, нейният съпруг е специалистът по вътрешни болести проф. Ташо Ташев, но по онова време е личният лекар на Георги Димитров. Това й отваря всички врати. От Франция д-р Родопска пренася нелегално щама в България и адаптира ваксината, използвайки съветския ваксинален субщам 374А. В Политбюро са доволни , очаква се страната също скоро да има своя ваксина срещу бацила на жълтата гостенка. В книга "Борбата с туберкулозата" Христо Михайлов описва, че екип на създадената в София лаборатория е получил "препоръка" от партията и одобрение за използване на московския ваксинален субщам 374А. Българският учен започва да произвежда малки серии, чиито свойства изпитва в лабораторни условия чрез въведени от нея методи на контрол. Оказва се, че новият щам е по-подходящ. Опитите потвърждават по-ниската му остатъчна вирулентност, но същевременно той е с по-висока му имуногенност.

 

Резултатът и преимуществата

 

Резултатът от „кръстоската" е впечатляващ. Ваксината не само дава много висок имунен отговор, но се оказва, че замяната на единия щам с другия поевтинява много българския продукт. Освен това, съветският щам позволява тя да бъде прилагана широко, защото в онези години е изключено в социалистическа страна, като България, да се допусне масово имунизиране с ваксина без руско участие. Още през 1951 година започва пераралното й прилагане на деца у нас. БЦЖ имунизацията става задължителна за всички новородени и подрастващи до 18 години, които имат отрицателен тест Манту, който отчита туберкулиновата чувствителност. Само за няколко години заболеваемостта от туберкулоза рязко се понижава.

 

Признанието идва късно

 

То обаче би могло и да не дойде, въпреки отличните резултати на продукта, създаден от д-р Сребра Родопска и масовото му прилагане. Властите мълчат за резултата. Ордени и медали няма. Откривателката е оставена да работи тихо в лабораторията. Просто, времената са се променили. Тялото на Георги Димитров отдавна е в мавзолея. Новите апаратчици не се интересуват от хората, създали нещо преди тях. На ред са и нови фаворити. Независимо, че БЦЖ ваксината вече се пилага широко в България, нейната създателка получава истинско признание от световната научна общностчак през 1956 година по време на първата техническа конференция в Женева. Оттогава досега тя се смята за най-добрата в света.

България става втората страна в света след Япония, въвела задължителното БЦЖ ваксиниране през 1951 година, като от българския опит днес се възползват повече от 180 държави. От 1991 година българската лаборатория е сред едва трите в глобален мащаб, одобрени от Световната здравна организация за доставчик на УНИЦЕФ.

Колкото до нейната създателка, д-р Сребра Родопска, тя доживява до 93-годишна възраст. Резултатите от нейната научна дейност опазват здравето и живота на милиони хора по света и до днес.


В ритъма на сърцето

В ритъма на сърцето

Медицината не е за самотни бегачи, казва проф. Мария Миланова, която тези дни получи наградата на името на проф. Константин Чилов
Предизвикателството да успееш

Предизвикателството да успееш

Доц. Ася Консулова залага на мултидисциплинарността в лечението на рака и е решена да въведе световните стандарти в тази сфера
Венчан за професията

Венчан за професията

Шефът на Спешната помощ д-р Георги Гелев работи по десет часа на ден, брани медиците от нападки, но не прощава на мърлячите
Предизвикателството да останеш

Предизвикателството да останеш

Офталмологът д-р Нора Великова спечели награда за иновативен подход към лечението на катаракта и глаукома едновременно
Когато зъболекарят свири кънтри

Когато зъболекарят свири кънтри

Как Коцето-Калки стана д-р Костантин Георгиев и защо децата влизат без страх в стоматологичния му кабинет
Без право на грешка

Без право на грешка

Доц. Николай Велинов премълчава успехите си, убеден е, че човек може да бъде професионалист само в добър екип
Когато възрожденският дух ти е наследство

Когато възрожденският дух ти е наследство

Проф. Росен Коларов произхожда от родовете на Иларион Макариополски и Стоян Михайловски, баба му Рада е известна лечителка
Като любимеца на Бога

Като любимеца на Бога

Д-р Иван Сираков благодари всеки ден за радостта да работи, каквото му е на сърцето, предостави жилище за бежанци и преглежда безплатно бедни
Украинка по душа, българка по сърце

Украинка по душа, българка по сърце

Д-р Виктория Гущюк приюти бременна и семейството й от Одеса, координира дейността по приемането на бежанци
Призвана да помага

Призвана да помага

Бесарабската българка д-р Юлия Ступина инициира акция за събиране на лекарства и консумативи за колегите й в Украйна
1 2 3 4 5 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Май 2022 Предишен Следващ