за пет години

Намалили с 15% захарта в газираните напитки

15-12-2021 17:14
Като резултат потребителите в България са изпили 8.8 милиона по-малко калории през 2020 г., казват от асоциацията на производителите имНамалили с 15% захарта в газираните напитки
Clinica.bg

press@clinica.bg
Съдържанието на захар в газираните напитките е спаднало с 15.21% за последните пет години. Това отчитат от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Данните са към края на 2020 година и са резултат от независимо експертно проучване за калоричността на този тип продукти.
От 2015 до 2020 година захарта в газираните напитки е намалена с общо 3 497 тона, които са въпросните 15%, с което сектора изпълнява поетия за това ангажимент през 2018 година, обясниха от Асоциацията.

 

„С този резултат безалкохолната

 

индустрия става единственият сектор от хранително-вкусовата промишленост, който се отзова на отправения през 2018 г. от националните власти апел и официално се ангажира пред Научно-експертния съвет към Министъра на здравеопазването за постигането на целта, дефинирана в Анекса на ЕС за намаляване на добавените захари 2", обясниха оттам. Същевременно 80% от всички продукти на индустрията през 2020 година у нас са без добавена захар, което означава, че тя се съдържа в само една от пет напитки.

 

Това на практика значи, че някои

 

от продуктите вече не са толкова сладки, защото захарта в тях е намалена. При други пък тя е заменена от подсладители или пък за вкуса им се разчита на съдържащите се в тях плодове. Затова експертното проучване за калоричността на безалкохолните напитки на пазара у нас отчита както увеличено предлагане на газирани напитки, които не съдържат захар и калории, така и намаление на влаганите количества във формулите с добавена захар средно с 6.7 % на 100 ml за последните 5 години.

В резултат на вложените усилия потребителите

 

в България са изпили 8.8 милиона по-малко

 

калории от газирани напитки през 2020 г. спрямо 2019 г. Същевременно 65.6% от консумираните през миналата година продукти са с формули, които не съдържат захар или калорийното им съдържание е формирано от съдържащите се в тях плодове. Средното съдържание на захар в продуктите от категорията достигна 3.44 грама на 100 милилитра. "Като част от европейската безалкохолна индустрия UNESDA (SoftDrinksEurope), АПБНБ и нашите членове – водещи компании в сектора, ще продължим да реализираме своя принос в подобряване хранителната среда в страната", каза Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България


Отличници сме по газирано без добавена захар

Отличници сме по газирано без добавена захар

Делът на тези напитки на пазара е 65.6% и е два пъти по-висок спрямо средното ниво за Европа
Засилени проверки на яйца и агнешко

Засилени проверки на яйца и агнешко

Те ще се извършват от Българската агенция по безопасност на храните, а поводът са предстоящите празници - Великден и Гергьовден
Изтеглят от пазара шоколадови яйца

Изтеглят от пазара шоколадови яйца

Причината е, че е възможно замърсяване със салмонeла, ЕCDC e започнала проверка
Постите с мярка са полезни

Постите с мярка са полезни

Момичетата могат да ги започнат на 16, момчетата на 20 години, бременните да не се подлагат на тях, казва проф. Донка Байкова
Много хора увеличиха килограмите си в пандемията

Много хора увеличиха килограмите си в пандемията

Психиката влияе много върху яденето, има емоционални състояния, които водят до повишен прием на храна и така се отключва затлъстяването, казва доц. Теодора Ханджиева-Дърленска
Чудодейно отслабване няма, внимавайте

Чудодейно отслабване няма, внимавайте

Подвеждащите реклами са много опасни, 30 годишна жена стана инвалид, заради чайовете, които е пила, казва проф. Донка Байкова
Захар vs подсладители при вталяването

Захар vs подсладители при вталяването

По-добре да заложим на традиционния продукт и на меда, заместителите водят до повишаване на апетита, казва проф. Донка Байкова
Унищожават 9.9 тона пилешко със салмонела

Унищожават 9.9 тона пилешко със салмонела

Месото е с произход от Полша и не е допуснато за търговия на пазара у нас, казват от БАБХ
Затлъстяването се подценява като проблем

Затлъстяването се подценява като проблем

Американизираната храна с ултраобработени продукти водят до тежка форма на заболяването при деца, казва доц. Теодора Дърленска
Как да постим по време на КОВИД

Как да постим по време на КОВИД

Набавяме си белтък от рибата и боба, а калций от сусама, в пандемията трябва да подходим с повече внимание към този период, казва проф. Донка Байкова
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ